Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.04.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 24.04


Pronađena masovna grobnica u Raki Gradski zvaničnici u Raki ne isključuju da će naći 200 tela ispod fudbalskog stadiona posle daljih iskopavanja u toj oblasti koja je oslobođena od terorista prošle godine.

Masovna grobnica sa ostacima 50 civila i terorista DAEŠ-a otkrivena je na severu sirijskog grada Rake.


Zvaničnik grada Rake, saopštio je da se grobnica nalazi ispod fudbalskog terena, smeštenog u blizini lokalne bolnice.


„Očigledno je da je stadion bio jedino mesto za sahranjivanje, koje je obavljeno na brzinu. Džihadisti su bili u bolnici", rekao je on, dodajući da su neka tela bila obeležena oznakama DAEŠ-a, dok su druga bila označena samo vlastitim imenima.


Erijan je rekao da bi se na fudbalskom terenu posle daljih iskopavanja moglo pronaći do 200 tela.


Pregled političkih i drugih vesti za 24.04.



Lavrov: Ceo niz država vodi politiku za raspad Sirije  - 

Ceo niz država vodi politiku za raspad Sirije, a SAD uprkos svojim izjavama nemaju nameru da napuste Siriju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na marginama samita Saveta ministara Šangajske organizacije za saradnju u Pekingu.

„Ceo niz država otvoreno je uzeo kurs za raspad Sirije. SAD su nam se zaklinjale da je njihov jedini cilj isterivanje terorista iz Sirije, pobeda nad takozvanom ‘Islamskom državom’“, rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, „uprkos svojim izjavama, uprkos izjavama predsednika Trampa, u praksi se SAD aktivno učvršćuju na istočnoj obali Eufrata i nemaju nameru da odu odatle“.


„Stvaraju se lokalni organi vlasti, aktivno ih na to podstiče i predsednik Francuske“, dodao je ministar.



On je rekao da očekuje da će u kontaktima sa francuskim kolegama videti na koji način se može sarađivati u sirijskom pitanju, kako bi se poštovala sva pravila i norme međunarodnog prava i povelje UN“, naveo je ministar.    


Po njegovim rečima, Moskvu brinu izjave Zapada da nisu spremni da pomogne u obnovi područja koja se nalaze pod kontrolom vladinih snaga u Siriji.


„Što se tiče ekonomske obnove, to će zahtevati neko vreme i ja sam siguran da svi treba da polazimo od interesa sirijskog naroda, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, pošto ceo niz država otvoreno želi raspad zemlje“, rekao je Lavrov na kraju sednice Saveta ministara ŠOS-a.



On je podsetio na pokušaje SAD i njihovih saveznika da potkopaju formiranje policentričnog, demokratskog međunarodnog poretka.
 
„Poslednji primer je agresija protiv Sirije. U završnom saopštenju ministarske sednice data je principijelna ocena ove akcije“, rekao je Lavrov.

Šojgu: Koalicija SAD eksploatiše teroriste u svoje ciljeve  - Glavni cilj koalicije na čelu sa SAD u Siriji nije da bora protiv terorista, nego osiguravanje njihovog vojnog i ekonomskog prisustva u regionu, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Oni (SAD i njihovi saveznici) eksploatišu snage međunarodnog terorizma i ekstremizma u svoje ciljeve. Kao primer naljvešću Irak i Siriju. Dugo vremena najmoćnija koaliciona grupacija sa više od 30 vojno naprednih država, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nije mogla da se nosi sa militantima, a teritorije pod kontrolom `Islamske države` samo se šire", rekao je ruski ministar odbrane, govoreći u danas u Pekingu na sastanku ministara odbrane država članica Šangajske organizacije za saradnju.
"Očigledno, cilj je bio drugačiji - potresti situaciju u regionu, kako bi u tome utvrdila svoje vojno i ekonomsko prisustvo", zaključio je Šojgu.

Moskva: Na istražitelje OZHO se vrši snažan pritisak  - Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov izjavio je da se na istražitelje Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u sirijskoj Dumi vrši snažan pritisak, budući da su SAD već odavno donele odluku da predsednika Sirije Bašara el Asada treba ukloniti sa funkcije.

Prema rečima Jermakova, tu odluku su SAD donele još 2011. godine, kada je Vašington saopštio da će pokrenuti vojnu operaciju protiv Asada u slučaju da iskoristi hemijsko oružje.


„Sve se svodi na tu odluku koja je doneta još 2011. godine. Njima je neophodna provokacija sa primenom hemijskog oružja kako bi sproveli raketne napade“, istakao je Jermakov.


On je podsetio i da se to već dva puta dogodilo, jednom nakon navodne primene hemijskog oružja u Han Šejhunu, a drugi put sad nedavno u Dumi.

Lavrov: Poziv Makrona da se ne povlače vojne snage iz Sirije liči na kolonijalnu poziciju - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je „kolonijalnom pozicijom“ poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona Sjedinjenim Američkim Državama da ne povlače svoje snage iz Sirije čak i nakon uništenja svih terorista, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Brinu nas planovi o budućnosti Sirije koje izlažu zapadne kolege. Čuo sam da je nedavno predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao SAD da ne povlače vojsku iz Sirije, čak i kada poslednji terorista bude ubijen i isteran sa teritorije te zemlje… To je neka vrsta kolonijalnog stava“, izjavio je Lavrov tokom zvanične posete Kini.





On je naveo da će Moskva tražiti objašnjenje od francuskih partnera šta su oni konkretno mislili.

Ranije je Makron izjavio da Francuska i njeni saveznici treba da ostanu u Siriji i nakon uništenja terorističke organizacije DAEŠ kako se ne bi dozvolilo jačanje uticaja Irana i kako bi „gradili novu Siriju“.

Putin i Makron razgovarali o situaciji u Siriji  - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Manuelom Makronom o situaciji u Siriji i nuklearnom programu Irana.

„Razgovarano je o situaciji u Siriji nakon bombardovanja SAD i njihovih saveznika. Ruska strana je naglasila da je ta akcija najgrublje kršenje međunarodnog prava i da je dovela do dodatnog komplikovanja procesa političkog rešenja sirijske krize. U tom kontekstu je naglašena važnost sprovođenja misije eksperata OZHO koji se nalaze u Siriji“, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

Dva predsednika su naglasila važnost nastavka realizacije zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana „za iranski nuklearni program koji je važni faktor osiguranja međunarodne bezbednosti“.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 



 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.