SAD: Kako džihadisti ID zarađuju milione dolara?

Izvor: B92, 11.Dec.2015, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Kako džihadisti ID zarađuju milione dolara?

Ekstremisti ID ostvarili profit od više od 500 miliona dolara od prodaje nafte na crnom tržištu i milijardu dolara pljačkom iz trezora banaka u Siriji i Iraku.

To je saopštio visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija Adam Subin.

Pripadnici ID uključeni su u trgovinu naftom u vrednosti od čak 40 miliona dolara mesečno, a značajne količine prodate su vladi sirijskog predsednika Bašara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << al Asada, dok je deo pronašao put preko granice u Tursku, rekao je Subin, vršilac dužnosti Podsekretara za terorizam i finansijske obaveštajne podatke pri ministarstvu finansija SAD.

"ID prodaje veliku količinu nafte Asadovom režimu", kazao je Subin u svom govoru u Četam hausu u Londonu, preneo je Rojters.

Oni "pokušavaju da ubiju jedni druge, a i dalje su uključeni u trgovinu vrednu milione i milione dolara", naveo je Subin.

Velika količina nafte ID završi pod Asadovom kontrolom dok se deo koristi na području pod kontrolom te ekstremističke grupe, ali delom završi i u kurdskim oblastima i Turskoj, istakao je Subin.

"Naš utisak je da ID ostvaruje profit praktično na izvoru nafte i iako nafta ID završava na nizu različitih mesta to nije pritisak koji želimo kada je reč o zaustavljanju toka finansiranja - on se zapravo svodi na rušenje njihove infrastrukture", dodao je Subin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.