SAD: Umereni pobunjenici mete ruskih napada u Siriji

Izvor: VOA, 04.Nov.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Umereni pobunjenici mete ruskih napada u Siriji

Visoki zvaničnici američkog Stejt departmenta navode da je 85 do 90 odsto ruskih vazdušnih napada u Siriji pogodilo umerene sirijske pobunjenike, a ne ciljeve Islamske države.

Pomoćnici državnog sekretara En Peterson i Viktorija Nuland iznele su takve procene na današnjem pretresu na Kapitol Hilu. pred odborom za inostrane poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, što je potvrdio i portparol Pentagona Stiv >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Voren.

Viktorija Nuland takođe je rekla da Rusija plaća “visoku cenu za svoju intervenciju sa ciljem da ojača” režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dodajući da Moskva troši 2 do 4 miliona dolara dnevno da sprovede svoja vojne operacije u Siriji. “Ako Rusija bira to, a ne dobrobit sopstvenog naroda, takva situacija može da se održi samo neko izvesno vreme”, zaključila je Nuland.

U međuvremenu, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov naglasio potrebu da se donese odluka, koje bi od brojnih opozicionih grupa u Siriji, trebalo da budu deo mirovnih razgovora, a koje bi trebalo da se smatraju teroristima. Lavrov je to rekao posle sastanka u Moskvi sa izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju, Stafanom de Misturom, tokom kojeg su razgovarali o procesu pronalaženja političkog rešenja za konflikt, u kojem je od marta 2011. stradalo više od 240.000 ljudi.

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da je o situaciji u Siriji telefonom razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i da su obojica spremni da nastave politički dijalog. Rusko ministarstvo inostranih poslova  juče je saopštilo da bi odluku o sudbini predsednika Bašara al-Asada trebalo da donese sirijski narod i da njegovo zadržavanje na vlasti nije od ključne važnosti za Moskvu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.