Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 23.07.



Napredovanje sirijske vojske - Sirijska vojska je izašla na obalu reke Eufrat i nastavlja ofanzivu na pozicije militanata terorističke organizacije DAEŠ, prenosi agencija „Masdar“.

Prema informacijama agencije, sirijske snage su uspele da povrate pod svoju kontrolu sela Dahil i Sabhi, kao i jugoistočno predgrađe Rake.

Navodi se da sada vojska može da se kreće prema gradu Dejr el Zor, koji se nalazi u okruženju terorista.

Ranije je saopšteno da je više od 40 naftnih polja vraćeno pod kontrolu sirijskih vlasti u Raki.

Teroristi počeli da se predaju na libansko-sirijskoj granici - Celi odredi terorista Nusra fronta počeli su da se predaju u planinskoj oblasti Ersal na libansko-sirijskoj granici, saopštio je izvor iz libanskog pokreta „Hezbolah“.



„Veliki odredi boraca Nusra fronta podigli su šest belih zastava u oblasti Ikab el Deb u dolini Hejl u planinskoj oblasti Ersal, kako bi pokazali da se predaju“, ispričao je izvor. 

Ranije je izvor saopštio da su borci libanskog „Hezbolaha“ raketama gađali mesta na kojima se okupljaju i snabdevaju teroristi, uništivši veliku količinu tehnike i ubivši veliki broj boraca.

Sirijska avijacija nastavlja da bombarduje položaje Nusra fronta u planinskoj oblasti Flita na teritoriji Sirije, koja se graniči s Ersalom. 

Libanski pokret „Hezbolah“ u petak ujutru je objavio da počinje vojna operacija protiv Nusra fronta na libansko-sirijskoj granici u planinskoj oblasti Ersal. 

Dejstvo Hezbolaha i sirijskih snaga


Proglašeno primirje u zoni deeskalacije u Siriji - Oružane snage Sirije objavile su primirje u Istočnoj Huti u provinciji Damask, saopštila je nacionalna agencija Sana, prenoseći saopštenje sirijske komande.

Armija zadržava pravo da „na odgovarajući način odgovori“ na bilo kakvo narušavanje primirja, navela je komanda. 

Narednih dana će se u ovu zonu uputiti prvi humanitarni konvoj. 

Dve terorističke organizacije spremne za primirje  - Borci terorističkih organizacija "Ahrar el šam" i "Hejat tahrir el šam" saopštili su da su spremni da se priključe primirju u oblasti sirijskog Idliba.

Prema saopštenjima, borci "Ahrar el šama" moraju da napuste teritoriju pograničnog punkta Bab el Hava na granici s Turskom i da predaju kontrolu nad ovom oblašću civilnoj administraciji. Navedeno je da kroz naselje Bab el Hava prolazi put snabdevanja terorista. 

"Ahrar el Šam" je jedna od najbrojnijih borbenih formacija u Siriji, čija je baza u provinciji Idlib. "Tahrir el Šam" je blisko povezan s Nusra frontom. Obe organizacije se bore protiv sirijske vojske i "ustanika". 

Prema navodima informativnog biltena Ministarstva odbrane Rusije, broj naoružanih formacija koje su saopštile da prihvataju uslove primirja u Siriji u ovom trenutku je 228.

Potpisan sporazum o funkcionisanju zone deeskalacije Istočna Huta u Siriji - Nakon pregovora održanih u Kairu između predstavnika Ministarstva odbrane Rusije i umerene sirijske opozicije, uz posredovanje egipatske strane, potpisan je sporazum o funkcionisanju zone deeskalacije Istočna Huta u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ovim dokumentima su definisane granice zona deeskalacije, mesta raspoređivanja i ovlašćenja snaga za kontrolu deeskalacije, kao i trase za dostavljanje humanitarne pomoći i slobodan prolaz građana“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prvi humanitarni konvoj za zonu deeskalacije i odvoženje ranjenika planirani su u narednim danima, istaklo je Ministarstvo.

Dokumenti su potpisani u skladu sa astanskim dogovorima uz posredovanje egipatske strane, dodalo je Ministarstvo odbrane. 

Postizanje dogovora potvrdila je i sirijska opoziciona grupa Džajš el islam.

„Istina je, postignut je dogovor i sada je on stupio na snagu“, rekao je šef politbiroa grupe Muhamed Aluš.

On je dodao da računa na isporuku humanitarne pomoći u Hutu u okviru dogovora i naveo da je u zonu uključena i oblast Džobar.

„U zoni će biti prisutne snage razgraničenja između nas i režima, i to predstavlja deo političkog rešenja ili pripremu za njega“, dodao je on, nazivajući sporazum „najboljim za sirijsku situaciju“.


Pregled političkih i drugih vesti za 23.07.



Izrael ne dopušta iransko prisustvo kod svojih granica u Siriji - Izrael ne dopušta iransko prisustvo kod svojih granica, izjavio je predstavnik izraelske vojske za odnose sa arapskim medijima Avihaj Adraj, komentarišući potpisivanje sporazuma „Istočna Guta“ o zoni „bez sukoba“.

„Odbacujemo bilo kakvo iransko prisustvo na granici sa Izraelom i radićemo na tom pitanju po odlukama koje preduzme političko rukovodstvo“, saopštio je Adraj Sputnjiku.

Po njegovim rečima, Izrael ne podržava nijednu od strana u sirijskom konfliktu, ali je spreman da dâ odgovor na pokušaje da se pređe „crvena linija“ bezbednosti zemlje.

Pod „crvenom linijom“ Jerusalim podrazumeva pokušaj prebacivanja oružja i naprednih bojevih sistema Hezbolahu, naglasio je Adraj.

Juče je potpisan sporazum o zoni bez sukoba „Istočna Guta“. Kako je naveo predstavnik opozicionog pokreta „narodna diplomatija“ mahmud Afrandi kontrolu nad zonom će vršiti Rusija i SAD. Učešće Irana nije predviđeno.

SAD: Sirijske vlasti nisu koristile hemijsko oružje od aprila - Sirijske vlasti nisu koristile hemijsko oružje od trenutka kada su SAD izvele napad na sirijsku bazu u aprilu mesecu, izjavio je šef Zajedničkog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Džozef Danford.

„Asad je dobio signal u aprilu da će biti posledic, ako bude iskoristio hemijsko oružje protiv svog naroda. Vreme je prošlo i on ga od tada nije koristio“, rekao je general na forumu za bezbednost „Aspen instituta“.

Bela kuća je je u junu saopštila da predsednik Sirije Bašar el Asad priprema novi hemijski napad i obećala je da će u slučaju njenog izvođenja sirijske vlasti platiti visoku cenu“. SAD nisu dale dokaze svojih tvrdnji.

„Mi smo loš dan za Ruse koji pitaju zašto ste još u Siriji“ - visoki komandant SAD - Američki komandant za specijalne operacije je priznao da je produženi boravak u Siriji u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da Rusija potpuno opravdano moće da dovede u pitanje prisustvo SAD u Siriji.

Na bezbednosnom forumu u Aspenu, šef vojne komisije SAD za specijalne operacije, Rejmond Tomas je upitan da li će američke snage ostati u Siriji, nakon što "Islamska država" bude poražena, on je rekao verovatno, kako bi podržale kurdske snage na severu zemlje.



Tomas je priznao da se američke snage bore u suverenoj Siriji, gde verovatno "neće moći da ostanu", ako se prisustvo bude dovelo u pitanje "u smislu međunarodnog prava", rekao je Tomas, odgovarajući na pitanje novinara Vašington Posta.

"Evo zagonetke", nastavio je Tomas. "Radimo u suverenoj zemlji Siriji. Rusi, njihova odbrana koji im stoje iza leđa, pozvali su nepozvanu Tursku da ode iz Sirije. Mi smo loš dan za Ruse koji kažu: "Zašto ste još uvek u Siriji, SAD?"

"Biće teško u smislu međunarodnog prava da ostanemo tamo osim naše borbe protiv terorizma. Otišli smo tamo iz svih pravičnih razloga, ali ako Rusi igraju na tu kartu, možda ćemo želeti da ostanemo, a nemamo sposobnosti da to učinimo", dodao je on.

Sirijski predsednik Bašar Asad je izjavio da su sve nepozvane strane trupe, uključujući i SAD, "okupatori" koji su samo produžili sukob.

Asad je u međuvremenu pozvao ruske snage u Siriji da se priključe antiterorističkoj operaciji.

U petak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je prisustvo SAD u zemlji pogođenoj ratom nelegitimno i optužio direktora Cije Majka Pompea - koji je kritikovao prisustvo Rusije u Siriji - da se bavi "dvostrukim aršinima".

Lavrov je naveo izveštaje turskih medija o "deset američkih baza koje su već postavljene u Siriji" i ukazao na "stotine vojnih baza Sjedinjenih Država širom sveta".
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.