SAD obučava sirijske pobunjenike

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD obučava sirijske pobunjenike

Američki ministar odbrane Eš Karter rekao je da su pripadnici američke vojske počeli da obučavaju sirijske borce koji se suprotstavljaju ekstremistima ID.

Karter je izjavio na pres konferenciji da je počela obuka manje grupe sirijskih boraca, a da će uskoro početi i obučavanje druge grupe, prenosi Rojters.

On je dodao da je za sada u toku obuka oko 90 sirijskih pobunjenika.

Američki zvaničnici saopštili su ranije da je nakon više meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlaganja obuka sirijskih pobunjenika počela u Jordanu u okviru širih napora da se izgrade snage sposobne da se suprotstave ekstremistima Islamske države.

Jordan je prva od četiri lokacije za obuku pobunjenika, pored Saudijske Arabije, Katara i Turske, prenosi AP.

Više od 3.750 sirijskih boraca dobrovoljno se javilo za obuku, a oko 400 njih je završilo predpripremnu fazu.

U obuci učestvuje 450 pripadnika koalicionih snaga na sve četiri lokacije, uključujući 350 Amerikanaca.

SAD su mesecima proveravale borce kako bi osigurale da među njima nema neprijateljskih sledbenika ili ekstremista, naveli su neimenovani zvaničnici, prenosi AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.