SAD: 20.000 stranih boraca otišlo u Siriju

Izvor: RTS, 11.Feb.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: 20.000 stranih boraca otišlo u Siriju

Strani borci odlaze u Siriju u broju "bez presedana", sa više od 20.000 dobrovoljaca iz celog sveta koji su se priključili Islamskoj državi ili nekoj drugoj ekstremističkoj grupi, saopštili su američki obaveštajni zvaničnici.
Strani borci iz više od 90 zemalja su otišli u Siriju, uključujući najmanje 3.400 iz zapadnih zemalja i više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 150 Amerikanaca, pokazuju poslednji podaci američkog Nacionalnog antiterorističkog centra, prenosi Tanjug navode agencije AFP.

Preciznog broja nema "ali linija trenda je jasna i zabrinjavajuća", rekao je direktor američkog Nacionalnog antiterorističkog centra Nikolas Rasmusen.
"Stopa stranih boraca koji putuju u Siriju je bez presedana. Ona je premašila stopu onih koji su otišli u Avganistan, Pakistan, Irak, Jemen ili Somaliju u bilo kom trenutku u poslednjih 20 godina", rekao je Rasmusen.
Dobrovoljci dolaze, kako je istakao Rasmusen, iz različitih slojeva društva i ne uklapaju se ni u jedan stereotip.
Ne postoji jedna ruta kojom strani borci putuju do Sirije, ali većina prolazi preko Turske "zbog njene geografske blizine graničnom području sa Sirijom", rekao je direktor američkog Nacionalnog antiterorističkog centra.
Prema Rasmusenu, dobrovoljcima je posebno olakšan prolaz kroz Tursku zbog njenih bezviznih aranžmana sa oko 69 vlada, uključujući zemlje Evropske unije.
Turska je zbog toga uspostavila listu onih kojima je zabranjen ulazak u zemlju, na kojoj ima oko 10.000 ljudi.
Američki Nacionalni antiteroristički centar veruje da je godišnja pretnja od napada u SAD manja od 10 "nekoordinisanih i nesofisticiranih", prenela je francuska agencija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uhapšen turčin i 13 stranih državljana

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Feb.2015

ANKARA - Jedan turski državljanin i 13 sstranaca uhapšeno je prilikom pokušaja prelaska granice s namjerom da uđu u Siriju da bi se pridružili "Islamskoj državi", saopštila je danas turska vojska...Nakon ispitivanja, strani državljani su predati policiji, poslije čega bi trebalo da budu proterani,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.