Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 02.10.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 02.10.


RT: PVO sistemi S-300 i dodatna tehnika isporučeni Siriji - Šojgu PVO sistemi S-300 i desetine komada dodatne tehnike su isporučeni sirijskoj vojsci, kako bi se povećala bezbednost ruskog osoblja, rekao je ruski ministar odbrane Sergeju Šojgu predsedniku Vladimiru Putinu.

"Završili smo isporuku PVO sistema S-300", rekao je Šojgu. Tehnika koja je isporučena Siriji čini 49 komada vojne tehnike, uključujući radare, kontrolna vozila i četiri lansera, dodao je on.

Isporuka je namenjena za zaštitu ruskih trupa u Siriji, zbog obaranja ruskog izviđačkog aviona sredinom septembra.

Jedinstveni sistem kontrole protiv-vazdušne odbrane u Siriji biće završen do 20. oktobra, rekao je Šojgu tokom sednice Saveta bezbednosti Ruske Federacije. Rusija će "pripremiti i obučiti" sirijske posade da rukuju sa PVO sistemima u roku od tri meseca.

Ranije je Šojgu rekao da će sirijska PVO biti opremljena automatizovanim kontrolnim sistemima koji su ranije bili isporučivani samo ruskoj vojsci.

Ojačana sirijska PVO će takođe moći da suzbije satelitsku navigaciju, radare i komunikacijske sisteme borbenih aviona iznad Sredozemnog mora. Kako je rekao Šojgu, "to će ohladiti neke usijane glave i sprečiti ih od loše procenjenih akcija koje ugrožavaju naše trupe".

Isporuka PVO sistema je odgovor na obaranje ruskog izviđačkog aviona Il-20 u Siriji 17. septembra. Avionom, sa 15 članova posade je greškom oborila sirijska PVO tokom izraelskog napada. Dok je Izrael javno odbacio bilo kakvu odgovornost, Moskva je predstavila radarske podatke koji pokazuju da je jedan izraelski avion F-16 iskoristio ruski avion kao zaklon. 

SAD: Isporuka sistema S-300 Siriji ne utiče na operacije koalicije Isporuka ruskih sistema S-300 Siriji ne utiče na operacije koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama protiv terorističke grupe DAEŠ, izjavio je portparol koalicije SAD Šon Rajan, prenose RIA Novosti.

„Ne, ovo ništa ne menja. To su odbrambeni sistemi. Imamo kanal za sprečavanje sukoba sa Rusima. Uvek zabrinjava kada u region stigne novo oružje, ali mi imamo proces za sprečavanje sukoba“, istakao je Rajan tokom telefonskog brifinga iz Bagdada.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je 24. septembra najavio mere za poboljšanje bezbednosti ruskih vojnih lica u Siriji kao odgovor na obaranje ruskog aviona IL-20. Rusija je za obaranje aviona optužila Izrael. 

SAD i njihovi saveznici izvode vojne operacije u Siriji i Iraku od 2014. godine, dok u Siriji deluju bez saglasnosti zvaničnih vlasti zemlje ili UN-a. Trenutno, snage koalicije SAD i kurdske snage koje podržavaju SAD, kontrolišu značajan deo sirijske teritorije na severu i istoku zemlje.

Damask: PVO Sirije uspela da obori više od trećine izraelskih raketa 17. septembra PVO Sirije je uspela da obori više od trećine raketa koje su ispalili izraelski avioni 17. septembra, izjavio je šef sirijske diplomatije Valid Mualem.

„PVO sistemi Sirije su uspešno odbili napad izraelskih raketa i oborili više od trećine njih“, rekao je Mualem, preneo je libanski TV kanal El Majadin. On je dodao da je sirijska PVO sposobna da odbije napade Izraela i drugih država.


Prema rečima ministra, cilj napada izraelskih snaga je bio da se produži vojni konflikt kako bi se poništili uspesi sirijske vojske i njenih saveznika u oslobađanju zemlje od terorista.

SAD: Raketni napad Teherana na ekstremiste u Siriji mogao da dovede u opasnost snage koje se borbe terorista Raketni napad Teherana na ekstremiste u Siriji mogao je da dovede u opasnost snage koje se borbe protiv zabranjene terorističke organizacije DAEŠ, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane SAD Šon Robertson.
Prema Robertsonovim rečima, akcije Irana su nerazumne, nebezbedne i zaoštravaju situaciju.


„Profesionalne oružane snage, one koje su deo koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, i Rusija preko specijalnih kanala bave se izbegavanjem mogućih konflikata tokom izvođenja operacija, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost. Iran nije preduzeo takve mere“, naveo je Robertson.


Predstavnik Pentagona je naglasio da međunarodna antiteroristička koalicija na čelu sa SAD može da porazi ostatke DAEŠ-a u dolini reke Eufrat.

Juče je saopšteno da je iranska vojska izvela raketni napad na teroriste i njihove objekte na istočnoj obali Eufrata u Siriji. 


Pregled političkih i drugih vesti za 02.10. 
  
 
Erdogan: Organizovaćemo četvorostrani samit o Siriji u Istanbulua Cilj Turske u Siriji je traganje za rešenjem u tandemu sa Rusijom i međunarodnom koalicijom, izjavio je predsednik Republike Redžep Tajip Erdogan tokom govora u Parlamentu.

„Mi ćemo organizovati četvorostrani samit o Siriji u Istanbulu i velika je verovatnoća da će to biti ovog ili sledećeg meseca. Paralelno s tim sastankom naš cilj su i razgovori Turske, Rusije i snaga koalicije radi određivanja naših daljih koraka“, rekao je Erdogan.


On je dodao da u procesu razgovora o problemu u regionu reč imaju samo oni koji neposredno prisustvuju za pregovaračkim stolom.


„Mi imamo 12 posmatračkih punktova u Idlibu, Rusija 10 i Iran šest. Mi povećavamo prisustvo zahvaljujući sporazumu iz Sočija i razgovorima u Teheranu i Ankari. Nakon Sočija, u Idlibu je u toku prekid vatre kako bismo mogli da sprečimo masovna ubistva i novi talas izbeglica“, kazao je Erdogan.


Turski lider je dodao da njegova zemlja do danas nije napravila nijednu grešku u Siriji.


Ipak, Erdogan je ponovio da je partner Ankare u dijalogu sa sirijske strane narod zemlje, a ne vlada Bašara el Asada.

Peskov: Borba protiv terorizma u Siriji se nastavlja Borba protiv terorizma u Siriji se nastavlja, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, komentarišući raketni napad iranske vojske po organizatorima terorističkog napada u Ahvazu.
„Borba u Siriji sa terorističkim organizacijama će biti nastavljena“, rekao je Peskov novinarima.
On je takođe izjavio da je stav Moskve povodom nelegalnog boravka  stranih vojnika na teritoriji Sirije „vrlo dobro poznat“. 
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 



 
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.