Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.11.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 06.11.
Stanje na frontu  - .
Pregled političkih i drugih vesti za 06.11.   
 Lavrov: Rusija žali što zapadni partneri nisu podržali ideju o širokom antiterorističkom frontu  - Rusija žali što zapadni partneri nisu podržali ideju o širokom antiterorističkom frontu koji je predložio ruski predsednik Vladimir Putin pod pokroviteljstvom UN-a, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Inicijativa za formiranje širokog fronta za borbu protiv terorizma pod pokroviteljstvom UN-a izneta je sa tribine Generalne skupštine UN-a od strane ruskog predsednika Vladimira Putina u septembru 2015. godine. Nažalost, ona nije dobila podršku zapadnih partnera", rekao je Lavrov u intervjuu španskom listu "El Pais". Prema njegovim rečima, "to je za žaljenje, jer teroristi prete svim članovima svetske zajednice, bez izuzetka, a sedeti u mirnoj luci je bolje", sarkastično je objasnio Lavrov. Lavrov je takođe nazvao ujedinjenje različitih snaga u borbi protiv terorista u Siriji "idealnim rešenjem, za šta smo više puta zalagali". Nebenzja: Cilj provokacija u Siriji očigledan - staviti žig zločinca na Damask  - Terorističke organizacije u Siriji zajedno sa organizacijom „Beli šlemovi“ nastavljaju da pripremaju provokacije uz korišćenje otrovnih supstanci kako bi kompromitovali vladu u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja tokom sednice SB UN.
„Nastavljaju da stižu zabrinjavajuće informacije da terorističke grupe u Siriji, zajedno sa „Belim šlemovima“, ne prestaju sa pripremama velikih provokacija uz korišćenje otrovnih supstanci", saopštio je Nebenzja u Savetu bezbednosti. On je dodao da sirijske kolege redovno saopštavaju o tome članovima SB, „te podatke poseduje i ruska vojska“. „Na primer, poznato je da su 27. oktobra militanti Islamske partije Turkestana prebacili iz Maaret el Numana 20 litara kanistera sa hlorom. Lokalni stanovnici su saopštili ruskom Centru za mirenje zaraćenih strana da su aktivisti ’Belih šlemova‘ tražili ljude koji žele da učestvuju u snimanju filma u zamenu za hranu“, rekao je šef stalnog predstavništva Rusije na sednici SB UN. „Slične informacije stižu i iz provincije Alepa. ’Beli šlemovi‘ su dovezli u Azaz, Marea i Čobanbej kanistre sa otrovnim supstancama, kao i profesionalnu opremu za snimanje“, izjavio je Nebenzja. Po njegovim rečima, cilj provokacije je očigledan — staviti žig zločinca na režim u Damasku i dati povod za nove agresivne akcije protiv njega. „Naši vojni stručnjaci prate situaciju. Na pozicijama u neposrednoj blizini demilitarizovane zone u provinciji Idlib postavljena su vozila za radio-lokacionu, hemijsku i biološko izviđanje uz pomoć kojih će se vršiti analiza situacije“, zaključio je diplomata. Izrael: Uradićemo sve kako se ne bi ponovila tragedija sa Il-20  - Izrael će uraditi sve kako se ne bi ponovila tragedija sa Il-20, rekao je direktor prvog evroazijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Izraela Jakov Livne. „To je bio tragičan događaj. Svi žalimo zbog njega… To je za nas tragedija. Mi stvaramo mehanizam saradnje između vojska kako se takve tragedije ne bi dešavale. Međutim, nažalost, niko nije osiguran“, rekao je Livne. On je naglasio da „u budućnosti važno raditi sve kako se takve tragedije ne bi ponovile“. „Uradićemo sve sa naše strane u tu svrhu“, dodao je diplomata. Ruski avion Il-20, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra kada se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji.  Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael je obavestio rusku stranu o tom napadu samo minut pre nego što je počeo, ne preciziravši mesto napada i položaj lovaca F-16.  Izraelski piloti su izložili ruski avion napadu sirijske protivvazdušne odbrane koja je oborila Il-20 raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima   

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.