Ruskim vojnicima preti krivično gonjenje

Izvor: Akter, 20.Sep.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskim vojnicima preti krivično gonjenje

Vojnicima po ugovoru iz Novorosijska, ruske luke na Crnom moru, koji su odbili da idu u Siriju preti krivično gonjenje za izdaju, rekao je advokat koji vodi njihov slučaj Ivan Pavlov za ruski informativni sajt Gazete.ru

Pavlov je rekao da su se vojnici žalili predsedničkom Savetu za ljudska prava zbog toga što su dobili samo usmena naređenja da idu u Siriju. Umesto da se brane njihova prava, njihov slučaj predat je ruskoj službi bezbednosti FSB, rekao je Pavlov. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Pavlov je rekao da su vojnici ispitivani i da im preti krivično gonjenje koje može da ide do optužbi za izdaju. Vojnicima je određeno zadržavanje u kasarnama.

Advokat je rekao da mobilizacija nije zvanično objavljena i da vojnici po ugovoru koji se šalju u ratne zone u inostranstvu moraju dobiti pismena naređenja, uključujući i garancije za pokrivanje zdravstvenih troškova.

Jedan od vojnika po imenu Aleksej je ranije rekao novinarima da im je naređeno da ne govore otvoreno o svojim naređenjima, posebno o tome gde idu. Rekao je da je u okviru njegovog puka izdvojeno 20 najboljih boraca ali je većina bila protiv odlaska u Siriju, a da je prihvatilo samo njih dvojica, trojica koji su verovali da će ih poslati u Osetiju ili na Krim, rekao je on.

Zapadni mediji javljaju da Rusija jača svoje vojno prisustvo u Siriji. Posebno se govori o slanju vojne opreme u Siriju kao i da Rusija gradi vojnu bazu u Latakiji, što Moskva demantuje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.