Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2018, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.12.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 25.12. Čavušoglu: Turska odlučna da pređe reku Eufrat i uđe na sever Sirije  - Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je za "Hurijet" da je Turska odlučna da pređe reku Eufrat i uđe na sever Sirije što je pre moguće.
Čavušoglu je naveo da su Turska i SAD postigle sporazum o gradu Manbidžu u guvernoratu Alepo u Siriji. Kako kaže, dogovoreno je da se pripadnici kurdskih Jedinica za zaštitu naroda potpuno povuku iz tog grada, prenosi Rojters. Zvanična Ankara smatra da su Jedinice za zaštitu naroda teroristička organizacija. Turska je ranije saopštila da planira da pokrene nove vojne operacije na području severoistočne Sirije. Morala je da odloži svoje planove zbog povlačenja američkih trupa iz Sirije, što je prošle nedelje najavio američki predsednik Donald Tramp, navodi Rojters.   Pregled političkih i drugih vesti za 25.12.  Gatilov: Kurdsko pitanje veoma osetljiva tema u celom političkom mozaiku Sirije  - Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije u kancelariji UN-a u Ženevi, komentarisao je planirano raspoređivanje turskih trupa na sever Sirije u cilju borbe protiv kurdskih snaga. "Pretpostavljamo da je kurdsko pitanje veoma osetljiva tema u celom političkom mozaiku Sirije. Aktivnosti Turske na severu zemlje su privremene pojave koje su povezane sa zabrinutošću za nacionalnu bezbednost i, pre svega, terorističkom pretnjom", rekao je on u intervjuu za "Izvestija".
Gatilov je naglasio da Ankara govori o punoj podršci teritorijalnom suverenitetu Sirije, a Moskva ne vidi razlog za nepoverenje. Početkom decembra, Redžep Taip Erdogan je objavio svoju spremnost da pokrene operaciju u sirijskom Manbidžu protiv kurdskih snaga, ako ih Sjedinjene Američke Države ne povuku odatle. Prošle sedmice, nakon razgovora s Donaldom Trampom, koji je najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, turski predsednik je odlučio da odgodi početak vojne kampanje. Turska: Sa Rusijom ćemo imati tesnu koordinaciju kada je reč o napadu na istočnu obalu Eufrata  - Turske vlasti nameravaju da koordinišu svoja dejstva sa Moskvom kada je reč o ofanzivi na istočnu obalu Eufrata, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin. „Sa Rusijom ćemo imati tesnu koordinaciju kada je reč o napadu na istočnu obalu Eufrata, više nego što uobičajeno“, precizirao je Kalin. Erdoganov portparol je istakao i da će ove sedmice u Tursku doleteti vojna delegacija iz SAD, sa kojom će takođe biti reči o ovoj ofanzivi. „Cilj je da se tamo ne stvori vakuum nakon povlačenja američkih snaga. Zbog toga mi preduzimamo mere. Postoji mapa puta kada je reč o Manbidžu, i ona se realizuje. Američki predsednik je doneo političku odluku, a na vojnim licima je da reše šta će se desiti sa naoružanjem, kako će se ono transportovati, kao i šta će biti sa pripadnicima terorističkih organizacija“, dodao je Kalin. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je ranije izjavio da je turska vojska spremna da pokrene vojnu operaciju u sirijskom gradu Manbidžu protiv kurdskih borbenih jedinica ukoliko ih SAD ne isteraju iz te oblasti. Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -  
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.12.

Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2018

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 24.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.