SIRIJSKA VOJSKA RAZBIJA UJGURE U IDLIBU: Što više ubijenih džihadista TIP-a, to manje glavobolja za Peking i Damask

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2022, 19:23

SIRIJSKA VOJSKA RAZBIJA UJGURE U IDLIBU: Što više ubijenih džihadista TIP-a, to manje glavobolja za Peking i Damask

Ubijeni borci ozloglašene filijale Al-Kaide u Siriji

Sirijska arapska armija (SAA) je protivtenkovskom vođenom raketom uništila vozilo Turkistanske islamske partije (TIP) povezane sa Al Kaidom u blizini grada Hakoura u zapadnom delu regiona Veliki Idlib. U napadu su ubijena tri sirijska militanta koji su navodno bili pripadnici lokalne divizije TIP-a, koja je poznata kao Ansar al-Turkistan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
TIP, koji se sastoji uglavnom od kineskih Ujgura, održava veliko prisustvo u zapadnom delu Velikog Idliba. Ravnica Al-Gab u severozapadnoj oblasti Hame, grad Džisr al-Šugur u zapadnom delu Idliba i grad Kabani na severu Latakije su poznata uporišta grupe. Do 4.000 militanata su navodno članovi TIP-a.

Grupa je jedan od najbližih saveznika Hajat Tahrir al-Šama (HTS), koji je povezan sa Al Kaidom, de fakto vladar Velikog Idliba.

Smrtonosni raketni udar SAA je verovatno bio odgovor na nedavna kršenja primirja u Velikom Idlibu, kojem su posredovale Turska i Rusija pre više od dve godine. Ranije ove nedelje, Ruski centar za pomirenje u Siriji prijavio je osam prekršaja od strane HTS-a i njegovih saveznika.

Turska, koja održava veliko vojno prisustvo u Velikom Idlibu, ne čini ništa da se suprotstavi terorističkim grupama kao što su TIP i HTS. Situacija u regionu je pre dva dana bila među nekoliko tema o kojima su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali na sastanku u Sočiju.

Dvojica lidera su rekla da su se složili u borbi protiv terorizma u Siriji, bez detaljnijeg objašnjenja.

Podsetimo, Ujguri muslimani su višedecenijska pretnja kineskim vlastima zbog čestih secesionističkih aktivnosti i terorističkih napada minulih godina. Stoga je ovaj narod posebno pod prismotrom Pekinga koji nastoji da sačuva celovitost Kine. Međutim, mnogi ekstremisti se bore na stranim ratištima kao džihad ratnici, kao na primer u Siriji.

Ujgursko pitanje je bila tema sporenja Turske i Kine, Amerike i Kine, kao i Nemačke i Kine, ali je pritisak Ankare poslednjih godina popustio, zbog jačanja veza između ove NATO države sa Rusijom i Kinom.

U Kini živi između 20-30 miliona muslimana, 10 naroda čija je vera islam. Najbrojniji su kineski autohtoni muslimani Hui i turkijski narod Ujguri. Hui su lojalni Kini, Ujguri su se često dizali na ustanke protiv Pekinga. Džamije, mesdžidi, medrese Huija rade bez ometanja širom Kine, što nije uvek slučaj sa ujgurskim verskim objektima.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Bašar al Asad sa porodicom u prvoj poseti Alepu od kada je grad oslobođen 2016. godine

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.