Ruski vojni avion pao u Crno more, poginulo 92 putnika i članova posade

Izvor: RTS, 25.Dec.2016, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vojni avion pao u Crno more, poginulo 92 putnika i članova posade

Avion ruskog Ministarstva odbrane "Tu-154" sa 92 putnika i članova posade pao je u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji. Nema preživelih. Do sada pronađeno 11 tela, a u potrazi za nastradalima učestvuje 32 broda i čamaca i više hiljada ljudi. Vojni istražitelji otvorili krivičnu istragu. U ponedeljak dan žalosti.
19.45 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Načelnik službe za bezbednost vazdušnog saobraćaja oružanih snaga Rusije, Sergej Bajnetov tvrdi da je avion bio je tehnički ispravan pre poletanja.
18.50 - Ruski istražni komititet ispituje razne teorije o padu aviona, među kojima je i mogućnost da je reč o terorističkom napadu.
18.40 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je do sada izvučeno 11 tela poginulih putnika, prenosi Sputnjik.
18.25 - U nesreći poginuo jedan putnik manje, 92, pošto se ispostavilo da pevač u horu ruske armije Roman Valutov, koji je proglašen mrtvim, nije ukrcao na let ka Siriji, jer mu je u julu istekao pasoš.
17.55 - Potraga za telima putnika aviona biće nastavljena sutra, kaže ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.
17.05 - Identifikacija žrtava biće obavljena u Moskvi, saopštila je pres-clužba ruskog Ministarstva saobraćaja, prenosi agencija Tas.
16.30 - U Ambasadi Rusije u Beogradu sutra će biti otvorena Knjiga žalosti povodom pogibije putnika i članova posade ruskog vojnog aviona koji se srušio u Crnom moru.
15.05 - Građani Ukrajine polažu cveće ispred ambasade Rusije u Kijevu, u znak žalosti za poginulima u padu ruskog aviona Tu-154 u Crnom moru, prenosi Tas.
14.45Svetski zvaničnici izrazili su saučešće ruskim kolegama i porodicama žrtava uputili su saučešće Vladimiru Putinu povodom pogibije putnika i članova posade.
13.30 - Ukupno 27 brodova i čamaca i više od 3.000 ljudi, među kojima i 100 ronilaca, učestvuje u potrazi za telima žrtava nesreće. 

12.00 - Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je ponedeljak Danom žalosti. Sve okolnosti pada aviona biće detaljno istražene, rekao Dmitrij Medvedev. 
11.25 - Premijer Aleksandar Vučić posetio je amabasadora Čepurina kako bi lično izrazio saučešće porodicama žrtava stradalih u padu vojnog aviona i ruskom narodu. 
11.00 - Niko od 93 putnika nije preživeo pad aviona. 
10.30 - Avionom je upravljao iskusni pilot koji je imao više od tri hiljade sati letenja, navodi rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tas. 
09.50 - Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika aviona. 
09.15 - U potragu uključena četiri broda, pet helikoptera, bespilotne letelice, prenose Ria novosti. 
08.50 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na stalnoj telefonskoj vezi sa predsednikom Vladimirom Putinom.
08.25 - Pronađeno telo jedne od žrtava, kao i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1".
Spasilačke ekipe locirale su ostatke letelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara, javljaju ruske agencije. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu, nedugo posle poletanja iz Sočija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je do sada izvučeno 11 tela poginulih putnika, prenosi Sputnjik. Prethodno je javljeno da su pored tela jedne od žrtava pronađeni i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1".  
Većinu putnika, činili su muzičari ruskog vojnog hora "Aleksandrov" njih 64, koji su krenuli u rusku bazu Hmejmim, gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine.
U međuvremenu, bilans žrtava u padu ruskog vojnog aviona se smanjio (92), pošto se jedan horski pevač nije ukrcao na let, jer mu je još u julu istekao pasoš.
U avionu je bilo osam članova posade, a osim muzičara vojnog hora ostali putnici su bili vojnici koji su služili kao pratioci i devet novinara. 
Ruski vojni televizijski kanal Zvezda je saopštio da je među novinarima bilo troje njihovih kolega, a tu je bilo i troje članova ekipe "Kanala 1".
U letelici je bila i izvršna direktorka humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka. 
RIA novosti navode da je avion pao zbog tehničkog problema. 
Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu.

Portparolka tog komiteta Svetlana Petrenko je navela da je krivična istraga otvorena zbog "kršenja pravila letačke bezbednosti ili priprema za njih". Navedeno je da su istražitelji zaplenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let.
Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je ponedeljak danom Danom žalosti na nivou cele zemlje. Ponedeljak će biti dan nacionalne žalosti u Rusiji, rekao je novinarima Putin.
Ruski predsednik je prethodno izrazio saučešće porodicama poginulih i naložio premijeru Dmitriju Medvedevu da stane na čelo državne komisije koja će istraživati pad aviona.
Medvedev je rekao da će Rusija detaljno istražiti sve okolnosti vezane za pad aviona u kojem je poginulo 92 ljudi.
"Ova strašna tragedija je odnela živote ljudi koji su bili energični i imali planove. Među stradalima su novinari, vojnici i muzičari čuvenog 'Aleksandrov'. Oni su leteli u Siriju u mirovnoj misiji dobre volje", saopštio je Medvedev, prenosi TAS.
Premijer Rusije je naveo da će "svi pogođeni ovom tragedijom primiti neophodnu pomoć" i uputio saućešče porodicama žrtava. 

Ruski istražni komitet istražuje različite teorije o tome šta je moglo da dovede do avionske nesreće u blizini Sočija, a jedna od njih je da bi to mogao da bude teroristički napad, prenosi Tas.
To je potvrdio ruski ministar saobračaja Maksim Sokolov, koji je i vođa vladine komisije za istraživanje nesreće.
"Komitet istražuje različite teorije. Naravno, razmatra čitav spektar i svaki mogući razlog koji bi mogao da dovede do nesreće. Još je rano da govorimo o terorističkom napadu", rekao je Sokolov.
Sokolov je naveo je da će potraga za putnicima u avionu koji se srušio u Crno more blizu obale Sočija, biti nastavljena u ponedeljak.
Sokolov, koji je i šef vladine komisije za istraživanje nesreće, rekao je da vlada čini sve što može kako bi se pronašla tela svih žrtava nesreće.
Agencija Tas navodi da su pronađeni delovi tela nekih žrtava, a prema rečima Sokolova, oni u takvom stanju da je identifikacija moguća.
U potrazi učestvuje više hiljada ljudi, 32 broda, 80 ronilaca, pet helikoptera, dronova i podmornica na daljinsko upravljanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruski vojni avion pao u Crno more

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2016

Avion ruskog Ministarstva odbrane Tu-154 sa 91 osobom pao je u nedelju ujutru u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji, a spasilačke ekipe locirale su ostatke letelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara...Tu-154 nestao je sa radara nakon poletanja tokom planiranog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.