Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 19.05.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 19.05.


Dejstvo po teroristima u HOmsu

Koalicija SAD ne preporučuje sirijskim snagama da napuštaju ustanovljene zone -  Komanda Oružanih snaga Sirije potvrdila je informacije da je američka koalicija bombardovala pozicije sirijske vojske u gradu Tanfuu, javila je agencija SANA.

Prema rečima predstavnika komande, u napadu je poginulo nekoliko vojnika. Ranije je Pentagon saopštio da postoji verovatnoća da su u napadu poginuli sirijski vojnici.

Ministarstvo odbrane Sirije je saopštilo da su nedopustiva opravdavanja napada međunarodne koalicije na čelu sa SAD na pozicije sirijske vojske u Tanfuu.

Navedeno je da akcije koalicije pokazuju pravi cilj Zapada koji se realizuje pod izgovorom borbe protiv terorizma.

„Sirijska vojska realno ratuje protiv terorističkih grupa Nusra fronta i DAEŠ-a. Oni koji saopštavaju da ratuju protiv terorizma, treba da usmere svoje napade na njih, a ne na jedinu legitimnu vlast koja se bori protiv terorizma zajedno sa svojim saveznicima i prijateljima“, navodi se u dokumentu.

Napad američke koalicije na sirijske snage

Koalicija SAD ne preporučuje sirijskim snagama da napuštaju ustanovljene zone -  Kolona provladinih snaga koju je bombardovala koalicija SAD u Siriji sastojala se od tenkova i artiljerije, rekao je za Sputnjik predstavnik koalicije.

„Koalicija je 18. maja izvela napad na provladine snage, koje su predstavljale pretnju koalicionim snagama unutar ustanovljene zone izbegavanja sukoba severozapadno od Tanfa u Siriji. Napad je izveden kao odgovor na vojnu pretnju, koja uključivala tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i tehničke automobile“, rekao je predstavnik koalicije.

On je dodao da su nakon više zahteva da se povuku, koji su ostali bez reakcije, „avioni koalicije izvršili demonstrativni let i upozoravajuću paljbu pre napada u kojem je uništen tenk, kao i građevinske mašine“. 

Koalicija zadržava pravo na samoodbranu i ne preporučuje provladinim snagama u Siriji da napuštaju ustanovljene zone izbegavanja sukoba, dodao je predstavnik koalicije.

„Koalicione snage će nastaviti da se brane protiv DAEŠ-a ili bilo koje druge pretnje za koaliciju ili njene partnere“.


Pregled političkih i drugih vesti za 19.05.



Lavrov: Napad SAD na sirijske snage je nelegitiman, protivzakonit i narušava suverenitet Sirije - Napad SAD na sirijske snage u Siriji je nelegitiman, protivzakonit i narušava suverenitet Sirije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je saopštio da su SAD pokušale da opravdaju napad na Siriju time što su „ove vladine snage predstavljale pretnju opoziciji koja sarađuje s američkom vojskom iz koalicije koju predvode Amerikanci“.

Šef ruske diplomatije je rekao da mu nije poznato da li su SAD upozorile Rusiju da će bombardovati sirijske snage u Tanfi.

„Što se tiče samog napada, koliko znam, još utvrđujemo detalje, ali, prema nekim saopštenjima, nekoliko desetina civila poginulo je u ovom napadu. Ponavljam, sve to se još proverava“, naglasio je Lavrov.

On je dodao da Moskva u napadu koalicije na vladine snage u Siriji vidi težnju da se opozicionari i pojedini ekstremisti pokrenu da se bore protiv sirijske vlade.

„Veoma nas brine što se briše zajedničko shvatanje da je neophodno ujediniti napore svih koji se realno na kopnu i u vazduhu suprotstavljaju DAEŠ-u i Nusra frontu“, rekao je Lavrov i dodao da zakon o kažnjavanju svih koji sarađuju sa sirijskom vladom koji je usvojio Predstavnički dom SAD udaljava od osnovnog zadatka – da se ne dozvoli da Siriju osvoje teroristi.

„Sve se to, naravno, dešava usled sve češćih poziva iz Vašingtona i niza drugih zapadnih prestonica da se prekine svaki kontakt s Bašarom el Asadom“, rekao je Lavrov.

Međunarodna koalicija je u četvrtak bombardovala vladine snage u oblasti Tanfa na jugu Sirije. Njena komanda na kopnu ocenila je dejstva ovih odreda „opasnim za snage koalicije“.

Pentagon je saopštio da je bombardovana kolona koja je ušla u zonu sprečavanja sukoba, gde su se nalazile oružane formacije koje podržava Amerika. 

Koalicija je ovaj napad uvrstila na spisak napada na terorističku organizaciju DAEŠ.

Džafari: Saopštenja o krematorijumu u sirijskom zatvoru su ogromna laž - Saopštenja o krematorijumu u sirijskom zatvoru Sednaji su ogromna laž, izjavio je šef delegacije Vlade Sirije na pregovorima u Ženevi Bašar el Džafari.

„To je sve ogromna laž, holivudska šala“, rekao je Džafari.

On je napad na vladine snage u Siriji nazvao agresijom američke koalicije i dodao da je o tome pokrenuo pitanje na sastanku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Stafana de Misturom.

„Uvek podsećamo, kada imamo tu mogućnost, na napade terorizma u našoj zemlji od strane inostranih država“, dodao je on.

Prema Džafarijevim rečima, mehanizmi realizacije Sporazuma o zonama deeskalacije u Siriji još nisu stvoreni.

Kosačov: SAD su isfrustrirane jer Ženevski proces nije pod njihovom kontrolom - Napad američke koalicije na konvoj sirijskih snaga je neprihvatljiv i narušava suverenitet zemlje, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

"Bilo koje vojne akcije koje dovode do pogoršanja situacije u Siriji svakako utiču na politički proces. Pogotovo ako su takvi postupci učinjeni protiv oružanih snaga Sirije. To je potpuno neprihvatljivo - to je kršenje sirijskog suvereniteta. Naravno, to i ne pomaže političkom procesu", naglasio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

Damask je saopštio da je u četvrtak nanet vazdušni napad na položaje sirijske vojske na Al Tanf putu u sirijskoj pustinji, što je dovelo do žrtava i materijalne štete, prenela je sirijska agencija Sana.

Ruski Senator Konstantin Kosačov takođe je osudio napad, istakavši da napad nije bila greška nego namerni napad.

"Ne može se smatrati da je vazdušni napad američke koalicije protiv sirijskih snaga u četvrtak nesreća ili greška. Ovo je namerna akcija i njene posledice tek treba da se procene", napisao je Kosačov na svooj Fejsbuk stranici.

"Ovo nije samo napad u Siriji i protiv Sirije, već i protiv Ženevskih pregovora. SAD su isfrustrirane jer Ženevski proces nije pod njihovom kontrolom i, što je još gore, može da bude uspešan.", dodao je Kosačov.

Šesta runda sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi koja je počela u utorak biće "kratka, ali produktivna", rekao je Gatilov. On je takođe istakao da specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura želi sastanke eksperata kako bi se nastavili dalji pregovori.

Ranije je koalicija na čelu sa SAD priznala da je napala sirijske snage na jugu Sirije u četvrtak. Saopšteno je da su sirijske snage "predstavljale pretnju" savezničkim trupama.

Slucki: Novi napad američke koalicije na sirijske snage govori o destruktivnoj poziciji Vašingtona - Novi napad američke koalicije na vladine snage u Siriji govori o destruktivnoj poziciji Vašingtona koja potkopava mogućnost antiterorističke saradnje u regionu, saopštio je novinarima šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

„Novi napad SAD na vladine snage u Siriji predstavlja nastavak destruktivne linije Vašingtona, koja je počela sa provokacijom u Idlibu i napadom na sirijsku avio-bazu u provinciji Homsu“, naglasio je Slucki.

Prema njegovim rečima, „nesumnjivo, takve akcije govore o nepredvidljivosti američkih partnera, što naravno, komplikuje pregovarački proces za rešavanje sirijske krize, uključujući postizanje dogovora o potpunom odmrzavanju Memoranduma između Rusije i SAD o prekidu avio-incidenata u Siriji“.

„Takvi jednostrani koraci potkopavaju mogućnost efikasne saradnje i koordinacije za borbu protiv međunarodnog terorizma u Siriji“, konstatovao je šef Komiteta.

On je dodao da „dok Rusija ulaže neverovatne napore u očuvanju primirja u Siriji, SAD svojim akcijama slabe poziciju snaga koje vode borbu protiv DAEŠ-a i Nusra fronta i faktički idu na ruku tim terorističkim grupama.

Američka vojska izvela je juče vazdušni napad na miliciju koju podržava sirijska vlada, a koja predstavlja pretnju po SAD i sirijske borce koji uživaju američku podršku na jugu zemlje, rekli su američki zvaničnici britanskoj agenciji.

Vojni izvor iz sirijske vlade izjavio je danas da je u tom vazdušnom udaru pogođena „jedna od njihovih vojnih tačaka“, ne navodeći detalje, javila je sirijska državna televizija.

U vazdušnom napadu u četvrtak kasno uveče ubijeno je nekoliko ljudi i naneta materijalna šteta, rekao je isti, neimenovani izvor, istakavši da to ometa napore sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv Islamske države.

Matis: SAD ne nameravaju da povećaju svoje učešće u sukobu u Siriji -  Šef Pentagona Džejms Matis izjavio je da SAD ne nameravaju da povećaju svoje učešće u oružanom sukobu u Siriji.

Koalicija na čelu sa SAD izvela je napad na sirijske provladine snage u oblasti Tanf u okviru utvrđene zone deeskalacije, rekao je za Sputnjik predstavnik Pentagona. Prema njegovim rečima, „komandant na terenu smatrao je da ove snage predstavljaju pretnju koalicionim snagama“.

„Nećemo širiti naše učešće u građanskom ratu u Siriji, ali štitimo naše trupe“, rekao je Matis, prenosi agencija AFP.

Napad koalicije na sirijske snage mora postati najznačajnija stavka na dnevnom redu razgovora u Ženevi -  Napad koalicije predvođene SAD na sirijske snage u oblasti Tanf mora da postane najznačajnija stavka na dnevnom redu razgovora u Ženevi, izjavio je za Sputnjik predsedavajući Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Viktor Ozerov.
Koalicija na čelu sa SAD izvela je napad na sirijske provladine snage u oblasti Tanf u okviru utvrđene zone deeskalacije, rekao je za Sputnjik predstavnik Pentagona. Prema njegovim rečima, „komandant na terenu smatrao je da ove snage predstavljaju pretnju koalicionim snagama“.

„Nadam se da ovaj incident neće uticati na ženevski pregovarački proces, već će, naprotiv, postati najvažnija stavka na dnevnom redu razgovora u Ženevi. Potrebna je bolja saradnja koalicije koju predvodi SAD i vladinih snaga Sirije“, istakao je Ozerov.

Sa svoje strane, zamenik predsedavajućeg Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič uveren je da je odluka da se izvrši napad na sirijske provladine snage u oblasti Tanf u Siriji bila izazvana političkim skandalom u SAD oko predsednika Donalda Trampa.

„Što se tiče akcije koalicije predvođene SAD u Siriji, izgleda da je ona potpuno nekontrolisana. Ne mislim da je naredbu za napad po sirijskim vladinim trupama je dao lično Donald Tramp. Njemu sada jednostavno nije do toga. Ali politički skandal izazvan određenim snagama oko novog predsednika nesumnjivo je uticao na akcije vojnog rukovodstva na Bliskom istoku“, saopštio je Klincevič.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.