SIRIJA JE SPREMNA! Novi veliki izazov za zemlju pogođenu ratom?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 09:07

SIRIJA JE SPREMNA! Novi veliki izazov za zemlju pogođenu ratom?!

Damask je odobrio

Sirija je spremna da u prvoj fazi povratka prihvati 180.000 sirijskih izbeglica iz Libana, rekao je libanski ministar za pitanja raseljenih osoba Isam Šaraf El Din.

- Sirijska administracija obezbedila je više mogućnosti nego što je to tražilo Ministarstvo za pitanje raseljenih osoba. Što se tiče preostalih sirijskih izbeglica, 180.000 raseljenih biće primljeno u prvoj fazi, a potom će po 15.000 odlaziti mesečno, uz mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << povećanja tog broja - naglasio je El Din.

On kaže da dve strane razgovaraju i o pitanju 1.700 sirijskih zatvorenika koji žele da ostatak kazne provedu u matičnoj državi, uključujući mogućnost da im predsednik Bašar al Asad da amnestiju, čak i onima koji su se borili protiv njegove administracije.

El Din je istakao da sirijske izbeglice koje ne žele da se vrate iz Libana moraju preko Visokog komesarijata UN za izbeglice da traže politički azil u trećim zemljama.

Prema zvaničnim podacima, više od dva miliona Sirijaca živelo je u Libanu prošle godine. UNHCR navodi da ih je 840.000. Prošle godine se 43.540 Sirijaca vratilo kućama iz Libana.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.