Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 12.07.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 12.07.




RT: Izrael napao Siriju u blizini Golanske visoravni Nekoliko projektila koje je lansirala izraelska vojska pogodil je položaje sirijske vojske u provinciji Kuneitra blizu Golanske visoravni okupirane od strane Izraela. Izrael je napad nazvao "odmazdom" za raniju inflitraciju bespilotne letelice sa teritorioje Sirije.

Napad je prouzrokovao "ograničenu štetu" na nekim vojnim položajima u blizini grada Hadera i Tel Kuruma, izveštava Sirijska arapska novinska agencija bez dodatnih informacija o napadu.

Izraelske snage su ubrzo potvrdile da napadaju teritoriju Sirije, tvrdeći da je to njihov odgovor na infiltraciju drona ranije u sredu.

"Izraelske odbrambene snage su gađale tri vojne lokacije u Siriji kao odgovor na infiltraciju sirijskog drona u Izrael koji su presrele izraelske snage", saopštila je izraelska vojska, objavljujući snimke napada.


Earlier tonight, Wednesday July 11th, the IDF targeted three military posts in Syria in response to the infiltration of the Syrian UAV into Israel that was intercepted by the IDF earlier today pic.twitter.com/BvaEOfHNDv
— IDF (@IDFSpokesperson) July 11, 2018
"Izraelske odbrambene snage će nastaviti da deluju odlučno i protiv bilo kakvih pokušaja povređivanja izraelskih civila i kršenja suvereniteta Izraela".

Naglašavajući da je izraelska vojska spremna za mnoge različite scenarije, vojska je naglasila da ona drži sirijsku vladu "odgovornom za akcije koje se sprovode na njenoj teritoriji i upozorava na dalje akcije protiv izraelskih snaga".

Ranije u sredu, izraelske snage su koristile PVO sistem "Patriot" kako bi oborile dron koji je, navodno, ušao oko 10 kilometara u vazdušni prostor okupirane Golanske visoravni.

Izrael je intenzivirao bombardovanje vojne infrastrukture u Siriji u posljednjih nekoliko mjeseci, uprkos sukobu sukoba, dok teroristi i ekstremistički militanti kontrolišu sve manje opasne zemlje i takozvane "umjerene osobe" koje se pridružuju procesu pomirenja u cijeloj državi rastući brojevi.


Footage of the Patriot missile intercepting the Syrian UAV that infiltrated Israeli territory today pic.twitter.com/g5MnjZLdyl
— IDF (@IDFSpokesperson) July 11, 2018
Izrael je intenzivirao bombardovanje vojne infrastrukture u Siriji u posljednjih nekoliko mjeseci, uprkos što intenzitet sukoba u Siriji opada, dok teroristi i ekstremistički militanti kontrolišu sve manje teritorije, a takozvani "umereni" se pridružuju procesu pomirenja u celoj državi.

Tvrdeći da iransko prisustvo u Sirijskoj Arapskoj Republici i "njegova snažna uporišta na izraelskim granicama ugrožavaju nacionalnu bezbednost", Izrael je zadržao pravo da napada u Siriji "iranske mete" i pošiljke oružja za Hezbolah.

"Mi nećemo preduzimati mere protiv Asadovog režima, ali tražimo povlačenje Irana iz Sirije", rekao je Benjamin Netanijahu na sastanku sa Vladimirom Putinom, dodajući da će Izrael nastaviti da štiti svoje granice iz vazduha i sa zemlje.

Iako Izrael ne komentariše svako vojno angažovanje na teritoriji svog suseda, prethodno određeni ciljevi Izraela u Siriji uključuju objekte za skladištenje oružja, logističke lokacije i obaveštajne centre.

Vlada Bašara Asada gleda na neprijateljstvo Izraela kao kršenje suvereniteta zemlje, tvrdeći da napadi samo pomažu teroristima na terenu. Damask je više puta negirao da iranska vojska ima značajno prisustvo u Siriji, napominjući da su trenutno samo vojni savetnici Islamske Republike prisutni u Siriji.
 
Pregled političkih i drugih vesti za 12.07. 
  
Netanijahu: Ne osporavamo vlast Asada u Siriji, ali da traži da se iz Sirije povuku iranske snage Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Izrael ne osporava vlast Bašara Asada u Siriji, ali da traži da se iz te zemlje povuku iranske snage, prenela je agencija Rojters.

Govoreći o krizi u susednoj Siriji, Netanijahu je prethodno izjavio da će Izrael sprečiti svaki pokušaj narušavanja svoje granice, uključujući vazdušnu.
„Pre nekoliko sati bespilotna letelica ušla je s teritorije Sirije na teritoriju Izraela. Uspešno je oborena. Želim da naglasim da ćemo sprečavati svaki pokušaj narušavanja naše vazdušne i kopnene granice“, izjavio je Netanijahu. 


Izraelski premijer je dodao da je svaki njegov susret s ruskim predsednikom prilika za zajedničko delovanje, odnosno za povećanje bezbednosti i poverenja u regionu.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 


 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.