SAD pozvale na prekid vatre na jugu Sirije

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2018, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozvale na prekid vatre na jugu Sirije

Sirijske vlasti "moraju da prekinu kršenje" primirja na snazi na jugu Sirije, izjavila je večeras američka ambasadorka pri UN Niki Hejli koja je od Rusije zatražila da u tom pravcu izvrši uticaj na vlasti u Damasku.

"Sirijski režim mora da prekine kršenje primira na jugozapadu Sirije. Očekujemo od Rusije da utiče kako bi se ponovo uspostavio prekid vatre", rekla je Hejlijeva i dodala da će Rusija biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odgovorna ukoliko dođe do nove eskalacije sukoba u Siriji.

Evropska unija (EU) osudila je ranije danas ofanzivu sirijskih snaga u provinciji Dera na jugoistoku pod kontrolom pobunjenika i pozvala saveznike sirijskih vlasti da utiču na kraj sukoba kako bi se izbegla "humanitarna drama". To područje je jedna od "zona bez konflikta" koja je dogovorena u Astani na pregovorima pod okriljem Rusije, Irana i Turske, podsetila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Porparolka EU je rekla da zemlje sponzori pregovora u Astani treba da poštuju svoje obaveze koje podrazuvemaju i zaštitu civila, kao i nesmetani pristup humanitarnoj pomoći. Više od 12.000 ljudi pobeglo je poslednja tri dana iz Dere, koja je pod kontrolom raznih pobunjenikih grupa.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.