SAD: Planirao napad na vojnu bazu

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Planirao napad na vojnu bazu

Muškarac iz Kolambusa u Ohaju koji se obučavao sa islamskim ekstremistima u Siriji uhapšen je i optužen za pružanje podrške terorizmu.

Osim toga, kako je saopštilo Ministarstvo pravde SAD, on je optužen i za davanje lažnih izjava.

Abdirahman Šeik Mohamud (23), naturalizovani Amerikanac, dobio je instrukcije od muslimanskog verskog učitelja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Siriji da se vrati u SAD i sprovede čin terorizma, stoji u saveznoj optužnici.

U optužnici se navodi da je Mohamud jednom od saradnika rekao da želi da ode u jednu bazu u Teksasu i "ubije tri ili četiri američka vojnika", tako što će ih pogubiti, preneo je Rojters.

Mohamudov brat je ubijen dok se borio na strani Fronta Nusra, sirijskog saveznika Al Kaide.

Pre odlaska u Siriju, Mohamud je na društvene mreže postavio materijal kojim se promoviše Islamska država.

Po dolasku u Siriju obučavao se, međutim, u grupi Front Nusra, kao i njegov brat.

Prema optužnici, on je sa američkim pasošem kupio kartu u jednom pravcu za Grčku.

SAD je napustio u aprilu 2014. godine, ali umesto da odleti za Grčku, otišao je u Tursku, u Istanbul, odakle je prešao u Siriju.

Po povrarku u SAD, Mohamud je osobi, čije ime nije navedeno, rekao da je obučavan da puca iz oružja, provaljuje u kuće, koristi eksploziv, kao i da se bori prsa u prsa.

Njegov plan bio je napad na američku vojnu bazu, ali je takođe imao rezervni plan da napadne zatvor.

Mohamud je "želeo da ubija Amerikance, posebno oružane snage, policajce", stoji u optužnici.

Jedan američki zvaničnik je rekao da je Mohamud uhapšen u februaru u Kolambusu i da se nalazio u pritvoru lokalnih vlasti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerikanac iz Ohaja optužen za terorizam

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 00:46

Jedan muškarac iz Kolambusa, američka država Ohajo, koji se obučavao sa islamskim ekstremistima u Siriji, uhapšen je i optužen za pružanje podrške terorizmu i davanje lažnih izjava, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo pravde SAD...Abdirahman Šeik Mohamud..Abdirahman Šeik Mohamud (23), naturalizovani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.