SAD postavljaju raketne sisteme na tursko-sirijskoj granici

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD postavljaju raketne sisteme na tursko-sirijskoj granici

Američki reaktivni sistemi će u maju ove godine biti raspoređeni na tursko-sirijskoj granici, saopštio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenosi televizija „Haberturk“.

„Naš glavni cilj je da se očisti 98-kilometarski region Mendič (na severu Sirije) od grupe DAEŠ. Međutim, opseg naše artiljerije je 40 kilometara, dok je američkih sistema HIMARS — 90 km. Dogovorili smo se sa SAD i u maju ove godine će sistemi biti raspoređeni na turskoj granici“, rekao je on. Na ovaj način, po njegovim rečima, moći će u potpunosti da se pokrije ova zona, gde su aktivni pripadnici DAEŠ-a i da mogućnost umerenoj opoziciji da zauzme područje.

„Nakon raspoređivanja ovih kompleksa zona bezbednosti u ovom području sama će se stvoriti. Predsednik SAD Barak Obama je u svojoj poslednjoj izjavi rekao da nije protiv stvaranja zone bezbednosti u Siriji. Nemačka takođe deli naše mišljenje po ovom pitanju. To jest, oni su napokon shvataju da je Turska u pravu kada se radi o zoni bezbednosti i svega što se dešava u Siriji“, rekao je Čavušoglu. Ministar je naveo da je za efikasno čišćenje teritorije od pripadnika DAEŠ-a „potrebno dati podršku umerenoj opoziciji iz vazduha i sa zemlje iz pravca turske granice“.

Područje Menbič, o kojem je govorio Čavušoglu, predstavlja 98-kilometarsku liniju između gradova Afrin i Džarablus. Upravo ovde Turska poziva da se stvori zona bezbednosti koja će omogućiti da se snage DAEŠ-a potisnu sa granice, da se osigura bezbednost pograničnih turskih gradova i rasporede izbeglice na sirijskoj teritoriji, bez njihovog prelaska u Tursku.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Turska: U dogovoru sa SAD postavlja se antiraketni sistem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Apr.2016

Turska se dogovorila sa SAD da u maju rasporedi američke antiraketne sisteme na svojoj granici sa Sirijom da bi se suprotstavila sve češćim napadima militantne grupe Islamska država, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu..."Postigli smo sporazum da se sa turske strane granice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.