Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.10.

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.10.

25.10.2015. -

  

Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 24.10.

U borbama na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sirije poginuo iranski general Reza Havari - Iranski brigadni general Reza Havari poginuo je u borbama u Siriji – objavila je agencija Farsnews.

Iranska agencija je  precizirala: „Jedan od komandanata Korupusa čuvara islamske revolucije ubijen je prošle noći u Siriji. Za dva dana je u Siriji poginulo ukupno osam pripadnika naših oružanih snaga“.

Brigadni general Havari bio je savetnik vojnog vrha Sirije, a poginuo je – kako tvrdi Farsnews – u borbi sirijske armije sa Islamskom državom na severu provincije Hama“.

Havarijevu smrt je potvrdio i zvanični predstavnk Korpusa Ramezan Šarif.

Pre dve nedelje je na severu Sirije poginuo i iranski general Husein Hamdani.



Od početka operacija u Siriji uništeno 819 objekata terorista - Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su 934 naleta od početka operacije u Siriji tokom kojih je uništeno 819 objekata terorista, saopštio je novinarima načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Andrej Kartapolov.

Prema rečima portparola ruske vojske general-pukovnika Andreja Kartapolova, prošle nedelje je avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nastavila da bombarduje objekte infrastrukture Islamske države i Nusra fronta na teritoriji Sirije. Istovremeno, Oružane snage Sirije nastavljaju da vode ofanzivu, oslobađajući naselja.

„Ukupno je, od početka operacije, izvedeno 934 borbenih letova, tokom kojih je uništeno 819 objekata terorista“, rekao je Kartapolov.

On je naglasio da su samo prošle nedelje uništena 363 objekta terorista, uključujući 71 komandni punkt i komunikacioni čvor, 10 fabrika za proizvodnju eksploziva, 30 skladišta municije i 252 uporišta i kampova terorista.



Sirijska vojska napreduje u oslobađanju zemlje - Sirijska armija uspostavila je kontrolu nad nekoliko naselja u provinciji Alepo.

Portparol sirijskog vojnog vrha, brigadni general Ali Majhub, saopštio je:  „U istočnom delu provincije oslobođena su naselja Al-Džaburija, Bakidža, An-Nasurija i Tel-Sajbejn. Južno od Alepa naše snage su preuzele kontrolu nad devet sela, uključujući Balijas, Zabahad i Uadihiju. Teroristima su naneti veliki gubici”.



Prema rečima generala Majhuba, sirijske trupe su povratile kontrolu i nad pet naselja u provinciji Homs, a severozapadno od grada Homsa nastavljaju ofanzivu prema Džavaliku i El-Gantu.

Majhub je objavio i da je ceo odred terorista bio uništen prilikom zauzimanja sela Vadi Zak na jugu zemlje.

General Majhub je izneo podatke: da je u provinciji Latakija tokom protekla dva dana ubijeno „više od 300 terorista”, da sirijska armija dalje napreduje u gradu Salma, da je oslobodila prigradsko naselje Damaska Madžbal, a da je u gradu Harasta (pored Damaska) i u Istočnoj Guti islamistima nanela ozbiljne gubitke.

Majhub posebno naglašava da poslednji uspesi sirijske armije već prisiljavaju veće grupe terorista da se povlače prema granici sa Turskom.

Ruska baza u Latakiji otvorila vrata za strane novinare

 

Pregled političkih i drugih vesti za 24.10.


Peskov pozvao medije na oprez u izveštavanju o Siriji - Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je informacije o tome da su ruski vazdušni napadi u Siriji doveli do stradanja civila.

„Videli smo mnogo informacija, ali nažalost, bez i najmanjih dokaza i bez bilo kakvog spominjanja sirijskih izvora. Molimo sve da tokom ovog informacionog rata budu veoma oprezni kada procenjuju ove nepouzdane izvore. Potpuno smo samouvereni što se tiče naših ciljeva, naša armija raspolaže priličnom količinom informacija“, rekao je Peskov za televizijski kanal Bi-Bi-Si. 

Niz zapadnih medija ranije je objavio informacije o pogibiji civila u vazdušnim napadima u Siriji. Peskov je informacije o napadima na bolnice demantovao i skrenuo pažnju na to da je video-snimak na koji se pozvao voditelj emisije „Hard tok“ verovatno falsifikovan.

„Ako pažljivo pogledate video-snimak: čovek je među gelerima i nešto govori. Ovi geleri mogu da budu u Jemenu ili na nekom drugom mestu… Na internetu se širi mnogo lažnih informacija“, rekao je portparol ruskog predsednika.

SAD ne planiraju da sarađuju s rusko-jordanskim centrom protiv ID zbog Ukrajine - Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da koordiniraju akcije s rusko-jordanskim centrom protiv terorističke organizacije Islamska država, i to pre svega zbog Ukrajine, izjavila je predstavnica Pentagona Mišel Baldansa.

„Mi ne sarađujemo, ne koordiniramo akcije, ne razmenjujemo obaveštajne podatke s Rusijom o Siriji jer se fundamentalno protivimo njenoj strategiji i delovanju do ovog momenta, i zato što je saradnja s Ruskom Federacijom zaustavljena sve dok Rusija ne ispuni svoje obaveze iz Minskog sporazuma (o rešavanju ukrajinske krize)“, izjavila je Mišel Baldansa odgovarajući na pitanje novinara kako su SAD odreagovale na poziv da se priključe koordinacionom centru ruske i jordanske vojske u Amanu. Čitajte više

Kartera sumnjiče za veleizdaju - Američki konzervativci optužuju bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera za veleizdaju jer je Rusiji dostavio podatke o položajima boraca Islamske države u Siriji. Kada je o republikancima reč, Karter je bio i ostao najomraženiji predsednik u istoriji.

Bivši američki predsednik je tokom jednog skupa u državi Džordžija izjavio da je još u maju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmenio telefonske brojeve i elektronske adrese kako bi isplanirali zajednički ribolov. Upravo na ovu adresu Karter je uputio predlog da preda mape ruskoj strani, a Putin ga je zamolio da podatke pošalje u rusku Ambasadu u SAD. Pri kraju svog izlaganja na skupu Karter se našalio: „Ako sada Rusi budu bombardovali pogrešne ciljeve, okrivite za to mene, a ne Putina“. Čitajte više

Stejt department pozitivno ocenjuje sastanak o Siriji - Razgovori o Siriji u Beču pokazali su da postoji međusobno razumevanje strana u nizu pitanja, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta SAD Mark Toner.

„Postoje oblasti uzajamnog razumevanja koje su se pokazale na današnjem sastanku. Mi želimo jedinstvenu Siriju, želimo da vidimo napredak političkog procesa. Ipak, ostaju i nesuglasice, na primer, buduća uloga (predsednika Sirije Bašara el) Asada“, rekao je Toner.

Sastanak u Beču je „dao neke ideje“, rekao je Toner. Ipak, prema njegovim rečima, državni sekretar SAD Džon Keri zasad ne želi o njima javno da govori, ali veruje da će proces rešavanja krize postati dinamičniji.

Na sastanku o Siriji u Beču učestvovali su ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, državni sekretar SAD Džon Keri i šefovi diplomatije Saudijske Arabije i Turske, Adel el Džubejr i Feridun Sinirliolgu. Čitajte više

Lavrov: Glasine o dogovoru da se smeni Asad - izmišljotina - Glasine o nekakvom dogovoru o odlasku predsednika Sirije Bašara el Asada pojavile su se još pre nego što je susret „četvorke“ u Beču održan, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefovima diplomatije Saudijske Arabije i Turske.

On je tvrdnje o postizanju dogovora o odlasku Bašara el Asada s mesta sirijskog predsednika nazvao izmišljotinama.

„Izmišljotine su se pojavile još pre nego što je ovaj sastanak održan. Čuo sam čak da se šire glasine da se ovde dogovaraju ili će se dogovarati da kroz izvesno vreme predsednik Asad ode. Sve to nije tako“, rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka.

„Mi smo potvrdili naš stav. Njega je prilično jasno izložio i predsednik (Rusije) u svojim poslednjim nastupima: postizanje dogovora na osnovu smene režima i posebnog usredsređivanja na figuru rukovodioca smo već prošli u Iraku i u Libiji, znamo čime se to završilo i, nažalost, čak se i nije završilo, nego se nastavlja duboka kriza u tim zemljama. Zbog toga je naš stav zasnovan na veoma jednostavnoj formuli: sudbinu Sirije, sudbinu predsednika Sirije, sudbinu drugih ličnosti treba da rešava sam sirijski narod“, naglasio je Lavrov. 

Šef ruske diplomatije je rekao da su učesnici sastanka iskazali zajedničke ciljeve, a to su zaustavljanje rata, borba protiv terorizma i unapređenje političkog procesa u Siriji.

Prema njegovim rečima, govorilo se o konkretnim idejama u vezi sa Sirijom i odlučeno je da se kontakti nastave.

Lavrov je takođe istakao da je neophodno uključiti Iran i Egipat u proces rešavanja konflikta.

„Imali smo težak ali koristan razgovor“, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da su svi učesnici pregovora potvrdili su privrženost Ženevskoj deklaraciji koja podrazumeva široki politički dijalog, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Čitajte više



Ruska parlamentarna delegacija će posetiti Damask - Ruski parlamentarci koji su doputovali u Siriju sa humanitanom misijom očekuju da će se sastati sa rukovodstvom zemlje, saopštio je poslanik Državne dume iz Komunističke partije Rusije Aleksandar Juščenko.

Prema rečima ruskog poslanika, planiran je susret sa parlamentom, sa Vladom, kao i sa duhovnim liderima.

„Nadamo se sastanku sa rukovodstvom zemlje“, rekao je Juščenko, dodavši da bi se mogli održati praktični pregovori o jačanju međuparlamentarnih veza.

Poslanik je naveo važnost činjenice da se poseta parlamentaraca dešava nakon sastanka predsednika Rusije i Sirije u Moskvi.

 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Pečat cara Lazara izronio iz Rudnika[2015-10-25 08:09:06]

Znamenje srpskog vladara centralni je eksponat izložbe u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.10.[2015-10-25 08:08:38]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.10.[2015-10-25 08:07:31]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 23.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Sukobi u Podgorici[2015-10-24 21:33:40]

Oklopna vozila na ulici

Čepurin: Poseta Vučića Moskvi nije uobičajena i redovna[2015-10-24 18:03:29]

Potrebno je da se razmene mišljenja i da se formiraju stavovi

Crnogorska policija se plaši „spoljneg neprijatelja“[2015-10-24 11:04:25]

Protest opozicionog Demokratskog fronta, najavljen za večeras u Podgorici, odobren je, uprkos saznanjima policije da bi...

Junker sastavio plan za prekid haosa na granicama EU[2015-10-24 10:58:24]

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poslao je spisak od 16 predloga šefovima država EU sa ciljem...

Glavni zadatak – onemogućiti akcije terorista u Siriji[2015-10-24 10:56:59]

Ruska avijacija nastavlja operaciju protiv terorističke grupe Islamska država u Siriji. Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije...

Srpski generali kažnjeni zbog pada helikoptera[2015-10-24 10:54:18]

Vojni disciplinski sud izrekao kazne generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću u postupku posle pada helikoptera,...

Medijska kampanja protiv ruske vojne kampanje[2015-10-24 10:51:45]

Medijski rat povodom ruske kampanje u Siriji se rasplamsava. Čak i najveće međunarodne televizije poput Si-En-Ena...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.