Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.01.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 21.01.


Ruske vazdušne snage nanele udare po teroristima u Siriji - Šest bombardera dugog dometa Tu-22m3 izvršili su grupni vazdušni napad na objekte terorističke grupe DAEŠ u provinciji Dejr el Zor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ciljevi udara bili su baze i logori terorističkih grupa, skladišta naoružanja i municije, grupacije oklopnih vozila i žive sile“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da su potvrđeni uspešni napadi na sve ciljne objekte.

Vazdušno pokrivanje bombardera vršili su avioni Su-30sm i Su-35s ca aerodroma Hmejmim u Siriji.

Napominje se da su bombarderi krenuli u operaciju poletanjem sa teritorije Rusije. Nakon izvršavanje borbene misije svi ruski avioni vratili su se na aerodrome baziranja.

Gubici turske vojske - Turska armija pretrpela je osetne gubitke za vreme napada terorista na njene pozicije kod sirijskog grada El-Baba. Vojni vrh u Anakari je priznao da je imao pet mrtvih i devet ranjenih. Međutim, pretpostavlja se da su stvarni gubici veći.

Napad je počeo terorista-samoubica koji je bio za volanom automobila napunjenog eksplozivom.



Pregled političkih i drugih vesti za 21.01
.


Peskov: Stav Irana komplikuje proces učešća SAD u Astani - Stav Irana kao važnog igrača u rešenju sirijskog pitanja komplikuje mogućnost učešća američke administracije na sastanku o Siriji u Astani, izjavio je Peskov.

Sastanak u Astani uz učešće jedinstvene delegacije oružane opozicije Sirije i vladinih predstavnika zakazan je za 23. januar. Na sastanak su pozvani predstavnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa i Ujedinjenih nacija.

„Pozdravili bismo učešće SAD. Situacija je veoma komplikovana. Tu je Iran kao glavni igrač u sirijskom pitanju, a Iranci ne odobravaju SAD. Ovo je veoma složeno pitanje za veoma opreznu igru“, istakao je Peskov.

Obeležavanje Bogojavljenja u ruskoj bazi Hmeimim 

Rusija i Sirija proširile sporazum o korištenju baze Tartus - 
Rusija će punkt za materijalno-tehničku zaštitu svoje flote u sirijskoj luci Tartus štititi iz vazduha i s mora, a Sirija s kopna, navedeno je u sporazumu koji su potpisali predstavnici dveju zemalja.

Sporazum Rusije i Sirije o širenju teritorije ovog punkta u Tartusa i grupe vojnih brodova Rusije, koja obuhvata sirijsko more, unutrašnje vode i luke, potpisan je 18. januara, a objavljen u petak. 

Prema dokumentu, za spoljnu zaštitu obalskih granica punkta zaduženi su snage i sredstva Sirije, dok će spoljne morske granice štititi ruske vojne snage, koje su zadužene i za protivvazdušnu odbranu. 

Rusija, prema sporazumu, ima mogućnost da izvan punkta razmešta privremene mobilne jedinice za zaštitu i odbranu luke Tartus. Ruska strana, takođe, ima pravo da remontuje, usavršava, rekonstruiše i uklanja nepokretnu imovinu, da se bavi kapitalnom izgradnjom i da postavlja plovne pristane, kao i da izvodi podvodne radove u luci Tartus u Siriji, navedeno je u sporazumu.

Sirija je preuzela na sebe rešavanje primedbi trećih strana u vezi s delatnošću punkta za materijalno-tehničku zaštitu ruske vojne mornarice u Tartusu. Punkt ima puni imunitet u odnosu na sirijsku jurisdikciju, navedeno je u saopštenju. 

Rusija i Sirija potpisale su protokol za sporazum o avio-bazi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji, koji podrazumeva razmeštanje ruskih aviona na delu aerodroma Hmejmim, sledi iz teksta protokola, objavljenog u petak na portalu za pravne informacije.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.