Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2017, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.05.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 10.05.



Stanje na frontu - .

Pregled političkih i drugih vesti za 10.05.


Lavrov: Trampova administracija su poslovni ljudi, dijalog je bez ideoloških predrasuda  -   Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da Rusija i SAD treba da traže načine da zajedno rešavaju međunarodne probleme, bez obzira na sve probleme u odnosima, nakon sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.
"Pre svega, mi smo razgovarali o našoj saradnji na međunarodnoj sceni. To je potvrđeno uprkos svim teškoćama, da naše zemlje mogu i moraju da deluju zajedno i da pomognu u rešavanju ključnih problema na današnjem međunarodnom planu ", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u ruskoj ambasadi u Vašingtonu, posle sastanka sa predsednikom Trampom.

Lavrov: our talks now are free of ideology, as they were in Obama's era, but we talk business now. How to solve world issues together
— Alexey Yaroshevsky (@Yaro_RT) May 10, 2017
SAD i Rusija će nastaviti zajednički rad po raznim pitanjima, uključujući sukobe u Siriji i Ukrajini, istakao je Lavrov, dodajući da je cilj da se uklone sve prepreke koje ometaju efikasnu saradnju.
Susreti Tilersonovog i Lavrovog zamenika će se nastaviti u cilju suzbijanja "onog iritirajućeg koje je veštački zasađeno u našim odnosima", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.



"Mi smo detaljno razmotrili pitanje Sirije, uključujući i ideju o kreiranju bezbednosnih zona. Imamo zajedničko shvatanje da to mora da bude jedan zajednički korak napravljen da se stavi tačka na nasilje u Siriji ", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da se on i predsednik Tramp nisu doticali teme navodnog ruskog mešanja u izbore u SAD-u 2016. godine, nazivajući medijsku buku oko toga kao "orgiju."

Američki zvaničnici škode svojim ljudima govoreći da je Rusija uticala na izbore, dodao je Lavrov.

"Mislim da je ovo čak i ponižavajuće za američki narod da čuje da se unutrašnjim poslovima SAD upravlja iz Rusije. Kako je moguće da tako veliki narod razmišlja na ovaj način? ", rekao je Lavrov.

Međutim, novinari su bili uporni, ponavljajući isto pitanje nekoliko puta. Lavrov je bio primoran da nekoliko puta ponovi da nije bilo čvrstih dokaza o navodnom mešanju.
Lavrov gets FOURTH question on alleged meddling and seems quite irritated. "I've already answered it"
— Alexey Yaroshevsky (@Yaro_RT) May 10, 2017
Na isto pitanje četvrti put, Lavrov je izgledao pomalo iznerviran te je rekao da je "već odgovorio".

"Anti-ruske sankcije nisu bile tema razgovora sa Trampom", rekao je Lavrov.

"Nismo razgovarali o sankcijama. To nije naš problem. Ovo je jednostrani akt koji je urađen protiv nas ", rekao je on.

Na pitanje o situaciji u Avganistanu, Lavrov je demantovao optužbe da je Rusija naoružavala Talibane.

"Razgovarali smo o tome puno - dajte nam bar jedan dokaz", rekao je Lavrov.

"Ne postoje ozbiljni stručnjaci u Avganistanu, oni koji ne pokušavaju da dobiju na popularnosti jeftino, koji će reći da pomažemo talibane."

Ozerov: Rusija bi mogla poslati u Siriji dodatno naoružane, uključujući artiljeriju  -   Rusija bi mogla da uputi u Siriji dodatno naoružane, uključujući artiljeriju namenjenu zaštiti svojih vojnika, a to je predviđeno ranije datom saglasnošću za angažovanje Oružanih snaga Rusije u Siriji, izjavio je šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.

Televizijski kanal Foks njuz saopštio je ranije da Rusija upućuje u Siriji oko 20 haubica M-30, koje su već deo naoružanja sirijske armije.

„Ne vidim nikakve osnove za uznemirenost naših zapadnih kolega. Rusija u Siriji vodi borbu protiv terorizma, ne namerava ni sa kim više da ratuje i ako se pojavi neophodnost da se pojačaju naše artiljerijske jedinice za zaštitu naših vojnika, onda tu nema ničeg kriminalnog“, rekao je Ozerov. 

On je podsetio da u saglasnosti koju je Savet Federacije dao ruskom predsedniku za angažovanje ruske vojske u Siriji količina i vrste naoružanja nisu precizirani, zbog čega je povećanje njihove brojnosti moguće i bez saglasnosti Saveta Federacije.

Putin odlikovao grupu specijalaca zbog borbe protiv stotina militanata u Siriji  -   Grupa oficira Specijalnih snaga Ministarstva odbrane Ruske Federacije je nagrađena za učešće u operaciji u Siriji, a komandantu grupe je dodeljen orden Heroja Rusije.

Četiri osobe su prikazane u video prilogu sa leđima okrenutim kameri. Jedan od njih, kapetan, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da se grupa od 16 ruskih specijalaca upustila u borbi protiv 300 militanata.



"Uspešno smo došli so dobrih pozicija, te smo imali prednost u naoružanju, uključujući i termalne nišane. Sve ovo je doprinelo našem uspehu .." - rekao je on.

Komandir odreda je takođe istakao hrabrost vojnika koji su besprekorno ispunjavavali zadatke koji su stavljeni pred njih.

"Samo zbog ovih faktora, bili smo u mogućnosti da izađemo iz borbe bez gubitaka", - zaključio je on.

Pentagon: Rusija želi učešće SAD u zonama bezbednosti u Siriji  -   Šef Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Džozef Danford izjavio je da Rusija želi učešće SAD u zonama bezbednosti u Siriji, ali da odluka o tome još nije doneta, saopštila je pres-služba Pentagona.

„Rusi su predložili u Astani ove zone za sprečavanje sukoba. Imamo predlog Rusa koji razmatra državni sekretar Reks Tilerson s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, a ja pretpostavljam da će ovo pitanje biti i tema razgovora Trampa i Lavrova“, rekao je Danford.

Predstavnici zemalja-garanata primirja u Siriji (Rusija, Iran, Turska) tokom poslednje runde međunarodnih pregovora u Astani 3. i 4. maja potpisali su Memorandum o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji.

Lavrov i Tilerson o Ukrajini i Siriji  -   Šefovi diplomatije Rusije i SAD Sergej Lavrov i Reks Tilerson sastali su se u Vašingtonu, a glavne teme razgovora, kako je ranije najavljeno, jesu Ukrajina, Sirija, ali i bilateralni odnosi dveju zemalja.

Tilerson je tom prilikom izjavio da ovaj sastanak predstavlja nastavak komunikacije koja je započeta još prilikom njegove posete Moskvi.

„Nastavljamo dijalog, razmenu mišljenja. Nastavljamo proces koji smo započeli u Moskvi“, rekao je on.

Ranije je najavljeno da je, između ostalog, jedna od tema razgovora i uspostavljanje četiri zone deeskalacije u Siriji, koje su dogovorene na prošlonedeljnim pregovorima u Astani.

Nakon pregovora sa Tilersonom, Lavrov će otići u Ovalni kabinet gde će se sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Uoči posete, ruski senator Aleksej Puškov ocenio je da bi ovaj susret mogao da otvori put ka postizanju dogovora oko Sirije, ali i ka većoj produktivnosti predstojećeg sastanka Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin i Tramp trebalo bi da se sastanu na marginama samita G20, koji će biti održan 7. i 8. jula u Hamburgu.

Ankara: Neprihvatljiva odluka SAD o naoružavanju kurdskih jedinica  -   Turska je odluku SAD da kurdske jedinice narodne odbrane koje se bore u Siriji (JPG) snabde teškim oružjem nazvala „neprihvatljivom“.

„Snabdevanje JPG oružjem je neprihvatljivo. Takva politika neće nikome biti od koristi“, rekao je zamenik premijera Nuretin Kanikli za televiziju „Haber“, a prenosi AFP.

Vašington vidi JPG kao najboljeg saveznika u borbi koja se vodi protiv džihadista u Siriji, dok ih Turska vidi kao terorističke snage, navodi agencija.

Odluka SAD o snabdevanju oružjem će pomoći legitimizaciji JPG, rekla je prethodno za AP visoka zvaničnica JPG Ilham Ahmed.

Ona je dodala da je vrlo verovatno da će ta odluka naići na „agresivnu reakciju“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će sledeće nedelje posetiti Vašington.

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je u utorak da se kurdske Jedinice narodne odbrane (JPG), koje se bore protiv DAEŠ-a u Siriji, snabdeju oružjem. Sredstva za „pružanje podrške JPG su odobrena“, saopštio je jedan zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Kako on navodi, odobrenje stupa na snagu odmah, ali će dostava oružja tek biti dogovorena.

Problem da li naoružati Kurde bio je sporan za Trampovu administraciju, jer je viđen kao potez koji će razbesneti NATO saveznika Tursku, navodi AFP. Zvaničnik nije saopštio kakvim naoružanjem će Kurdi biti opremljeni, ali će ono biti korišćeno za osvajanje uporišta DAEŠ-a, grada Rake u Siriji.

Raku, koju DAEŠ naziva prestonicom svog „kalifata“, trenutno opkoljavaju borci kurdske i sirijsko-arapske alijanse, a zvaničnici očekuju brutalnu borbu, navodi AFP.

Obeležavanje Dana pobede u Homsu

Pentagon: Tramp utvrdio plan naoružavanja kurdskih formacija u Siriji  - 
  Predsednik SAD Donald Tramp utvrdio je plan naoružavanja kurdskih oružanih formacija u Siriji koje se bore protiv organizacije DAEŠ, saopštio je Pentagon.
„Predsednik je juče ovlastio Ministarstvo odbrane da opremi kurdske elemente Sirijskih demokratskih snaga svim što im je neophodno za garantovanu pobedu nad DAEŠ-om u Raki u Siriji“, navedeno je u saopštenju. 

Sirijske demokratske snage, u čijoj su osnovi Kurdi, vode operaciju u okolini Rake, „prestonice“ DAEŠ-a u Siriji. SAD i njihovi saveznici podržavaju ove snage iz vazduha, pružaju im obaveštajnu pomoć i obučavaju ih. 

Zbog eventualnog isporučivanja oružja Kurdima oštro negoduje Turska koja smatra da su ove kurdske formacije tesno povezane s Radničkom partijom Kurdistana, koju Ankara i Vašington smatraju terorističkom organizacijom. 

Pentagon je naglasio da su SAD svesne zabrinutosti Turske i da nameravaju Kurdima da dostave samo ograničenu količinu oružja.

Vašington očekuje da kurdske oružane formacije nakon oslobađanja Rake predaju grad na upravu lokalnom arapskom stanovništvu. 

„Očekujemo da kurdski elementi Sirijskih demokratskih snaga odu iz Rake nakon njenog zauzimanja. Očekujemo da će gradom upravljati sirijski Arapi, koji održavaju sastav lokalnog stanovništva“, saopštio je predstavnik Pentagona i podsetio da SAD u ovom trenutku kurdske formacije vide kao „jedinu snagu sposobnu da zauzme grad i uništi DAEŠ“.

Tramp produžio sankcije protiv vlade Sirije na godinu dana  -   Predsednik SAD Donald Tramp produžio je dejstvo sankcija protiv vlade Sirije na godinu dana. Tramp je o ovoj odluci informisao Kongres SAD u specijalnom pismu, čiji je tekst objavila Bela kuća.

U pismu je navedeno da se produžava dejstvo sankcija, uvedenih od 2006. do 2012. godine kao odgovor na „neuobičajenu i izuzetnu opasnost“ koju sirijska vlada predstavlja za „interese nacionalne bezbednosti, spoljnu politiku i ekonomiju SAD“. 

Među ovakvim dejstvima su, prema Trampovim rečima, surovost i represija sirijskih vlasti prema građanima Sirije, korišćenje hemijskog i biološkog oružja, stremljenje ka oružju za masovno uništenje i raketnim programima, podrška terorističkim organizacijama, kao i ometanje napora SAD i međunarodne zajednice da se stabilizuje i obnovi Irak. 

„Sjedinjene Američke Države osuđuju surovo nasilje i narušavanje ljudskih prava za koje je odgovoran režim predsednik Sirije Bašar el Asad i pozivaju ga da prekine nasilje prema sirijskom narodu, da poštuje primirje, da omogući isporuku humanitarne pomoći, da dozvoli političku tranziciju u Siriji koja će doprineti pouzdanom razvoju slobode, demokratije, mogućnosti i pravde u budućnosti“, navedeno je u dokumentu.

MO RF negiralo saopštenja o navodnom zarobljavanju ruskog vojnika  -   Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja određenih medija o navodnom zarobljavanju i kažnjavanju ruskog vojnika koji je vršio zadatke na teritoriji Sirije.

„Svi vojnici Oružanih snaga Rusije u Siriji su živi i zdravi i ispunjavaju zadatke u borbi protiv međunarodnog terorizma u sastavu svojih jedinica“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane navelo je da „izaziva osudu akcije određenih medija koji redovno objavljuju informacione laži međunarodnih terorističkih grupa“.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.