Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 05.06.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 05.06.



Koalicija SAD bombardovala sirijsko selo Avijacija koalicije koju predvode Sjedinjene Države napala je selo u provinciji El Hasaka na severoistoku Sirije, prema izveštajima nacionalne sirijske agencije SANA.

U napadu je poginulo najmanje deset ljudi, uključujući žene i djecu.

"Avioni `međunarodne koalicije` bombardovali su kuće građana u selu Jaza, severno od Dašiša", saopštila je agencija navodeći lokalne izvore.

Kako su sapoštile takozvane "Sirijske demokratske snage" podržane od strane SAD, njihovi odredi oslobađaju oblasti Dašiša od preostalih terorista "Islamske države".

Tokom proteklih meseci, SANA je nekoliko puta saopštila o pogibiji civila u napadima koalicije SAD.

Tako da je 2. maja postalo poznato da je u napadu na selo El Fadil poginulo 25 ljudi. Deset dana kasnije koalicija je bombardovala dva sela u provinciji El Hasake gde je poginulo 17 ljudi. Početkom juna, selo Dib Hadaj je takođe napadnuto, gde je poginulo osam ljudi.

Sama koalicija priznaje da je od avgusta 2014. godine ubila 892 civila u Siriji i Iraku.


Pregled političkih i drugih vesti za 05.
06.
 
Turska i SAD usvojile „mapu puta“ za sirijski Manbidž Turska i Sjedinjene Američke Države usvojile su „mapu puta“ za Manbidž, u severnoj Siriji, i istakle zajedničku posvećenost primeni tog plana, saopštile su dve strane posle sastanka turskog i američkog ministra spoljnih poslova danas u Vašingtonu.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu i američki državni sekretar Majkl Pompeo razgovarali su i o budućoj saradnji u Siriji i koracima koje treba preduzeti kako bi se obezbedila stabilnost i bezbednost u Manbidžu, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Dva ministra su se saglasila o održavanju daljih sastanaka kako bi se rešila trenutna bilateralna pitanja, saopštivši da saveznice NATO-a ostaju posvećene rešavanju zajedničkih razloga za zabrinutost „u duhu savezničkog partnerstva“.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.