Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 18.10.

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 18.10.

19.10.2015. -

  

Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 18.10.

Potvrđeno ubistvo lidera „Nusra fronta“ -  Teroristička >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << grupa „Nusra front“ potvrdila je smrt jednog od lidera te organizacije objavivši na socijalnim mrežama čitav niz fotografija koje to dokazuju.

Prethodno je informaciju o likvidaciji ovog teroriste objavila iranska nacionalna medijska agencija, međutim potvrde nije bilo.

Ubijeni an-Nasr, poreklom iz Saudijske Arabije, upravljao je takozvanim „komitetom pobede“, delom organizacije zaduženim za realizaciju strategije celokupne grupe „Al-Kaida“. On je ujedno bio i jedna od najznačajnijih ličnosti u toj organizaciji.

Prema informacijama iranskih medija, za vreme vazdušnih napada ubijeno je još dvojica terorista – Saudijac Abdul Mali al Džazravi i Marokanac Abu Jasir al-Magrebi. Inače, sirijska vojska je zajedno sa borcima libanskog „Hezbolaha“, uz podršku ruske avijacije, započela operaciju temeljne likvidacije članova terorističkih organizacija u proviniciji Alep, na severozapadu zemlje, nedaleko od granice sa Turskom.

U Siriji likvidirana tri komandanta Al Kaide -  U Siriji su ubijena tri komandanta terorističke organizacije Nusra front, povezane sa Al Kaidom. Nije saopšteno ko je izvršio likvidaciju.

Iz aviona je ispaljena raketa na automobil kojim su se vozili teroristi u El Dani, na zapadu Alepa. Tom prilikom su ubijeni saudijski državljanin Sanafi el Nasr, koji se smatra jednim od glavnih stratega Nusra fronta. Zajedno s njim su likvidirani još jedan Saudijac Abd el Malik el Džazraui i Marokanac Abu Jasir el Magribi.

Ruska avijacija uništila bazu za obuku terorista-samoubica -  Ruska avijacija je za protekla 24 časa uništila još 49 objekata terorista u Siriji među kojima je i 11 komandnih centara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema rečima portparola Ministarstva Igora Konašenkova, uništena je fabrika za proizvodnju eksplozivnih naprava, tri artiljerijske pozicije terorista, devet skladišta municije i naoružanja, kao i dve baze vojne tehnike.

On je rekao da je proteklog dana ostvareno 36 poletanja, a vazdušni napadi su vršeni u provincijama Hama, Idlib, Latakija i Alep. Uništeno je, precizirao je Konašenkov, i 15 terorističkih kampova kao i osam utvrđenja terorista.



Konašenkov je naveo i da je u provinciji Latakija uništena baza gde su strani instruktori obučavali teroriste-samoubice, kao i specijalne borce za diverzione napade, a zgrada je zahvaljujući preciznom pogotku u potpunosti uništena. Pored toga, u provinciji Homs uništeno je skladište i to u momentu kada je pristizao kamion sa partijom municije za minobacače, a kako je rekao Konašenkov, nakon pogotka odjeknula je jaka detonacija, prilikom koje je uništeno i tri kamiona koji su se tu nalazili.



Prema njegovim rečima, ruska avijacija uništila je i komandni centar „Fejlak Omar“, čiji su članovi bili umešani u brojne terorističke napade u provincijama Homs i Damask. Takođe, onesposobljena su i dva tenka, kao i pet oklopnih vozila u blizini provincije Alep.

Portparol Ministarstva je kazao i da su se svi ruski avioni uspešno vratili na vojnu bazu Hmejmim. Istovremeno, ruske bespilotne letelice, dodao je, nastavljaju da obleću pozicije i da prate kretanje terorista u Siriji.



Stanovnici mesta koja su pod kontrolom terorista ID pomažu ruskim avijacionim snagama da opredele tačnu lokaciju terorista.

Konašenkov je objasnio da lokalci dojavljuju o akcijama i planovima terorista, kao i o njihovim tačnim lokacijama. 

Sve informacije se proveravaju nakon čega se donosi odluka o tome koji objekat ili lokacija će biti uvrštena u spisak meta za gađanje.

Konošenkov je takođe rekao da nova taktika premeštanja skladišta municije i komandnih centara ne pokazuje nikakve rezultate. Svi novi objekti, dodao je, se veoma operativno utvrđuju i uništavaju.

 

Pregled političkih i drugih vesti za 18.10.


Davutoglu: Turska se neće libiti da obara tuđe letelice - Turska se neće ustručavati da obara vojne letelice koje narušavaju njen vazdušni prostor, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

„Oborili smo juče bespilotnu letelicu. Da je to bio avion, učinili bismo isto. Naši propisi su poznati. Svako ko naruši naše granice dobiće adekvatan odgovor“, rekao je Davutoglu na mitingu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u gradu Kajseri, preneo je Rojters.

Britanska agencija podseća da je juče Turska, članica NATO-a, oborila neidentifikovani dron u blizini granice sa Sirijom.

Turski Generalštab je saopštio da je letelica tri puta upozorena, ali da nije reagovala. Nije objavljeno kome je letelica pripadala.

Atambajev: Rusija napadima na teroriste štiti srednju Aziju - Vazdušnim napadima po pozicijama terorista Islamske države u Siriji Rusija štiti zemlje centralne Azije koje bi mogle da postanu sledeća meta islamista, izjavio je predsednik Kirgistana Almazek Atambajev.

„U ovom trenutku to je upravo tako, jer ti ljudi koji se danas bore na strani ID se zapravo spremaju da prave kalifat u srednjoj Aziji“, rekao je Atambajev.

Predsednik Kirgistsana je dodao da je ID već slala poruke sa objavom rata u Kirgistanu.

„Ruska vojska u Siriji zapravo bori i za Kirgistan“, dodao je Atambajev.

On je takođe rekao da je nametanje demokratije oružjem nemoguće, jer narod mora da sazri, kako bi počeo da veruje u mogućnost mirne smene vlasti putem izbora. U tome leži smisao stabilnog razvitka zemlje, smatra Atambajev.

Puškov: Nema razumevanja između Rusije i SAD - Predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov izjavio je da sem o bezbednosti letova na sirijskom nebu ciljevi i pozicije Rusije i SAD su u potpunosti različiti.

„Prema rečima američkog predsednika Baraka Obame, osim o bezbednosti letova u Siriji, ne postoji uzajamno razumevanje između Rusije i SAD“, napisao je Puškov na svom tviter nalogu.

„Za SAD je cilj (predsednik Sirije Bašar) Asad, a za nas – ID“, napisao je on.

Antonov: ID planira da se širi u centralnu Aziju - Islamska država planira da raširi svoju aktivnost na Evropu, Rusiju, centralnu i južnu Aziju, a za prodor u zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND) i na sever Kine mogu biti iskorišćena uporišta u Avganistanu, izjavio je zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov.

On je rekao da je u poslednje vreme u Avganistanu znatno porasla aktivnost terorističkih grupa u okviru ID, kao i da se može očekivati ekspanzija u centralnoazijske zemlje ZND, ali i u pravcu regiona Sinkjang, koji se nalazi na severozapadu Kine.

Govoreći o vojnoj operaciji u Siriji, Antonov je podvukao da su meta vazdušnih napada isključivo objekti infrastrukture ID.

„Ni po kakvim drugim civilnim ili vojnim objektima, kako to navode pojedini zapadni mediji, ne vrše se napadi“, naglasio je Antonov i dodao da se svi rezultati bombardovanja objavljuju u realnom vremenu.

Govoreći o Azijsko-tihookeanskom regionu, Antonov je upozorio da pojedine zemlje pokušavaju da promene odnos snaga.

„Ozbiljnu zabrinutost izazivaju pokušaji pojedinih zemalja da izmene vojno-političku ravnotežu u Azijsko-tihookeanskom regionu. To se ogleda u konstantnom dopremanju u region novog naoružanja i postepeno uveličavanje vojne aktivnosti u okviru postojećih blokova“, istakao je zamenik ministra odbrane.

Obama: Rusija i SAD dele razumevanje o pitanju bezbednosti u Siriji - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da i dalje postoje nesuglasice Vašingtona i Moskve u vezi sa strategijom rešavanja sukoba u Siriji, a da razumevanje postoji samo u vezi sa pitanjima bezbednosti na sirijskom nebu.

„Delimo samo razumevanje kako da izbegnemo sukobe aviona u vazdušnom prostoru Sirije… I dalje imamo različite pristupe principima i strategiji rešavanja problema u Siriji“, rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Pentagon dovršava nacrt memoranduma sa Rusijom o letovima iznad Sirije - Američko ministarstvo odbrane radi na konačnoj formi memoranduma o uzajamnom razumevanju Ruske Federacije i SAD radi izbegavanja incidenata na nebu iznad Sirije, saopštila je zvanična predstavnica Pentagona Mišel Baldansa.

„Ministarstvo odbrane obavilo je treću rundu pregovora u okviru video–konferencije sa ruskim vojnim činovnicima o tehničkim sredstvima za obezbeđivanje naših pilota. Mi radimo na protokolima kako bismo izbegli opasne sukobe u Siriji.

Nastavićemo razmatranje detalja na tehničkom nivou, kako bismo izradili konačnu formu memoranduma o razumevanju“, saopštila je ona.Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -


  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 18.10.[2015-10-19 08:12:51]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 13.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 18.10.[2015-10-19 08:12:00]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Potvrđeno ubistvo lidera „Nusra fronta“[2015-10-18 10:02:43]

Teroristička grupa „Nusra front“ potvrdila je smrt jednog od lidera te organizacije objavivši na socijalnim mrežama...

Četiri Palestinca ubijena u napadu na Izraelce[2015-10-18 10:01:54]

Najmanje četiri palestinska napadača ubijena su danas u pet pokušaja napada i napada na Izraelce u...

Podgorica: Opozicija nastavlja protest, vlast zove na razgovor[2015-10-18 09:59:59]

Predstavnici opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) saopštili su svojim pristalicama na Trgu Republike u Podgorici da...

Rusija radi na tehnologijama za sajber ratove[2015-10-18 09:58:56]

Ministarstvo odbrane Rusije radi na tehnologijama za vođenje sajber ratova, saopštio je vršilac dužnosti načelnika glavne...

Najavljeno prvo taktičko testiranje sistema PRO u Evropi[2015-10-18 09:55:37]

Sjedinjene Države sa saveznicima iz Severnoatlantske alijanse krajem oktobra će prvi put izvesti taktičko testiranje pomorske...

Bliskoistočne države kucaju na Putinova vrata[2015-10-18 09:52:49]

Saudijska Arabija i Izrael sve više su ubeđeni da Obama gubi uticaj u situaciji sa ratom...

Švajcarske banke teraju Ruse da zatvaraju svoje račune[2015-10-18 09:40:00]

Pojedine krupne švajcarske banke poput UBS i „Kredi Svis“ počele su masovno da zatvaraju račune klijenata...

Prva omladinska škola ODKB u Beogradu[2015-10-18 09:36:09]

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 18.10.

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2015

19.10.2015. -..  ..Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu za 13.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..  ..  OVDE možete...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.