SIRIJSKA VOJSKA ZAPUCALA ŽESTOKO! Odbijen napad iz oblasti pod kontrolom Amerikanaca, oklopna brigada ih ISPRAŠILA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2023, 22:43

SIRIJSKA VOJSKA ZAPUCALA ŽESTOKO! Odbijen napad iz oblasti pod kontrolom Amerikanaca, oklopna brigada ih ISPRAŠILA!

Sprečena ozbiljna infiltracija opasnih elemenata

Snage sirijske vojske odbile su napad koji je pokrenut iz jugoistočne oblasti Al-Tanf koju kontrolišu koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i njeni štićenici, izjavio je kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

- U 23:30 h po moskovskom vremenu, 18. maja 2023. godine, pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ispostave 134. oklopne brigade sirijskih oružanih snaga uočili su grupu militanata kako voze tri kamioneta zapadno od planine Tel Al Tuvejed u pokušaju da se iskradu iz zone Al Tanf - rekao je komandant.

- Kada su sirijske vladine trupe otvorile vatru, grupa je odjurila na teritoriju pod kontrolom koalicije u blizini doline Sloubi.

Gurinov je istakao da je incident još jednom pokazao da koalicija predvođena SAD nije ispunila svoju obavezu da kontroliše Al-Tanf i spreči radikalne grupe da izvrše terorističke napade.

Oko 200 američkih vojnika obično je raspoređeno u garnizonu Al-Tanf, zajedno sa stotinama militanata iz proksi grupe poznate kao Sirijska slobodna armija. Grupa je regrutovala i obučavala više militanata uz direktnu podršku koalicije.

Koalicija predvođena SAD održava zonu zabrane letova od 55 kilometara oko Al-Tanfa. Međutim, ruski borbeni avioni izvršili su desetine naoružanih patrola nad garnizonom u poslednjih nekoliko meseci.

Zastupnici koalicije optuženi su za pokretanje napada iz Al-Tanfa na vladine snage, civile i vitalne infrastrukturne objekte u južnoj, centralnoj i istočnoj Siriji u nekoliko navrata tokom poslednjih nekoliko godina. Takođe je poznato da je ISIS prisutan u zoni zabranjenog leta.

U aprilu su snage sirijske vlade izvele veliku operaciju oko Al-Tanfa da identifikuju i neutrališu sabotažne i izviđačke ćelije, koje je obučavala koalicija predvođena SAD.

Rusija je ciljala koalicione zastupnike u Al-Tanfu nakon što su napadi pokrenuti iz tog područja u prošlosti. Situacija u okolini je i dalje nestabilna.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.