Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.06.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 25.06.



Sirijske snage uz podršku ruskog vazduhoplovstva odbile napad terorista Sirijske snage zajedno sa formacijama "Slobodne sirijske armije" uz podršku Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije odbile su napad militanata "Nusra fronta" u južnoj zoni deeskalacije, navodi ruski Centar za mirenje zaraćenih strana.
„Tokom poslednja 24 časa u južnoj zoni deeskalacije militanti Nusra fronta su napali naseljena mesta koja su dobrovoljno prešla na stranu zakonite vlasti. Vladine snage su zajedno sa jedinicama Slobodne sirijske armije, uz pomoć Vazdušno-kosmičkih snaga odbile ofanzivu terorista“, navodi se u saopštenju.


Teroristi su izgubili tri oklopna vozila, 14 vozila sa instaliranim teškim mitraljezima i do 70 militanata, navodi se u saopštenju. Među vojnicima sirijske vojske nije bilo gubitaka, a ne navodi se da li je bio gubitaka u redovima Slobodne sirijske armije.


Juče je saopšteno da je 11 naseljenih mesta na jugu Sirije dobrovoljno prešlo pod kontrolu sirijskih vlasti nakon sprečavanja ofanzive terorističke organizacije „Nusra front“.


 

Dva helikoptera Ka-52 sa posadama vraćeni iz Sirije Dva helikoptera sa posadom su se vratila u Rusiju nakon realizacije zadataka u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema podacima ruskog vojnog resora, juče su na aerodromu Hmejmim utovareni helikopteri u avion An-124 „Ruslan“.


Piloti i borbene letelice su se vratili na aerodrom baziranja na mestima stalne dislokacije, dodaje se u saopštenju.


Prošle nedelje se iz Sirije u Rusiju vratilo 11 borbenih aviona i helikoptera.


Osim toga, iz Sirije su se u svoje stalne baze vratili piloti i tehničko osoblje. 


Pregled političkih i drugih vesti za 25.06.
 


 Kosačev: Ne vidim razlog za pogoršanje odnosa sa Turskom nakon izbora Predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačev, komentarišući rezultate izbora u Turskoj, rekao je da ne vidi razlog za pogoršanje odnosa između dve zemlje.

"Sada su naši odnosi na vrhu, i ako nema ozbiljnih promjena u regionu, nema razloga za pogoršanje bilateralnih odnosa", napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Šef Međunarodnog komiteta je istakao da će se nastaviti saradnja u borbi protiv terorizma, uključujući i trilateralni format "Astana", zajedno sa Iranom.

Asad: Kada se ne poštuju međunarodni propisi svet živi prema zakonu džungle Predsednik Sirije Bašar Asad je priznao da ga ne dotiču kritike na njegov račun, jer kod njega „svaka kap krvi bilo kog Sirijca izaziva mnogo više emocija“.
„Katastrofa u Siriji traje već sedam godina. U uslovima velike tuge, manji pritisak se ne oseća“, rekao je Asad u intervjuu za rusku NTV, odgovarajući na pitanje kako na njega deluju kritike Zapada.


„Svaka kap krvi bilo kog Sirijca izaziva mnogo više emocija od gluposti. Takođe, kada znaš da je to laž, to te ne dotiče. Može se nešto osetiti kada te kritikuju, zbog realnih stvari, tada se mogu osetiti bol i tuga“, rekao je Asad.


Prema njegovim ocenama, „problem Zapada je u tome što oni nemaju državnike, već samo lažne političare“.


„Lažnim političarima su potrebne lažne vesti. Bajke o hemijskom oružju su deo laži. Zapadni političari, ne govorim o ljudima, već samo o političarima, apsolutno nemaju moralne principe. Kada se suočavamo sa neprincipijelnim ljudima oni ne dotiču ni srce ni razum“, izjavio je on.


Sirijski predsednik kaže da Sirija od 2013. godine ne poseduje hemijsko oružje i da su optužbe da sirijska vojska koristi takvo oružje „izgovor za intervenciju drugih zemalja“.


Kako je istakao, „kada se ne poštuju međunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprečavanju provokacija i svet živi prema zakonu džungle“.


Sirijski lider smatra da veliki rat u njegovoj zemlji, osim unutrašnjih razloga, ima i spoljašnje razloge — destabilizacija je bila planirana spolja, pre svega na Zapadu i u Persijskom zalivu.






„Vrlo je važno kako je počeo taj rat. Ni u jednoj od država regiona nema takvog rata, bez obzira na to što su naša društva slična, a u drugim državama na primer u Persijskom zalivu postoje još ozbiljniji problemi — ne postoji sloboda ne samo žena, već i naroda u celini. Ako je u tome problem, a ta parola se koristila od samog početka, zašto rat nije počeo u tim državama?“, rekao je Asad.


On je dodao da je vojno i političko prisustvo Rusije u Siriji, na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta važno za uspostavljanje ravnoteže snaga koja je izgubljena nakon raspada SSSR-a.


„Za uspostavljanje ravnoteže snaga u svetu vrlo je važno rusko vojno i političko prisustvo u Siriji, na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta“, izjavio je on.


Odgovarajući na pitanje šta očekuje Rusiju kada Sirija pozove sve da napuste njenu teritoriju, Asad je rekao:


„Prijateljstvo između Sirije i Rusije traje već više od 60 godina. Dogovor o vojnoj saradnji je potpisan pre više od 40 godina“.


„I Sirija i Rusija su zainteresovane za borbu protiv terorizma i pobedu nad njim u Siriji, Rusiji i drugim delovima sveta“, naglasio je sirijski lider. 

 
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.