SAD će sarađivati u nezavisnoj istrazi o genocidu IS

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će sarađivati u nezavisnoj istrazi o genocidu IS

Sjedinjene Američke Države će sarađivati u nezavisnoj istrazi o genocidnim delima koje je počinila Islamska država (IS) i učiniće sve da vinovnike tih dela privedu pravdi, saopštila je danas Bela kuća.

Zaključak koji je ranije danas izneo američki državni sekretar Džon Keri da ta ekstremistička grupa sprovodi genocid nad manjinskim hrišćanima, Jazidima i šiitskim muslimanima "odražava ozbiljnost situacije", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za novinare, preneo je Rojters.

Kako je istakao, zlodela koje je sunitska muslimanska grupa počinila u Siriji i Iraku su uznemiravajuća i predstavljaju "uvredu za svakog vernika".

Keri je danas poručio da se SAD spremaju za oslobađanje područja pod kontrolom IS kako bi se zaštitile manjinske grupe.

Keri: Islamska država je počinila genocid

On je istakao da bilo kakve potencijalne kriminalne optužbe protiv ekstremista moraju rezultirati nezavisnom međunarodnom istragom i poručio da će SAD nastaviti da podržavaju napore za prikupljanje dokaza i dokumenata o zločinima.

Kerijevi nalazi, međutim, ne obavezuju SAD da preduzmu dodatne akcije protiv džihadista Islamske države i ne prejudiciraju nikakvu tužbu protiv njenih pripadnika, naveo je AP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.