SANKCIJE NISU IZGOVOR Sirija moli Evropu za POMOĆ nakon RAZORNOG zemljotresa

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2023, 08:32

"SANKCIJE NISU IZGOVOR" Sirija moli Evropu za POMOĆ nakon RAZORNOG zemljotresa

Damask tvrdi da zapadne sankcije sprečavaju obnovu zemlje posle 12-godišnjeg rata.

Ministar spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad apelovao je na evropske zemlje da pošalju toj državi veću pomoć posle razornog zemljotresa rekavši da sankcije nisu izgovor.

- Za pomoć iz Evrope nisu potrebni zahtev ni administracija, jer humanitarna pomoć nije predmet sankcija, tako da one ne mogu biti izgovor -  rekao je on.

- Sve bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Siriji leče žrtve zemljotresa - rekao je Mekdad za libansku televiziju Al Mayadeen.

On je dodao da je Sirija preko svojih ambasadora tražila međunarodnu pomoć za rešavanje posledica katastrofe.

- Mnoge zemlje su poslale pomoć Siriji i zahvaljujemo svim liderima koji su nas kontaktirali. Ipak, situacija je veoma teška i bez obzira na obim upućene pomoći, Siriji treba više -naglasio je.

Sirijski zvaničnici odavno tvrde da zapadne sankcije sprečavaju obnovu u delovima zemlje koji su razoreni tokom dvanaestogodišnjeg konflikta, prenosi Rojters.

Sa druge strane, američki i evropski zvaničnici navode da sankcije imaju za cilj da izvrše pritisak na vladu da prihvati politički proces koji bi mogao da okonča sukob.

Prema poslednjim procenama, u Turskoj su dosad od posledica snažnog zemljotresa poginule 5.434 osobe. U Siriji se procenjuje da je oko 1.020 osoba nastradalo u delovima zemlje pod kontrolom pobunjenika, dok je u ostatku Sirije registrovano 812 smrtnih slučajeva.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.