Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 26.03.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 26.03. Odred od 30 terorista koji su napali ruske vojnike u Siriji likvidiran  - Trojica ruskih vojnika koja su nestala u Siriji krajem februara nakon napada terorista poginula su, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Krajem februara trojica ruskih vojnika su prilikom povratka automobilom nakon organizacije humanitarne pomoći u jednom mestu u provinciji Dejr el Zor upali u zasedu grupe militanata. Nakon borbe ruski vojnici su nestali bez traga“, navodi se u saopštenju vojske. U trenutku kada je stigla informacija o njihovom nestanku u saradnji sa sirijskim snagama bezbednosti, kao i drugim kanalima, 24 sata je vršena potraga za njima. Na kraju su bili otkriveni napadači na automobil i potvrđeno da su ruski vojnici poginuli tokom borbe krajem februara.     Odred od 30 terorista koji su učestvovali u napadu na automobil sa ruskim vojnicima likvidiran je, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.     Tela ruskih vojnika su dopremljena u Rusiju. Pregled političkih i drugih vesti za 26.03. 
RT: Trampov golanski poklon Izraelu osuđen od strane UN-a, zalivskih i evropskih saveznika  - Odluka Donalda Trampa da prizna izraelsku aneksiju sirijske Golanske visoravni naišla je na osudu od strane međunarodne zajednice, UN-a, zajedno sa zalivskim i evropskim saveznicima koji su kritikovali taj potez. Američki predsednik je u ponedjeljak potpisao deklaraciju kojom priznaje suverenitet Izraela nad spornom Golanskom visoravni. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je bio prisutan na ceremoniji potpisivanja, pohvalio je Trampov jednostrani potez, uporedivši predsednika s biblijskim i cionističkim herojima. Međutim, reakcije međunarodne zajednice - uključujući najbliže, zemlje Zaliva i evropske saveznike Vašingtona, bili su znatno manje oduševljeni. Ujedinjene nacije, koje dugo tvrde da je izraelska okupacija Golanske visoravni protivzakonita po međunarodnom pravu, navele su da se pozicija ove međunarodne organizacije nije promenila. Portparol UN-a je rekao da će generalni sekretar Antonio Gutereš nastaviti da poštuje rezoluciju iz decembra 1981. godine, kojom se izraelska aneksija Golanske visoravni određuje kao "ništavna i bez međunarodnog pravnog efekta". Deklaracija je isto tako nepopularna među zemljama koje normalno slede vođstvo spoljne politike Vašingtona.
Saudijska Arabija, Bahrein, Katar i Kuvajt - zalivski saveznici Vašingtona koji su domaćini američkim vojnim bazama, kritikovali su Trampov potez. "To će imati značajne negativne efekte na mirovni proces na Bliskom istoku i sigurnost i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju Saudijske Arabije. Predsednik parlamenta Saudijske Arabije Mišaal bin Fahm al Salami potvrdio je "principijelnu poziciju" Rijada da je Golanska visoravan sirijska teritorija. Saveznik NATO-a Turska je takođe napala Vašington. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je izjavio da su SAD "ignorisale međunarodno pravo" priznavajući suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Severni sused Vašingtona, Kanada, ponovila je sličan stav. U saopštenju, Otava je navela da "ne priznaje stalnu izraelsku kontrolu nad Golanskim visovima".
Canadian government statement on the Golan Heights. pic.twitter.com/dLT1OOmC7d
— Alexander Panetta (@Alex_Panetta) March 25, 2019 Australski ministar spoljnih poslova Maris Pejn otišao je toliko daleko da je primenio suptilan udarac u američku spoljnu politiku. "Golanska visoravan je stvar koju Izrael i Sirija treba da reše kroz pregovore u kontekstu sveobuhvatnog mirovnog sporazuma", saopštila je Pejnova. "Stajališta američke politike su stvar vlade SAD."
Different, perhaps fence-sitting, statement from Australian FM Marise Payne: "The Golan Heights is a matter for Israel and Syria to determine through negotiations in the context of a comprehensive peace settlement." "US policy positions are a matter for the US Government." https://t.co/l0lSMU2brE
— Primrose Riordan (@primroseriordan) March 26, 2019 Trampova deklaracija će takođe verovatno pogoršati već zategnute odnose sa evropskim saveznicima Vašingtona. I Nemačka i Francuska objavile su prošle nedelje saopštenja u pokušaju da spreče Trampovu odluku. "Ako treba menjati nacionalne granice, to mora biti učinjeno mirnim putem između svih uključenih", rekao je portparol nemačke vlade. Francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo o svom protivljenju tom potezu, opisujući ga kao "suprotnom međunarodnom pravu".
#GolanHeights: France does not recognise the Israeli annexation of 1981. The recognition of Israeli sovereignty over the Golan Heights, an occupied territory, would be contrary to international law.https://t.co/IuWjN3czDRpic.twitter.com/iPooPevLy2
— France Diplomacy (@francediplo_EN) March 22, 2019 Neiznenađujuće, Trampova rezolucija dobila je jednako hladan prijem od zemalja sa manje srdačnih odnosa sa Vašingtonom. Sirijska vlada je saopštila da je ta odluka "šamar" međunarodnoj zajednici, tvrdeći da Trampova rezolucija čini Vašington "glavnim neprijateljem" Arapa. Nakon toga, libansko ministarstvo spoljnih poslova insistiralo je da je Golanska visoravan "sirijska arapska" teritorija i da "nijedna zemlja ne može falsifikovati istoriju" zauzimanjem teritorije od drugog naroda. Teheran je izrazio zbunjenost zbog Trampovog poteza bez presedana. "Niko nije mogao ni da zamisli da osoba iz Amerike dođe, i okupiranu teritoriju jedne zemlje preda drugoj, protivno međunarodnim zakonima i konvencijama. Takav potez je bez presedana u ovom veku", rekao je iranski predsednik Hasan Rohani.
"U vreme kada je dominirao kolonijalizam, neke kolonijalne sile su radile te stvari i davale delove teritorija jedne zemlje drugoj, ali to je bez presedana u tekućem veku."
 
Moskva je sa svoje strane saopštila da Trampova odluka označava još jedno jednostrano kršenje međunarodnog prava. "Ova odluka će definitivno imati negativne posledice, kako na proces pomirenja na Bliskom istoku, tako i na celokupnu atmosferu političkog procesa u Siriji. Niko ne sumnja u to", saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Slično Trampovoj odluci da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela, njegova rezolucija o Golanskoj visoravni će se verovatno naći na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a. Turski predsednik Redžep Taip Erdogan već je obećao da će to pitanje izneti pred ovo međunarodno telo.
Rezolucija iz decembra 2017. kojom se osuđuje Trumpova odluka o Jeruzalemu podržala je 128 zemalja - gotovo dvije trećine od 193 zemlje članice UN-a. Samo je devet zemalja podržalo Trumpovu poziciju. Damask: Tramp nema prava da pravno formalizuje okupaciju i zauzme silom tuđe teritorije  - Ministarstvo spoljnih poslova Sirije smatra američko priznanje prava Izraela nad Golanskom visoravni napadom na suverenitet i teritorijalni integritet zemlje „Ovo je napad na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije“, prokomentarisali su u sirijskom ministarstvu odluku američkog predsednika.
„Predsednik Tramp nema prava da pravno formalizuje okupaciju i zauzme silom tuđe teritorije“, navodi se u saopštenju. U dokumentu se navodi da su SAD svojom odlukom postale glavni neprijatelj arapskih država, dok su UN izgubile poverenje i svoj status. „Ova odluka je ponižavajući šamar međunarodnoj zajednici. Zbog njega su UN izgubile svoj status i poverenje“, navodi se u saopštenju. Naglašava se da je Tramp prekršio niz rezolucija UN, uključujući 497 iz 1981. godine, priznavši izraelsku okupaciju nezakonitom. Resor je dodao da Sirijci imaju pravo da odgovore svom mogućim sredstvima. „Ta teritorija će ostati arapska i sirijska“, obećale su sirijske diplomate. Prema stavu sirijskog ministarstva, ovakva agresivna politika SAD dovodi region i ceo svet u opasnost i podstiče metode vođenja međunarodnih odnosa „u zavisnosti od pravca kojim vetar duva“. Ministarstvo je naglasilo da će međunarodna zajednica obavezno odbaciti neodgovornu Trampovu politiku. Ranije je predsednik SAD Donalda Tramp u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua potpisao dokument o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. Moskva izražava žaljenje zbog američkog priznanja suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni  - Moskva izražava žaljenje zbog američkog priznanja suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni i smatra da je to još jedan korak SAD-a u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Ova odluka očigledno ima negativne posledice i sa stanovišta rešavanja bliskoistočne krize i sa stanovišta opšte atmosfere u političkom rešavanju situacije u Siriji. Niko ne sumnja u to“, odgovorio je Peskov na pitanje o ukazu o Golanskoj visoravni koji je potpisao Tramp. „Najvažnije je da je ovo još jedan korak Vašingtona koji nedvosmisleno predstavlja kršenje međunarodnog prava. Veoma nam je žao zbog toga“, dodao je on. Govoreći o ruskim avionima navodno upućenim u Venecuelu, kao i o izjavama američkog državnog sekretara Majka Pompea, Peskov je predložio novinarima da se na tu temu obrate Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane. „Već sam juče rekao da je bolje da pitate Ministarstvo odbrane. Što se tiče izjave gospodina Pompea, bolje da se obratite Ministarstvu spoljnih poslova“, rekao je Peskov komentarišući Pompeovu izjavu o medijskim izveštajima da je Rusija navodno poslala vojne avione i vojnike u Venecuelu. Ranije je Pompeo u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom izjavio da Sjedinjene Američke Države i zemlje regiona neće "sedeti srštenih stajati" dok Rusija "pojačava napetosti" u Venecueli. Moskva: Principijalne nesuglasice u pozicijama Rusije i SAD  - Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom izjavio da pokušaji SAD da organizuju državni udar u Venecueli i pretnje njenoj zakonitoj vladi predstavljaju otvoreno mešanje u stvari ove latinoameričke države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. „Lavrov je istakao da pokušaji Vašingtona da organizuje državni udar u Venecueli i pretnje njenoj legitimnoj vladi predstavljaju kršenje povelje UN, otvoreno mešanje u unutrašnje stvari suverene države“, navodi se u komentaru. Kako se navodi, Lavrov je saopštio Pompeu i da „namera SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ometa rešavanje sirijske krize, pogoršava stanje na celom Bliskom istoku“. „Konstatujući principijalne nesuglasice u pozicijama Rusije i SAD, šefovi spoljnopolitičkih resora su se dogovorili da nastave kontakte i razmene mišljenja oko pomenutih i drugih pitanja iz međunarodnog života, kao i o problemima u bilateralnim odnosima“, navodi se u saopštenju.  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.03.

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2019

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 24.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.