Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2017, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 19.04.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 19.04.


Eksplozija u Alepu, šestoro poginulih - U eksploziju u Salah al-Dinu, predgrađu Alepa, ranjeno je šestoro a povređeno 32 ljudi, saopštila je sirijska državna televizija.

O eksploziji su izvestili Generalna organizacija radio i TV dopisnika putem društvenih mreža koji su je ocenili kao teroristički napad.

Predgrađe Salah al-Din se nalazi na zapadnoj strani starog Alepa i smatrao se poslednjom teritorijom koju su teroristi držali u Alepu do decembra prošle godine kad ga je preuzela Sirijska vojska.

Do eksplozije je došlo dok je trajala evakuacija stanovnika u dva šiitska sela, nekoliko kilometara od Rashidina, jugozapadnog predgrađa Alepa. 

Pregled političkih i drugih vesti za 19
.04.



Konašenkov: Rojters se bavi lažljivim kompilacijama glasina  - Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov negirao je saopštenja „Rojtersa“ o gubicima među ruskim vojnicima u Palmiri.

„Nikakvih zvaničnih podataka o navodnim ’gubicima u borbama za Palmiru‘ nije bilo, nikad nisu objavljivani niti zaista postoje. Na taj način, čitav članak britanske agencije ’Rojters‘ o navodnom ’umanjenju‘ takvih podataka skup je slova radi opravdanja sopstvenog naslova“, izjavio je novinarima zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je naglasio da nijedno od pomenutih imena koje su Britanci iz „Rojtersa“ otkrili ne pripada ruskim vojnicima.

General je obratio pažnju da se među autorima materijala agencije, koji su navodno proučavali izveštaje ruskih groblja i ispitivali Ruse, nalaze Sulejman el Halidi u Amanu, Tomas Peri i Angus Makdauel u Bejrutu, Džozef Nasra u Berlinu i Kristijan Lou.

„Malo iznenađuje što je materijal bukvalno umanjen namernim dovođenjem u zabludu čitalaca, kada se jedno te isto ime navodi kao ’vojnik po ugovoru‘ i ’najamnik‘“, rekao je Konašenkov.

On je izrazio mišljenje da je saopštenje britanske agencije objavljeno sa ciljem da se skrene pažnja javnosti sa činjenice da političari i diplomate sa Zapada nemaju realne dokaze o navodnom hemijskom napadu u Han Šejhunu.

„Čitav tekst je apsolutna lažljiva kompilacija glasina, sakupljena na brzinu kako bi se skrenula pažnja sa lažnog spektakla o navodnom hemijskom napadu iz vazduha u sirijskom Han Šejhunu“, zaključio je general.

Ranije je agencija „Rojters“, pozivajući se na samostalno prikupljene podatke, saopštila da je Ministarstvo odbrane Rusije smanjilo broj svojih poginulih vojnika u Palmiri. U tekstu agencije se navodi da je od kraja januara prošle godine do marta ove godine u borbama za Plamiru poginuo 21 ruski vojnik, dok su prema tvrdnjama ruskog vojnog resora poginula samo petorica vojnika.

Zaharova: SAD imaju lošu osobinu, prvo nešto urade, pa onda proučavaju to pitanje  - Moskva se nada da će Vašington, koji preti Severnoj Koreji, prvo proučiti to pitanje, pa tek onda početi da deluje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Naše američke kolege imaju veoma lošu osobinu — oni prvo nešto urade, a onda proučavaju to pitanje. Tako je bilo i sa Ukrajinom, tako je bilo i sa Sirijom i sa mnogim drugim primerima“, rekla je ona na brifingu.



Zaharova je navela da bi „zaista želela da se situacija odvija po kardinalno drugačijem scenariju — prvo proučavanje ovog pitanja, zatim izbor najbolje strategije, a tek potom izjave i akcije, jer u suprotnom znamo kako su se razvijale situacije pre toga“.

Medvedev: Vašington se bori protiv Damaska umesto protiv terorizma  - Raketni napad SAD na Siriju dao je odrešene ruke DAEŠ-u, Vašington se bori protiv Damaska umesto protiv terorizma, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je istakao da napad nisu ovlastile Ujedinjene nacije i bio je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, te stoga predstavlja „čin vojne agresije“.

„Ne znamo šta se može sledeće desiti. Ali zasigurno znam ko će imati koristi od ovog čina agresije — DAEŠ, jer im je napad dao odrešene ruke“, istakao je Medvedev.

„A sada vidimo da je prvi korak nove američke administracije u sirijskom pitanju bio napad na vladine trupe. To znači da ovo nije borba protiv terorista, već borba protiv sirijskog rukovodstva. Sviđalo se to Amerikancima ili ne, to je pravna politička moć“, obrazložio je on.

Premijer je rekao da bi dalja eskalacija sirijskog sukoba mogla da dovede do uništenja države i delimične pobede terorista

„Očigledno je da će dalja eskalacija dovesti do uništenja sirijske države, njenog raspada i delimične pobede terorista. Takav scenario je u suprotnosti sa našim planovima i Rusija će raditi u tom pravcu“, dodao je Medvedev.

On je opisao hemijski incident u Sirijskoj provinciji Idlib kao „dobro planiranu provokaciju“ od koje bi Vašington mogao da profitira.

„Ono što se dogodilo u Idlibu je velika i dobro planirana provokacija od koje će, verovatno, američka administracija imati koristi“. Medvedev je pozvao na istragu i upozorio na žigosanje vlade Bašara el Asada.

Lavrov: Plan za rešavanje sirijske krize odavno odobren u UN  - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da ne postoji alternativa za implementaciju postojećih odluka Saveta bezbednosti UN o Siriji.

Lavrov je tako komentarisao izveštaje medija da je američki državni sekretar Reks Tilerson tokom nedavne posete Moskvi doneo detaljni plan Vašingtona za rešavanje situacije u Siriji koji predviđa, između ostalog, i ostavku sirijskog lidera Bašara el Asada.

„Zvaničnici Kremlja već su komentarisali saopštenja da je Reks Tilerson doneo neki plan za rešavanje sirijske krize. Mi smo o Siriji, naravno, govorili, ali za nas ne postoji plan, on je odavno odobren, ne u Vašingtonu, već u Njujorku u Ujedinjenim nacijama, rezolucijom Saveta bezbednosti UN br. 2254 koja opisuje sve aspekte mirovnog procesa na osnovu principa, a on glasi da će samo sirijski narod odlučiti o sudbini svoje zemlje“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u glavnom gradu Abhazije.

„Reks Tilerson i ja smo detaljno razgovarali o sirijskoj situaciji i uveren sam da ne postoji alternativa implementaciji rezolucije 2254“, dodao je on.

U Siriji se u poslednje vreme primećuju provokacije kao što je incident sa hemijskim oružjem u provinciji Idlib. Nakon takvih akcija se poziva na promenu režima Bašara el Asada, izjavio je ruski ministar.

„U poslednje vreme vidimo pokušaje da se organizuju provokacije, poput one koja je izvedena 4. aprila u provinciji Idlib sa hemijskim supstancama, nakon čega je usledio nelegalni napad Sjedinjenih Američkih Država na sirijski aerodrom i odmah su se čuli pozivi da je potrebno preći sa pregovora na svrgavanje režima“, naglasio je Lavrov.

Tilerson tokom posete Moskvi označio glavne principe Trampovog plana za Siriju  - Državni sekretar SAD Reks Tilerson tokom posete Moskvi označio je glavne principe nepotpunog plana predsednika Donalda Trampa za rešavanje krize u Siriji, javlja AP, pozivajući se na neimenovane američke činovnike.

„Kako su saopštili činovnici, Tilerson je Putinu i ruskim činovnicima u Moskvi predao glavne principe tog plana i u isto vreme zatražio od Rusije da objasni svoje principijelne interese“, piše agencija. Prema podacima izvora, Tilerson nije tražio hitan odgovor od Rusije povodom tog plana, već da razmisli o njemu. Sagovornici agencije nisu naveli kada se očekuje ruski odgovor.

Preliminarni Trampov plan za rešavanje krize u Siriji predviđa tri faze — likvidaciju terorističkih grupa DAEŠ-a, uspostavljanje stabilnosti u regionu i osiguranje političkog prenosa vlasti u zemlji, čiji rezultat treba da bude ostavka predsednika Sirije Bašara el Asada. Moskva je više puta izjavljivala da Asadovu sudbinu treba da reši sam sirijski narod.

Bez obzira na nesuglasice sa Rusijom, neimenovani predstavnici Trampove administracije insistiraju da je rusko učešće krajnje važno za okončanje rata u Siriji, naglasio je AP. Prema podacima agencije, Trampov tim koristi trenutnu nestabilnost u Siriji kako bi pokušao da promeni smer dijaloga sa Moskvom.

Pentagon: Nastavljamo da radimo sa Rusijom radi podrške bezbednim letovima iznad Sirije  - SAD nastavljaju da rade sa ruskim vojnicima na upozorenju o incidentima u vazduhu u Siriji, saopštio je šef Pentagona Džejms Metis u avion na putu za Saudijsku Arabiju.

„Nastavljamo da radimo sa Rusijom radi podrške bezbednim letovima kako bi se izbegli svi nesporazumi ili slučajno sudaranje aviona“, citira Metisa pres-služba Ministarstva odbrane SAD.

Prema njegovim rečima, Pentagon „nastavlja sa naporima za dekonfliktizaciju“. Metis je naglasio da SAD „ne koordiniraju napore“ sa ruskom stranom.

Ranije je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio da obnavljanje Memoranduma sa SAD o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije zavisi od toga da li će Vašington odustati od novih nepredvidljivih akcija.

Nakon napada SAD na sirijsku avio-bazu Moskva je zamrznula Memorandum sa Vašingtonom o sprečavanju incidenata i bezbednim letovima u Siriji.

Putin razgovarao sa Erdoganom o situaciji u Siriji  - U saopštenju pres-službe Kremlja se navodi da je ruski predsednik razgovarao telefonom sa turskim kolegom o situaciji u Siriji. Tom prilikom je naglašena potreba jačanja režima prekida vatre i napretka međusirijskih pregovora u astanskom i ženevskom formatu. Dva predsednika su se dogovorili da nastave kontakte.

Putin čestitao Asadu 71. godišnjicu nezavisnosti zemlje  - Sirijski predsednik Bašar el Asad dobio je telegram čestitke od predsednika Rusije Vladimira Putina povodom 71. godišnjice nezavisnosti Sirije, objavila je kancelarija sirijskog predsednika.

„U telegramu predsedniku Asadu, Putin je potvrdio nameru Rusije da nastavi da podržava mirno rešavanje sirijske krize putem širokog nacionalnog dijaloga“, navodi se u saopštenju kancelarije predsednika Sirije na zvaničnoj stranici na Tviteru.

Predsednik Putin je istakao spremnost Rusije da pruži efikasnu podršku mirovnom rešavanju sirijske krize i zaštiti teritorijalne celovitosti i suvereniteta Sirije.

بمناسبة #عيد_الجلاء.. الرئيس #الأسد يتلقى #برقية تهنئة من الرئيس فلاديمير #بوتين، رئيس جمهورية #روسياالاتحادية.. pic.twitter.com/vhoiVr7Dik
— Syrian Presidency (@Presidency_Sy) April 18, 2017
Osim toga, predsednika Rusije je „izrazio uverenost u neprekidni razvoj rusko-sirijskih prijateljskih odnosa“.

Sirija slavi 71. godišnjicu nezavisnosti zemlje. Svečana ceremonija u čast Dana evakuacije francuskih i britanskih kolonijalnih snaga održana je na planini Kasun, gde se nalazi memorijalni kompleks. Nakon toga su usledili praznični koncerti na gradskim trgovima.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.