Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.01.

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2016, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.01.

17.01.2016. -

  

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 16.01.

Izveštaj sa ratišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Sirija: Raka - sledeća stanica - Sirijske vojska, uz podršku savezničkih snaga, napreduje protiv terorista DAEŠ-a na istoku provincije Hama. Sirijske snage su zauzele nekoliko visoravni duž strateškog auto-puta, javila je iranska novinska agencija Fars.

Sirijska vojska je u saradnji sa Nacionalnim odbrambenim snagama zauzela nekoliko brda duž puta Salamijah—Raka, navodi se u saopštenju vojske.

Vojska Sirije mogla bi sada da proširi kontrolu nad istočnim delom Hame i da krene na Raku, koju teroristi DAEŠ-a smatraju svojom prestonicom, navodi agencija.

Tokom protekle nedelje sirijske snage su uspele da povrate nekoliko mesta na jugu Hame, nanoseći velike gubitke islamistima.

Vojska, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, uspešno deluje protiv terorista u nekoliko delova zemlje, uništavajući njihove položaje u Latakiji, Homsu, Damasku, Deir el Zoru, Alepu, Hami i Dari.

Za 100 dana ruskih vazdušnih udara oslobođeno 217 naselja u Siriji - Za 100 dana ruske vazdušne operacije u Siriji od DAEŠ-a (takozvane Islamske države) je oslobođeno 217 naselja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema podacima ovog ministarstva, ruska avijacija izvela je 5.662 borbena leta, a 97 objekata infrastrukture DAEŠ-a u Siriji bilo je meta krstarećih raketa.

Dejstva ruske avijacije primoravaju teroriste u Siriji da deluju u uslovima nedostatka goriva, municije i hrane, rekao je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.



Prema njegovim rečima, odredi sirijske opozicije koji se bore protiv DAEŠ-a zajedno s vladinom vojskom broje već više od 10.500 ljudi. Takođe je saopšteno da informacije o svakom petom cilju Rusija dobija od lokalne opozicije.

„Sve veću ulogu u borbi protiv terorista u Siriji igraju snage demokratske sirijske opozicije, koje rade zajedno s odredima vladine armije. U ovom trenutku njih je oko 10.500“, rekao je Rudskoj.

Rusija je uspostavila dijalog s odredima patriotski nastrojene koalicije u Siriji, a opozicionari predaju podatke o koordinatama terorista, saopštili su predstavnici Ministarstva odbrane Rusije.

On je dodao da su u poslednjih nekoliko dana odredi sirijske demokratske armije savladali 108 kilometara i oslobodili četiri naselja. 

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov ponovo je naglasio da ruska avijacija u Siriji položaje terorista bombarduje samo kada se potvrde informacije preko nekoliko kanala. 

„Skrećem vašu pažnju na to da se napadi naše avijacije u Siriji izvode po objektima terorista samo kada se potvrde informacije preko nekoliko kanala. U slučaju rizika za život mirnih građana, napadi na takve ciljeve se ne izvode“, rekao je general.



Prema njegovim rečima, to i jeste osnovna razlika načina delovanja ruske avijacije u Siriji od koalicije koju predvode SAD.

„Prema rečima dopisnika Si-En-Ena u Pentagonu Barbare Star, tamo joj je rečeno da američka komanda odlučuje da bombarduje uz uslov da broj poginulih civila ne premaši 50. Kako se kaže, osetite razliku. Naša avijacija uz verovatnoću pogibije civila čak i ne planira vazdušne napade“, naveo je Konašenkov.

Rusija je spremna samostalno da informiše javnost o rezultatima vazdušnih napada zapadne koalicije na čelu sa SAD u Siriji, kako bi izbegla falsifikovanja raznih vrsta, rekao je Konašenkov.

„U slučaju da naše kolege prećutkuju rezultate svog bombardovanja u Siriji moraćemo sami da informišemo javnost o ovim činjenicama. Ako neko do sada to nije shvatio, šteta", rekao je Konašenkov.



Pregled političkih i drugih vesti za 16.01.

Zaharova: SAD vide samo ono što same izmisle - Stejt department SAD, kao i obično, „ne vidi“ rusku humanitarnu pomoć Sirijcima, isto je bilo i u slučaju s Ukrajinom, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To što rusku humanitarnu pomoć koja se četiri godine isporučuje Siriji u Stejt departmentu ne vide, to je normalno — oni tamo ionako vide samo ono što su sami smislili“, napisala je Marija Zaharova na svojoj fejsbuk stranici, komentarišući reči predstavnika Stejt departmenta Džona Kirbija da „nije video potvrdu“ za rusku pomoć Siriji. 

Predstavnica ruskog ministarstva je podsetila da u spoljnopolitičkom resoru SAD nisu videli ni humanitarne konvoje u Ukrajini — „u automobilima humanitarnih konvoja videli su sakrivene tenkove, a nisu videli ni generatore za struju“. 

„Specijalno za kolege na sledećoj konferenciji za novinare govoriću o pomoći koju Rusija nekoliko godina pruža sirijskom narodu. Nije mi teško“, obećala je Zaharova. 

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije prokomentarisala je i reči svog američkog kolege o tome da se SAD neće protiviti ako se „Rusija bude više usredsredila na humanitarnu pomoć, a manje na vazdušne napade na odrede sirijske opozicije“.

„Ni mi se nećemo protiviti ako se SAD i društvo usredsrede na preispitivanje tehnike vazdušnih napada kojima su ciljevi svadbe i objekti organizacije Lekari bez granica“, napisala je Marija Zaharova.

De Mistura sa Kerijem i Lavrovom o Siriji pre 20. januara - Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura namerava što pre, a najverovatnije pre 20. januara, da se sastane sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom radi razgovora o rešavanju sirijske krize.

„Potpuno je tačno da ću se sastati s njima. Ne znam da li će to biti u Cirihu ili ne“, rekao je De Mistura novinarima. 

Na pitanje da li bi taj sastanak mogao da bude održan 20. januara, De Mistura je odgovorio da on neće biti u Švajcarskoj tog dana, tako da bi sastanak mogao da bude održan i ranije.

Rusija pokrenula humanitarnu operaciju u Siriji - Ruska armija je donela odluku da pokrene humanitarnu operaciju u Siriji, saopštio je na konferenciji za novinare načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj.

„Vojno-transportni avioni Il-76 sirijske avijacije bacili su oblast Dejr el Zora uz pomoć ruskih padobranskih sistema 22 tone humanitarne robe“, rekao je Rudskoj.

Prema rečima generala, u ovom trenutku isporukom humanitarne pomoći u Siriji bavi se niz nevladinih međunarodnih organizacija, ali se „pomoć, uglavnom, upućuje u oblasti koje kontrolišu teroristi, gde njen veći deo dolazi u ruke ekstremista i koristi se za snabdevanje terorista“.



Rusija: Obezbediti dostavu humanitarne pomoći u Siriji - Rusija je zabrinuta zbog „teške humanitarne situacije“ u nekoliko sirijskih gradova i poziva sve strane u sukobima u Siriji, kao i zemlje koje imaju uticaj na situaciju u toj zemlji, da obezbede da humanitarna pomoć bude dostavljena gradovima pod opsadom, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Neophodno je da se sve strane u sukobima u Siriji, kao i druge zemlje koje imaju uticaj, maksimalno potrude da unaprede isporuku humanitarne pomoći, prvenstveno u naseljima koja su pod opsadom i koja su blokirali pripadnici terorističkih grupa Nusra front, Ahrar el Šam i Džaiš el Islam“, navodi Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da Moskva ulaže sve napore, uključujući pregovore sa Damaskom, kako bi pomogla civilima u naseljima pod opsadom.

Ministarstvo ističe da su „naročito zabrinjavajući“ uslovi u gradovima Madaji, Fui i Kefraji, koji su pod opsadom.

Sporazum o neograničenom vojnom prisustvu Rusije u Siriji - Sporazum je potpisan u Damasku 26. avgusta prošle godine, više od mjesec dana pre nego što je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih terorista u Siriji na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

On je zaključen na "neodređeno vreme", a prema odredbama sporazuma, Rusija je rasporedila borbene avione i ljudstvo u bazi u Latakiji.

Dogovor je napravljen kako bi se odbranili suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost Ruske Federacije i Sirijske Arapske Republike, kaže se u dokumentu.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 

 

    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.01.[2016-01-17 09:45:35]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Interaktivna mapa situacije na frontu...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.01.[2016-01-17 09:40:10]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 14.01. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

U Maleziji uhapšen terorista koji je spremao napad[2016-01-16 13:10:52]

Policija Malezije uhapsila je teroristu DAEŠ-a (takozvane Islamske države) koji je pripremao teroristički napad u zemlji,...

Ukrajina zvanično prekinula trgovinu s Krimom[2016-01-16 12:59:26]

Danas je zvanično stupila na snagu uredba ukrajinske Vlade kojom se zabranjuje isporuka robe i usluga...

Burkina Faso: Iz hotela oslobođeni taoci, 20 mrtvih[2016-01-16 12:57:34]

Najmanje 20 osoba je poginulo, a 15 ranjeno u napadu islamista na restoran i hotel u...

Sud presudio: Brozovima ništa od imovine[2016-01-16 12:55:08]

Naslednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio...

Iran danas očekuje ukidanje sankcija[2016-01-16 12:53:29]

Ministar inostranih poslova Irana Muhamad Džavad Zarif izjavio je da će sankcije uvedene njegovoj zemlji zbog...

Ruski crtani film u trci za Oskara[2016-01-16 12:50:57]

Reditelj ruskog animiranog filma nominovanog za Oskara Konstantin Bronzit izjavio je da je nominaciju, koja je...

Sirija: Raka - sledeća stanica[2016-01-16 12:47:55]

Sirijske vojska, uz podršku savezničkih snaga, napreduje protiv terorista DAEŠ-a na istoku provincije Hama. Sirijske snage...

Skoplje: Bez konsenzusa za izbore 24. aprila[2016-01-16 12:45:23]

Četiri najveće makedonske političke partije VMRO-DPMNE, SDSM, DPA i DUI nisu uspele da postignu konsenzus oko...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 17.01.

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2016, 09:50

18.01.2016. -..  ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima ..Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.