SAD: Džihadisti stavljeni na crnu listu terorista

Izvor: Blic, 19.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Džihadisti stavljeni na crnu listu terorista

Sjedinjene Američke Države stavile su danas na "crnu listu" terorista portparola Islamske države Abu Muhameda al-Adnanija i Saida Arifa, člana Fronta al-Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide, sa ciljem da se oslabi delovanje ove dve organizacije, saopštio je Stejt dipartment.

Adnani je Iračanin za kojeg eksperti UN kažu da je jedan od "najuticajnijih emira" i blizak lideru Islamske države, Abu Bakru al-Bagdadiju, dok je Arif bivši alžirski olficir koji je pobegao iz kućnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritvora u Francuskoj 2013. i pridružio se Frontu al-Nusra u Siriji.

Mera uključuje zabranu putovanja i zamrzavanje njihove eventualne imovine u SAD, a paralelna odluka američkog ministarstva finansija zabranjuje američkim firmama i ljudima da posluju sa njima dvojicom.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak jednoglasno rezoluciju čiji je cilj da onemogući finasiranje ekstremista u Iraku i Siriji, kao i da spreči priliv novih ekstremističkih boraca iz inostranstva.

Na "crnu listu" stavljeno je tada šest osoba kojima će biti zabranjena putovanja i zamrznuta imovina, a među kojima Adnani i Arif, navodi Rojters.

Pored njih, i Abdul Mohsen Abdulah Ibrahim al-Ccareh iz Saudijske Arabije označen je kao "vodeći internet propagandista terorista", koji je na čelu Fronta u sirijskoj četvrti Latakiji.

Hamid Hamad Hamid al-Ali i Hadžaj bin Fahd al-Adžmi, obojica iz Kuvajta, kažnjavaju se zbog finansijske podrške Frontu al-Nusra, dok je Abdelrahman Muhamed Zafir al-Dabidi al-Džahani iz Saudijske Arabije na listi zbog rukovođenja mrežom stranih boraca u Frontu.

Rezolucijom UN se osuđuje svaka direktna ili indirektna trgovina sa Islamskom državom ili Frontom al-Nusra, i upozorava da bi to moglo da dovede do sankcija.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.