SDF negira izveštaje o konačnom porazu Islamske države

Izvor: VOA, 21.Mar.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDF negira izveštaje o konačnom porazu Islamske države

Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju podršku SAD, negirale su izveštaje kurdskih medija u četvrtak prema kojima je zauzeta cela poslednja enklava koju drži Islamska država (IS), a ta džihadistika grupa konačno poražena. "Češljanje terena se nastavlja u kampu Baguz i nema istine (u izveštajima) o potpunom oslobođenju sela", rekao je zvaničnik SDF-a za medije, citirajući komandante ofanzive. Ranije, Havar njuz izvestila je, citirajući svoje izveštače, da je SDF "oslobodila ceo Baguz od plaćenika Daeša" i kako je ta kampanja "završena porazom Daeša i pobedom SDF-a". Daeš je arapski akronim za Islamsku državu. Konačni poraz Islamske države u Baguzu okončaće teritorijalno postojanje Islamske države, koja se nekada prostirala preko trećine teritorija Iraka i Sirije. SDF je u utorak zauzeo privremeni logor u kom su džihadisti utvrdili poslednju odbranu malene enklave, potiskujući najsrčanije borce na tanak pojas zemlje na obali reke Eufrat. Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u sredu da će "malena tačka" preostale teritorije IS-a "nestati do večeras". Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan, čija je zemlja učestvovala u kampanji, rekao je u sredu da očekuje da objavljivanje "konačnog teritorijalnog poraza (IS-a)" stigne u "narednih nekoliko dana".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Čeka se konačan poraz Islamske države: Pogledajte snimak predaje terorista

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2019, 13:45

DAMASK - Da li je Islamska država konačno poražena? Vijesti koje stižu iz Sirije su protivrječne - američki CBS, javlja kako nije potpuno jasno je li Islamska država definitivno poražena u svom posljednjem uporištu, malenoj enklavi u mjestu Baguz na jugoistoku Sirije, okruženoj s tri strane...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.