Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.02.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 10.02. Koalicija SAD ponovo bombardovala civile u Siriji  - Avioni koalicije SAD bombardovala je selo Tajana i tom prilikom usmrtili tri civila, saopštila je sirijska državna televizija SANA Sirijski mediji navode da je reč o selu u sirijskoj provinciji Dejr el Zor.
U poslednjih mesec dana sirijski mediji su govorili o više slučajeva kada su avioni međunarodne koalicije vršili vazdušne napade i pobili civile. Uglavnom su ti napadi obavljani u provinciji Dejr el Zor, pod izgovorom, kako ocenjuju, borbe protiv terorizma. Takođe, mediji ocenjuju i da su sirijske vlasti u više navrata skretale pažnju javnosti da međunarodna koalicija koristi municiju punjenu belim fosforom. S tim u vezi, Damask se obratio UN kako bi ta međunarodna organizacija preduzela sve neophodne mere da međunarodna koalicija prestane sa izvođenjem nelegitimnih napada na teritoriji Sirije. „Sirijske demokratske snage“ objavile početak operacije „čišćenja“  - Arapsko-kurdski odredi „Sirijskih demokratskih snaga“ objavili su početak operacije čišćenja poslednjeg, kako su naveli, sela u Siriji od boraca terorističke organizacije DAEŠ. Operacija u Baguzu, koji se nalazi na jugoistoku Sirije u provinciji Dejr el Zor, počela je u noći između petka i subote. „’Sirijske demokratske snage‘ počele su poslednju bitku sa ciljem da završe s DAEŠ-om u selu Baguz — poslednjem uporištu u kojem se kriju teroristi DAEŠ-a“, navedeno je u saopštenju. Arapsko-kurdski odredi su saopštili da su pred početak operacije evakuisali oko 20.000 civila iz oblasti oko Baguza, dok su preostale žitelje „izolovali od ratnih opasnosti“. Zvanični predstavnik „Sirijskih demokratskih snaga“ Mustafa Bali je na Tviteru naveo da je Bagut „poslednje sirijsko selo koje je ostalo pod kontrolom DAEŠ-a“. Arapsko-kurdski odredi „Sirijskih demokratskih snaga“ se već nekoliko meseci uz podršku avijacije međunarodne koalicije na čelu sa SAD bore protiv preostalih formacija DAEŠ-a. 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 10.02.      
Sirijci traže odlazak američkih snaga iz zemlje - Žitelji sirijskih provincija Raka i Dejr el Zor nastavljaju da protestuju sa zahtevom da se iz zemlje povuče vojska koalicije koju predvode SAD, saopštio je novinarima rukovodilac ruskog Centra za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji, general-potporučnik Sergej Solomatin.
„Na teritorijama koje su pod kontrolom ’Sirijskih demokratskih snaga‘ koje podržavaju SAD, u provincijama Raka i Dejr el Zor, nastavljaju se protesti lokalnih žitelja sa zahtevom da se s teritorije Sirije povuče vojska američke koalicije“, rekao je Solomatin. On je dodao da su 9. februara u provinciji Raka mitinzi održani u naseljima Abu Hamad i Havidžet Šijan.  Arapsko-kurdski odredi „Sirijskih demokratskih snaga“ objavili su ranije početak operacije čišćenja, kako su naveli, poslednjeg sela u Siriji od boraca terorističke organizacije DAEŠ. Američki admiral: Sa Rusijom je sve moguće, videli smo šta su uradili u Siriji - Mornarički admiral Kreg Foler, novi šef Južne komande američke vojske, zadužene za operacije u Centralnoj i Južnoj Americi i na Karibima, izjavio je da SAD ne bi trebalo da isključe mogućnost ruske vojne umešanosti u Venecueli. U intervjuu za „Glas Amerike“, Foler je ocenio da se Rusija ponaša kao „ranjeni, oslabljeni medved“ koji se bori protiv demokratskih interesa u regionu. „Mislim da je sa Rusijom sve moguće. Videli smo šta su uradili u Siriji, i mislim da moramo da budemo spremni na sve što bi moglo da se dogodi u budućnosti“, kazao je Foler. Upitan šta se očekuje od njih kada je reč o situaciji u Venecueli, za kakve se opcije sprema Južna komanda američke vojske, Foler je odgovorio da se koncentrišu na „podršku političkom i diplomatskom rešenju“. „A, kao što se može i očekivati od vojnog komandanta, radimo na tome da obezbedimo da su američki građani, diplomate i imovina bezbedni, i na to su usredsređeni naši napori“, rekao je američki admiral. Na konstataciju novinarke da je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da u Venecueli postoje aktivne ćelije stranih boraca koji su ratovali u Siriji, Foler je poručio da je „duga, zloćudna ruka Irana svuda širom sveta, a njihov surogat, libanski Hezbolah, na samom je kraju te ruke“. Na pitanje da li to znači da oni jesu u Venecueli, admiral je kazao da „ima apsolutno poštovanje prema državnom sekretaru“. „On ima duboka moralna uverenja i govori istinu“, rekao je Foler, prenosi Tanjug.   Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -  
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U vazdušnom napadu koalicije predvođene SAD poginulo 16 civila

Izvor: Blic, 12.Feb.2019, 02:01

Najmanje 16 civila, uključujući sedmoro dece, poginulo je u vazdušnim napadima koalicije predvođene vojskom SAD na selo Baguz u sirijskoj pokrajini Deir ez Zor, javili su sirijski mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.