Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2019, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 11.03.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 11.03. Desetine mrtvih civila u napadu koalicije SAD na sirijsko selo - .Državna televizija Sirije saopštila je o pogibiji više od 50 civila kao rezultat napada koalicije SAD u selu Baguz. „Koaliciona avijacija je počinila novi zločin nanošenjem vazdušnog udara na šatorski kamp u Baguzu na istoku pokrajine Deir ez Zor“, prenosi TV Ihbariia, dodajući da su većina žrtava žene i deca. S druge strane, "Sirijske demokratske snage" koje podržavaju SAD su u nedelju najavile nastavak operacija protiv terorista na jugoistoku zemlje.

Sirijski mediji su u više navrata izveštavali o civilnim žrtvama i korišćenju belog fosfora od strane koalicije u vazdušnim napadima u Baguzu. Damask je pozvao UN da preduzme mere protiv onih koji koriste beli fosfor, kao i da zaustave ilegalno prisustvo koalicije u Arapskoj Republici. SAD sprečavaju humanitarnu operaciju izvođenja sirijskih izbeglica iz kampa Rukban - Ruski Centar za mirenje zaraćenih strana u Siriji optužio je američku stranu da sprečava izvođenje humanitarne operacije Damaska za spasavanje sirijskih građana iz izbegličkog kampa Rukbana.
Kako je saopštio rukovodilac Centra, general Viktor Kupčišin, radi sprečavanja humanitarne katastrofe u izbegličkom kampu Rukbanu za dobrovoljno i neometano vraćanje privremeno raseljenih lica iz zone u Tanfu u mesta stalnog boravka uspostavljeni su funkcionalni humanitarni koridor i mobilni prolazni punkt „Džleb“, gde su poslati autobusi radi formiranje specijalne kolone. Prema njegovim rečima, sirijske vlasti su garantovale bezbednost izbeglicama i pojednostavljeni postupak izdavanja dokumenata. „Odbijanje američke strane da garantuje bezbedan izlazak izbeglica iz kampa Rukbana i prolazak kroz zonu dugačku 33 kilometara, koju kontrolišu SAD oko baze u Tanfu, i da osigura njihovo pravo na slobodan povratak kući osuđuje na neuspeh realizaciju najvažnije humanitarne operacije za spasavanje sirijskih građana“, naglasio je Kupčišin. SAD i ekstremičke grupe pod prisilom drže izbeglice u sirijskom kampu Rukban - Deca u prihvatnom centru „Rukban“ u Siriji, u kome ekstremističke grupe sa podrškom SAD pod prisilom drže izbeglice, nemaju praktično nikakve šanse da prežive, saopštili su šefovi rusko-sirijskog štaba za međusobnu saradnju Mihail Miznicev i Husein Mahluf. „Situacija u centru je katastrofalna, ljudi moraju da preživljavaju u najsurovijim uslovima, suočavajući se sa ekstremističkim nasiljem iz dana u dan. Deca pate najviše“, navodi se u zajedničkom saopštenju. Najugroženije su bebe, ističe se, uzimajući u obzir nedostatak hrane i lekarske nege, kao i užasne sanitarne uslove, usled čega dolazi do širenja zaraznih bolesti. U saopštenju se dodaje i da su, prema pričama porodica koje su u centru, najčešće žrtve deca mlađa od dve godine, koja umiru gotovo svaki dan. Prethodno su šefovi koordinacionih štabova Rusije i Sirije pozvali američke vlasti da reše problem izbeglica u kampu „Rukban“ time što će ga rasformirati i pružiti slobodu tim građanima. Pregled političkih i drugih vesti za 11.03. 
  Šojgu: Ukupno smo testirali 316 modela modernog naoružanja u Siriji -  U Siriji je testirano više od 300 novih modela naoružanja, izjavio je ministar obrane Sergej Šojgu. "Ukupno smo testirali 316 modela modernog naoružanja u Siriji", rekao je on na proširenoj sednici Komiteta za odbranu Državne dume. Asad: Rat protiv terorizma u Siriji deo rata velikih razmera na međunarodnoj areni - Sirijski lider Bašar el Asad je tokom sastanka sa pomoćnikom kineskog šefa diplomatije Čenom Ksjaodongom izjavio da se rat protiv Sirije trenutno vodi uz pomoć ekonomskih sankcija i blokade.
Prema Asadovim rečima, instrumenti međunarodne politike su se promenili. Za rešavanje nesuglasica, koje su se nekada prevazilazile dijalogom, sada se primenjuju druge metode - bojkoti, povlačenje ambasadora, ekonomska blokada i terorizam. On je naglasio da je rat protiv terorizma u Siriji deo rata velikih razmera na međunarodnoj areni i da se terorizam ne može ograničiti nekim konkretnim regionom. Kako se navodi, Ksjaodong je potvrdio da Kina razmatra odnose sa Sirijom u dugoročnoj strateškoj perspektivi. On je naglasio da se situacija u zemlji poboljšala, zahvaljujući izdržljivosti sirijskog rukovodstva i naroda. Podsetimo, početkom februara Senat SAD je izglasao zakon o uvođenju sankcija Siriji i njenim saveznicima, uključujući Rusiju i Kinu.  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -  
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Poginulo najmanje 20 civila, među njima i djeca: Selo bilo meta vazdušnog napada koalicije predvođene vojskom Saudijske Arabije

Izvor: SandzakPress.net, 13.Mar.2019

Najmanje 20 civila, uključujući žene i djecu, poginulo je u selu na sjeveru Jemena, javili su saudijski i mediji Huti pobunjenika. Televizija “El masira”, koja je u vlasništvu jemenskih pobunjenika, javila je da je u vazdušnom napadu koalicije predvođene vojskom Saudijske Arabije poginulo 23...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.