Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2016, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.02.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 21.02
.



Dejstvo ruske avijacije i terorista po avionima

Desetine poginulih u terorističkim napadima u Homsu - U centru sirijskog grada Homsa odjeknule su dve snažne eksplozije, a prema informaciji iz centralne bolnice stradalo je 46 ljudi, a preko 115 je ranjeno.

„Dve eksplozije dogodile su se u centru Homsa. Obe su aktivirali teroristi–samoubice. Ranjene dovoze u tri različite bolnice“, rekao je izvor iz jedne bolnice, a prenela ruska agencija RIA Novosti.

Očevici takođe kažu da su eksplozije bile aktivirane skoro istovremeno, kao i da su meta napada bili stanovnici Homsa.

Prema podacima iz policije, plan terorista je bio da se prvo aktivira jedna bomba, a zatim kada se okupe ljudi da se aktivira i druga, međutim prva detonacija je istog časa aktivirala i drugu.

Teroristi su se nalazili u automobilima i bili su parkirani jedan preko puta drugog.

Prethodno je saopšteno da su se dve eksplozije dogodile i u Damasku, međutim policija je tu informaciju demantovala.

Dejstvo sirijske vojske u Dari

Sirijska armija zauzela termoelektranu koja snabdeva Alep - Sirijska armija povratila je kontrolu nad termoelektranom na istoku provincije Alep, saopštio je vojni izvor.

„Armija je od terorista preuzela termoelektranu u zaseoku Nejr el Hosen. Očišćeno je naselje koje se nalazi blizu elektrane, kao i niz sela i deo industrijske zone“, naveo je izvor. 

Oslobođena termoelektrana bila je jedna od dve stanice koje su napajale grad Alep. Najveći sirijski grad je bez struje.

Celokupnu električnu energiju proizvode generatori, a gorivo se isporučuje cisternama za benzin.

Sirijska vojska napreduje u provinciji Raka

Dejstvo kurdskih snaga





Pregled političkih i drugih vesti za 21.02.



Šojgu sa Rohanijem o prekidu vatre u Siriji - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je u oficijelnu posetu u Teheran gde se susreo sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Poseta Šojgua Iranu je rezultat diplomatskih napora kako bi se postigla saglasnost uvođenja režima prekida vatre u Siriji, navodi izvor za rusku agenciju RIA Novosti.

Pored iranskog predsednika, Šojgu će se sastati i sa ministrom odbrane te zemlje.

Uporedo, šefovi diplomatija Rusije i SAD takođe su razgovarali o mirovnom sporazumu o Siriji. Oni su izrazili nadu da bi američki i ruski predsednici uskoro mogli da postignu saglasnost o prekidu vatre u toj zemlji.

Keri: Obama i Putin uskoro o mirovnom sporazumu o Siriji - 
Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da bi američki i ruski predsednici Barak Obama i Vladimir Putin uskoro mogli da razgovaraju o zaključivanju mirovnog sporazuma o Siriji.

Keri je održao pregovore sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i obe strane su izrazile nadu da će Obama i Putin uskoro razgovarati kako bi postigli saglasnost oko prestanka vojnih dejstava u Siriji.

„Obe strane i dalje popunjavaju sporazum detaljima“, rekao je Keri, a preneo Rojters.

Ženevski pregovori o Siriji počeli su 29. januara i sprovode se u skladu sa rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN. Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura privremeno je obustavio pregovore, a njihov nastavak je najavio za 25. februar.

Asad upozorio Tursku i S. Arabiju: Ako napadnete - odgovorićemo - 
Sirijski predsednik Bašar el Asad upozorio je Tursku i Saudijsku Arabiju da će Damask odgovoriti na bilo kakvu invaziju na teritoriju Sirije, čak i u slučaju da ulazak tuđe vojske bude opravdan borbom protiv terorističke organizacije DAEŠ–a.

„Ukoliko se to dogodi, mi ćemo se prema njima ponašati kao prema teroristima. Mi branimo našu zemlju. Niko nema prava da napada Siriju, ni politički, ni vojno. To je narušavanje međunarodnog prava, a mi Sirijci nemamo drugu varijantu nego da branimo našu zemlju“, rekao je Asad u intervjuu španskom listu „Pais“.

Prema njegovim rečima, Turska je od samog početka uključena u dešavanja u Siriji time što je u nju slala teroriste, dok je Saudijska Arabija njihov finansijer.

„Stavljaju ih u avione i šalju za Tursku, a onda dalje za Siriju“, rekao je Asad.

On je ocenio da se sirijske vlasti prema strancima koji ratuju na strani terorista odnose kao prema bilo kojim drugim teroristima.

„Ukoliko budu zarobljeni, pitanje ekstradicije će biti rešavano pregovorima sa zemljama odakle oni potiču“, rekao je sirijski predsednik.

Asad je dodao da sa zakonske tačke gledišta kada je reč o teroristima ne postoji razlika po pitanju nacionalnosti.

Asad: Primirje ne smeju da zloupotrebe teroristi - 
Predsednik Sirije Bašar el Asad izjavio je da je spreman na primirije pod uslovom da teroristi ne koriste prekid vatre za ostvarivanje svojih ciljeva.

„Spremni smo za primirje, ali stvar nije samo u tome da se to objavi. Važno je da se ne dozvoli da ojačaju pozicije terorista u okviru ovog primirja, treba zabraniti zemljama, pre svih Turskoj, da šalju naoružanje i da pružaju materijalno-tehničku podršku teroristima“, rekao je Asad španskom listu „Pais“.

Prema njegovim rečima, podrška Rusije i Irana je neizostavno odigrala važnu ulogu u napredovanju sirijske armije.

„Pomoć Rusije i Irana bila je neophodna našoj armiji za ovaj prodor (u borbi protiv terorista u Siriji). Bez sumnje, nama je potrebna ova pomoć, jer teroriste na razne načine podržava 80 zemalja. U ovoj situaciji neophodna nam je pomoć“, rekao je Asad.

Prema Asadovim rečima, jedni to rade direktno, novcem, logističkom podrškom, oružjem ili vojskom, dok drugi teroristima nude političku podršku na raznim međunarodnim skupovima.

Sirija je mala zemlja i mi možemo da se borimo, ali postoji bezrezervna podrška teroristima i očigledno da nam je u toj situaciji potrebna međunarodna pomoć“, dodao je Asad.

Sirijski predsednik je naglasio da je potrebno zabraniti drugim zemljama, a posebno Turskoj, da u Siriju šalju ljude i naoružanje.

Odgovarajući na pitanje da li će za 10 godina biti na vlasti Asad je rekao da to nije njegov cilj.

„Najvažnije je kako vidim svoju zemlju, jer sam ja deo te zemlje. Zbog toga želim da kroz deset godina budem onaj koji je uspeo da spase Siriju, ali to ne znači da želim da budem predsednik. U Siriji će sve biti u redu, a ja ću biti taj čovek koji je spasio svoju zemlju. To je sada moj zadatak i moj dug“, izjavio je sirijski predsednik.

Asad je dodao da će, ukoliko sirijski narod bude želeo da on ostane na vlasti, onda tu i ostati, a ukoliko ne bude želeo, otići će.

„Ako ne budem mogao da pomognem svojoj zemlji, odmah ću otići“, naveo je sirijski predsednik.

Puškov: Turska bi mogla da razori mirovni proces u Siriji - 
Invazija Turske na Siriju mogla bi da uništi čitav tok mirovnih pregovora, u kojem zapadne zemlje aktivno učestvuju, smatra predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Aleksej Puškov.

​„Ako Turska razori proces postizanja mira u Siriji, primedbe Zapada mogu da budu usmerene isključivo na Ankaru“, napisao je ruski političar na svom tviter nalogu.

Perehod Turcii k vtorženiю v Siriю možet serьezno osložnitь osuщestvlenie peremiriя. V эtom slučae vse pretenzii Zapada dolžnы bыtь k Ankare
— Alekseй Puškov (@Alexey_Pushkov) February 20, 2016
Ranije je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da je moguća invazija Turske na teritoriju Sirije nezakonita.

Ruski i sirijski diplomata o primirju u Siriji i humanitarnoj pomoći - Zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov i ambasador Sirije u Rusiji Rijad Hadad razgovarali su u Moskvi o isporučivanju humanitarne pomoći u sve oblasti Sirije i primirju u toj zemlji.

Sirijski ambasador obavešten je o dogovoru Rusije i SAD o prekidu vatre u Siriji. 

„Postignut je konkretan dogovor ruske i američke strane o Siriji“, rekao je Hadad za Sputnjik. 

„Tokom razgovora je razmotrena realizacija dogovora koji je postignut 11. februara u Minhenu na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji. Posebna pažnja posvećena je rešavanju zadataka koji se tiču isporučivanja humanitarne pomoći i omogućavanju da ona stigne u sve oblasti Sirije. Bilo je reči i o prekidanju neprijateljskih dejstava uz nastavak odlučne borbe protiv terorističkih organizacija“, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

SAD: Sporazuma o prekidu vatre u Siriji još nema - 
Američki državni sekretar Džon Keri i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov konstatovali su tokom telefonskog razgovora da sporazuma o prekidu borbenih dejstava u Siriji za sada nema, saopštio je uStejt deparment SAD.

„Oni su razgovarali o napretku koji je postigla radna grupa za izradu nacrta modaliteta prekida borbenih dejstava. O ovim modalitetima se još nismo dogovorili u potpunosti, ali su oba ministra izrazila zadovoljstvo obimom rada i interesovanjem za detalje koje su pokazali učesnici radne grupe“, navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se da je državni sekretar izrazio nadu da će u najmanjem mogućem roku biti postignuta potpuna obustava borbenih dejstava.

Lavrov Keriju: Provokacije Turske su nedopustive - 
Ruski i američki diplomata razgovarali su i o mogućnosti da se ostvari primirje u Siriji, kao i da se usaglase dejstva ruske i američke vojske u toj zemlji.

„Bilo je reči o aktuelnoj praktičnoj saradnji Rusije i SAD kao kopredsedavajućih Međunarodnoj grupi za podršku Siriji u realizaciji njenih odluka od 12. februara, usvojenih u Minhenu, o olakšavanju humanitarne situacije i usaglašavanju modaliteta prekida borbenih dejstava u toj zemlji, uz izuzetak borbe protiv terorističkih organizacija“, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ministarstvo navodi da je potvrđeno da izrada mehanizama za ispunjavanje utvrđenih zahteva vojnu koordinaciju.

„Zabeležen je napredak u isporuci humanitarne pomoći u blokirane oblasti na sirijskoj teritoriji“, navedeno je u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora Lavrov i Keri su razg

Putin: Neprijatelji Rusije u Siriji otvoreno planiraju širenje na njenu teritoriju - 
Ruska vojska u Siriji bori se protiv boraca koji Rusiju otvoreno nazivaju neprijateljem i ne kriju planove o ekspanziji na teritoriju Rusije i Zajednice nezavisnih država, izjavio je u subotu ruski predsednik Vladimir Putin.

„Vojna veština naše vojske sada se usavršava i u vojnoj operaciji u Siriji. Boreći se u ovoj bliskoistočnoj zemlji, naši vojnici i oficiri štite interese Ruske Federacije, ubijaju borce koji našu domovinu otvoreno nazivaju neprijateljem i ne kriju svoje planove o širenju na teritoriju Rusije i Zajednice nezavisnih država“, rekao je ruski lider na svečanosti povodom Dana zaštitnika otadžbine u Kremlju. 

Prema njegovim rečima, zadatak Oružanih snaga Ruske Federacije je da brzo i adekvatno odgovore na bilo koju pretnju. 

„Naše oružane snage uvek moraju da budu spremne da brzo i adekvatno odgovore na potencijalnu pretnju, da prekinu bilo koju provokaciju i agresivna dejstva“, rekao je Putin. 

Šef ruske države je naveo da je u poslednje vreme učinjen „ozbiljan korak ka jačanju armije i flote: iz godine u godinu povećavaju se mogućnosti Vazdušno-kosmičkih snaga i Vojno-mornaričke flote, potencijal strateškog obuzdavanja, a vojska jača u ključnim, strateškim pravcima“. 

Prema oceni predsednika, „povišen je nivo operativne i borbene pripremljenosti vojske, jedinice i odredi se u skladu sa planovima snabdevaju najnovijim primercima naoružanja i vojne tehnike, a ruska odbrambena industrija je orijentisana na stvaranje i proizvodnju savremenih sistema oružja“. 

„Jačanje i razvijanje Oružanih snaga, cele vojne organizacije Rusije, uvek će biti najvažniji zadatak države“, rekao je Putin. 

Ruski predsednik je naveo da je armija Rusije u svim vremenima bila čvrst oslonac države, garancija stabilnosti, suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, da je simbolizovala njeno nacionalno dostojanstvo i moć.

Prema njegovim rečima, dejstva ruske armije u Siriji zaslužuju najvišu ocenu: ona tamo štiti nacionalne interese Ruske Federacije i pomaže učesnicima u borbi protiv terorizma da zaštite civile. 

„Mi smo uvek težili da sve sporove rešavamo isključivo političko-diplomatskim sredstvima, nismo jednom doprineli stabilizaciji situacije u raznim zemljama i pomagali da se prekinu žestoki sukobi“. 

„Tome ćemo težiti i u ovom slučaju“, naveo je Putin.

Peskov: Neumesno govoriti o mogućem konfliktu Turske i Rusije - 
Kremlj smatra da je postavljanje pitanja o mogućem konfliktu između Rusije i Turske neumesno.

Pres–sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nazvao je neumesnim postavljanje pitanja o mogućem konfliktu između Rusije i Turske zbog turskog granatiranja Sirije.

„Samo postavljanje pitanja je malo neumesno, jer su Oružane snage Sirije, koje se, pored Kurda, nalaze u tom regionu, mete granatiranja“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućem konfliktu između Rusije i Turske.

U Kremlju su zabrinuti zbog napetosti na sirijsko–turskoj granici i granatiranje Sirije sa teritorije Turske smatraju nedopustivim.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je ranije da tursko granatiranje sirijske teritorije može da dovede do konflikta između Moskve i Ankare.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.