Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 16.10.



Al Majadin posle oslobođenja 

Izrael ponovo napao Siriju Izraelske vazduhoplovne snage uništile su sirijsku bateriju protivvazdušne odbrane kao odgovor na paljbu izraelskih aviona, saopštila je pres-služba vojske.

„Izraelske vazduhoplovne snage napale su i uništile sirijsku bateriju za protivvazdušnu odbranu istočno od Damaska. Ista baterija lansirala je raketu na izraelske avione“, navodi se u saopštenju.

​U saopštenju se navodi da su se u vreme granatiranja izraelski avioni nalazili u vazdušnom prostoru Libana. Izraelska strana nema gubitaka. 

Izraelske snage odbrane optužile su sirijsku vladu za incident. Damask još nije komentarisao situaciju

„IDF zadržava svoju mogućnost da se suprotstavi neprijateljstvu protiv izraelskih civila“, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

​Prema rečima jednog od načelnika pres-službe izraelske vojske, Izrael je u realnom vremenu obavestio Rusiju o napadu na sirijsku odbrambenu bateriju.

„Rusi su obavešteni u realnom vremenu, ili možda neposredno pre (napada)“, rekao je vojni zvaničnik.

Međutim, IDF su saopštile da „nemaju nameru da destabilišu situaciju“.

Koalicija SAD: Nećemo dozvoliti teroristima da izađu Međunarodna koalicija pod vođstvom SAD koja se bori protiv terorističke grupe DAEŠ neće dozvoliti stranim borcima da izađu iz opkoljene sirijske Rake, obećao je portparol koalicije pukovnik Rajan Dilon.

„Nećemo im dozvoliti da izađu. Jedina opcija će biti da se predaju“, rekao je Dilon u intervjuu za „Skaj njuz Arabija“, komentarišući pitanje stranaca u redovima DAEŠ-a u Raki.

​On je potvrdio da je 275 pobunjenika DAEŠ-a iz redova lokalnog stanovništva uspelo da napusti grad u dogovoru sa lokalnim savetima koji kontrolišu nekoliko okruga Rake. Prema Dilonovim rečima, ovo se već praktikovalo u drugim područjima koja su oslobođena od DAEŠ-a, konkretno u iračkom Mosulu.

Sirijska armija završila operaciju oslobođenja Al majadina

"Sirijske demokratske snage" objavile odlučujući napad na Raku  Arapsko-kurdski odredi "Sirijskih demokratskih snaga" javili su da je počeo odlučujući napad na Raku nakon izvođenja evakuacije civila i predaje 275 militanta terorističke organizacije DAEŠ.

„Uspeli su napori saveta starešina provincije Rake za evakuaciju ostalih civila iz grada i osiguravanju predaje 275 lokalnih plaćenika sa svojim porodicama“, saopštile su "Sirijske demokratske snage" na svom sajtu.

Kako su saopštile "opozicione snage", nakon toga je počela bitka sa ciljem da se „okonča prisustvo militanata DAEŠ-a u gradu“.

„Odlučujuća bitka Adnana Abu Amdžada (komandanta ubijenog u avgustu) nastaviće se do čišćenja čitavog grada od terorista koji se nisu predali, uključujući strane plaćenika“, navodi se u saopštenju. Prema rečima alijanse koju podržavaju SAD, trenutno se pod njihovom kontrolom nalazi 90 odsto teritorije Rake.

Damask je ranije proglasio akcije kurdsko-arapske koalicije nezakonitim. Ranije je dogovor lokalnog saveta i plemena  da se izvrši evakuacija civila objavila koalicija za borbu protiv terorizma na čelu sa SAD. 

Teroristi prilikom napada na ruske snage koristili američko oružje  Militanti Nusra fronta koji su 18. septembra napali posmatrački punkt ruske vojne policije u Hami koristili su oružje američke proizvodnje, ali i ono koje potiče iz Belgije i Francuske, izjavio je novinarima predstavnik sirijske vojske Valig Hali.

„Danas smo ovde pred vas izneli oružje koje je oduzeto militantima. To oružje su teroristi dobijali sa druge strane sirijske granice. Vidimo više od 100 komada vatrenog oružja i ručnih granata. Sve to oružje je proizvedeno u SAD, Belgiji i Francuskoj“, izjavio je Hali tokom konferencije za novinare, dok je pokazivao konfiskovano oružje.

Kako je izjavio načelnik glavne operativne uprave sirijske vojske general Ali el Ali, u Istočnoj Guti i u istočnim kvartovima Damaska prikupljeni su dokazi da teroristi koriste oružje i municiju iz inostranstva. Prema njegovim rečima, tokom deminiranja kvarta Sahur 2, u istočnim delovima Alepa, vojnici su našli i deaktivirali 193 mine i granate američke proizvodnje.

El Ali je rekao da teroristi dobijaju oružje koje je kupljeno putem programa Pentagona za pomoć američkim saveznicima. To oružje se isporučuje na Bliski istok morskim putem ili se u Siriju šalje preko onih graničnih prelaza koje ne kontrolišu vladine snage.


 
Pregled političkih i drugih vesti za 16.10.



Šojgu: Vojna operacija u Siriji se približava kraju  Vojna operacija u Siriji se približava svom kraju, ocenio je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Ruski ministar odbrane pritom je naglasio da kraj rata u toj bliskoistočnoj zemlji nameće nekoliko pitanja koja iziskuju hitan odgovor.

General Šojgu je na ovo ukazao u Tel Avivu u susretu sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom, a po završetku razgovora je novinarima otkrio:

„Sva ta pitanja se tiču perspektive daljeg razvoja situacije u Siriji. Glavno od njih je dalja borba protiv terorizma u regionu. Svet mora biti jedinstveniji u borbi protiv tog zla“.

Šojgu je pozvao Libermana da uzme učešća u radu VI Moskovske konferencije o međunarodne bezbednosti.

On je dodao i da su se u odnosima Rusije i Izraela pojavila brojna pitanja na koja je neophodno dati odgovore, pogotovu kada je reč o vojnoj saradnji, a glavna teza svakako je borba protiv terorizma.

Lavrov: Rusija u odnosima sa SAD deluje na osnovu svojih interesa  Odbijanje dijaloga Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti bilo bi neodgovorno, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Mi imamo pragmatičan pristup saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo gde se ovo može iskoristiti za rešavanje regionalnih, globalnih problema, mi ćemo sa njima sarađivati. Ovo se tiče dijaloga o strateškoj stabilnosti. Bez obzira na to, ako napustimo takav dijalog, to će biti neodgovorno. I zadovoljan sam što nova administracija ne izbegava ovaj razgovor. A to se tiče i određenih aspekata, recimo, situacije u Siriji“, istakao je Lavrov. 

Rusija u odnosima sa SAD ne deluje po principu „oko za oko“, već na osnovu svojih interesa, rekao je ruski ministar.

„Veoma često čujem, i u Rusiji govore da ne treba postupati po principu ako vas neko udari po levom obrazu, okrenite desni, već treba postupati po principu ’oko za oko, zub za zub‘. Mi ipak reagujemo polazeći od naših sopstvenih interesa“, rekao je Lavrov na panelu na Svetskom festivalu mladih i studenata.

Američke vlasti ranije su skinule zastave Rusije sa oduzetih ruskih konzularnih zgrada u San Francisku i trgovinske misije u Vašingtonu. Moskva je incident nazvala „neprijateljskom akcijom“ i „grubo vređanje državnog simbola Rusije“ i zapretila recipročnim merama. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da je ruska strana već uputila snažan protest američkim vlastima.

Lavrov: Pokušaji stvaranja unipolarnog modela sveta propali  Moskva je spremna za poštenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO-om i Evropskom unijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Bez obzira na rusofobično raspoloženje određenog dela zapadne elite, mi smo uvek otvoreni za poštenu saradnju i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Evropskom Unijom i sa NATO-om“, izjavio je Lavrov govoreći na panel-diskusiji „Globalna politika i njen program: kako zaštititi svet“ u okviru XIX Svetskog festivala mladih i studenata u Sočiju.

On je takođe napomenuo da su pokušaji stvaranja unipolarnog modela sveta propali, jer jednostrane akcije ne mogu da reše globalne probleme.



Svetska zajednica zasad ne može da se ujedini u borbi protiv terorizma, jer neke zemlje  imaju svoje geopolitičke interese.

„Situacija u svetu ostaje složena i nepredvidiva. Pojavljuju se novi izazovi, primećuje se talas međunarodnog terorizma koji ugrožava čitavu svetsku zajednicu“, rekao je Lavrov. „Zasad ne uspeva da se stvarno ujedinimo. Neke vlade vode se svojim geopolitičkim interesima“, istakao je on. Čitajte viš

Sirija traži povlačenje turske vojske iz Idliba  
Sirija je zatražila hitno i bezuslovno povlačenje turske vojske sa severozapada Sirije, iz provincije Idlib, javili su sirijski državni mediji pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova.

Turske trupe ušle su u provinciju Idlib u četvrtak uveče kako bi pomogle u uspostavljanju takozvane „zone deeskalacije“, koja je dogovorena između Ankare i saveznika Damaska — Rusije i Irana — na susretu u Astani.

Neimenovani izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Sirije osudio je, kako je rekao, „tursku agresiju“ i dodao da to nema nikakve veze sa onim što je dogovoreno u Astani.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.