SAD i Turska o obučavanju boraca

Izvor: B92, 19.Feb.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Turska o obučavanju boraca

SAD i Turska potpisale su sporazum o obučavanju i opremanju boraca umerene sirijske opozicije, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Američka vojska planira da, u okviru borbe protiv islamske države (ID), pošalje više od 400 ljudi, uključujući pripadnike snaga za specijalne operacije, kako bi na punktovima van Sirije trenirali umerene sirijske snage, prenosi Rojters.

Prema saopštenju turskih zvaničnika, sporazum Turske i SAD su potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan podsekretar turskog ministarstva inostranih poslova i američki ambasador u Turskoj.

Američki zvaničnici su saopštili kako planiraju da tokom tri godine obučavaju oko 5.000 sirijskih boraca godišnje, a Saudijska Arabija, Katar i Turska su se ponudili da budu domaćini kampova za obuku.

Turska se nada da će tim programom oslabljena i razjedinjena sirijska opozicija ojačati za borbu protiv predsednika Bašara el-Asada.

Grupu Sirijska slobodna armija Turska vidi kao vodećeg učesnika u sirijskom konfliktu, ali ta grupa je oslabljena podelama i gubicima koje su joj zadale kako vladine snage, tako i rivalske pobunjeničke frakcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sporazum SAD i Turske o obuci umerenih sirijskih boraca

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Feb.2015

SAD i Turska potpisale su sporazum o obučavanju i opremanju boraca umerene sirijske opozicije, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova...Američka vojska planira da, u okviru borbe protiv islamske države (ID), pošalje više od 400 ljudi, uključujući pripadnike snaga za specijalne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.