Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2018, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 27.09.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 27.09.


Stanje na frontu .



Pregled političkih i drugih vesti za 27.09. 
  

Lavrov, Čavušoglu i Zarif razgovarali o situaciji u Siriji  Ministri spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana, Sergej Lavrov, Mevlut Čavušoglu i Muhamed Džavad Zarif razgovarali su na sastanku u Njujorku o situaciji u Idlibu i izgledima za pokretanje političkog procesa u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Na sastanku su detaljno razmatrane situacija na terenu, prvenstveno u zoni deeskalacije u Idlibu, i perspektive pokretanja istinskog i stabilnog procesa političkog rešavanja sirijske krize. Učesnici sastanka visoko su ocenili sporazume postignute u Sočiju 17. septembra o stabilizaciji situacije u Idlibu, koji omogućavaju zaštitu civilnog stanovništva uz nastavak beskompromisne borbe protiv terorista“, ističe se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Strane su takođe naglasile nameru za ubrzavanje napora za formiranje i pokretanje Ustavnog odbora u Ženevi na osnovu odluka Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga i Rezolucije SB UN 2254, saopštilo je Ministarstvo.

Lavrov i Gutereš razgovarali o situaciji u Siriji i sporazumu o Idlibu  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali su o situaciji u Siriji i sporazumu o Idlibu, saopštila je pres-služba svetske organizacije.

„Danas se generalni sekretar sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Oni su razgovarali o situaciji u Siriji“, navodi se u saopštenju.


U saopštenju se dodaje da je generalni sekretar pozdravio sporazum postignut 17. septembra o uspostavljanju demilitarizovane zone u Idlibu.


Oni su takođe razmenili stavove o konceptu akcija za održavanje mira i drugih mirovnih pitanja i pitanja bezbednosti.


Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su se na sastanku u Sočiju 17. septembra dogovorili da se u Idlibu do 15. oktobra formira demilitarizovana zona od 15 do 20 kilometara duž kontakt-linije između oružane opozicije i sirijskih trupa, koju će kontrolisati ruska i turska vojska.


Medvedev: Rusija zainteresovana da se građanski rat u Siriji završi što pre  Rusija je zainteresovana da se građanski rat u Siriji što pre završi, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na kraju sastanka sa finskim kolegom Juhom Sipilom, prenose RIA Novosti.

„Rusija je zainteresovana da se taj građanski rat koji je zahvatio Siriju završi u što kraćem roku, a ti problemi koji su povezani sa terorističkim gnezdom na teritoriji Sirije budu zauvek rešeni. odgovornost za razvoj događaja u tom slučaju treba da snosi sirijska vlada i ceo niz država koje na neki način učestvuju u rešavanju ovog konflikta - to nije samo Rusija, već i SAD, Izrael, Turska, Iran i ceo niz drugih država“, rekao je Medvedev.

Netanijahu: Isporuka S-300 Siriji veoma ozbiljno pitanje za bezbednost Izraela  Incident sa avionom Il-20 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je oboren iznad Sredozemnog mora, mogao bi dovesti do „ozbiljnijih posledica“, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, preneo je izraelski radio „Kan“, ali Netanijahu nije precizirao šta tačno podrazumeva pod tim rečima.

Netanijahu je takođe istakao da će Izrael nastaviti da se suprotstavlja jačanju vojnog prisustva Irana u Siriji i da planira da očuva dijalog sa Moskvom.


On je dodao da je na sastanku sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razmatrao isporuku ruskih raketnih sistema S-300 Siriji.


„To su veoma ozbiljna pitanja za bezbednost Izraela u kontekstu nedavnih događaja“, rekao je premijer.


Netanijahu je potvrdio da su se neka od pitanja koja su pokrenuta tokom razgovora sa Trampom odnosila na isporuke S-300 Sirijcima, ali je odbio da precizira šta je tačno tražio od predsednika Trampa.

SAD: Idlib postao osinje gnezdo terorizma krivicom Rusije i Sirije  Sirijska provincija Idlib postala je "osinje gnezdo" terorizma, ali su za to krivi Sirija i Rusija, kaže pomoćnik ministra SAD odbrane Stori Karem.

Tokom saslušanja u američkom Predstavničkom domu, demokrata Tulsi Gabard je pitala predstavnika Pentagona, kako može objasniti prisustvo u sirijskoj provinciji Idlib oko 20-30 hiljada terorista, uključujući članove "Al-Kaide", a koje je američka vojska trebala uništiti ranije. Umesto toga, ona je podsetila da se američki zvaničnici suprotstavljaju bilo kakvoj vojnoj operaciji u Idlibu, te prete onima koji bi sproveli takvu operaciju.

"Nema sumnje da je Idlib postao osinje gnezdo brojnih terorističkih organizacija. Nažalost, to je rezultat pristupa Rusije i režima radi ​​konsolidacije i kontrole teritorija u Siriji. Oni koriste oblasti deeskalacija i pregovore kako bi očistili područja u Siriji. Oni koriste Idlib kao deponiju, omogućavajući slobodan prolaz u Idlib najozloglašenijim teroristima", rekao je Karem.

Idlib je poslednja pokrajina Sirije izvan kontrole zvaničnog Damaska. O pitanju izbacivanja terorista iz Idliba, za šta Moskva smatra da je trenutno ključno pitanje, razgovarano je na samitu 7. septembra između predsednika Rusije, Turske i Irana. Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, opisujući situaciju u Idlibu, nazvao je pokrajinu "gnezdom terorizma".

Kasnije su ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Taip Erdogan dogovorili stvaranje demilitarizirane zone do 15. oktobra, uz kontakt liniju oružane opozicije i sirijskih snaga u Idlibu, a ministri odbrana dveju zemalja su potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u deeskalacionoj zoni Idlib. U Teheranu je primećeno da je sporazum između Rusije i Turske o Siriji pomogao sprečavanju rata u Idlibu.

 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -


OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 



 
 

Pogledaj vesti o: Turska,   Nju Jork

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Rusija počela sa isporukom PVO sistema S-300 Siriji

Izvor: Vostok.rs, 29.Sep.2018, 08:02

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je saopštio da je Rusija počela sa isporukom protivvazdušnog sistema S-300 Siriji, tokom zatvaranja ovogodišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.. . Prethodno je u ponedeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da će isporuka...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.