Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2017, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 01.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 01.07.




Izrael peti put u sedmici napao Siriju - "Izrael je otvorio vatru na sirijske vojne položaje nakon što su projektili lansirani sa sirijske teritorije pali na izraelsku stranu granice", saopštile su Izraelske odbrambene snage.

Napad se dogodio u nizu sličnih incidenata tokom ove nedelje. Ovo je peti put da je Izrael napao sirijsku vojsku tokom ove sedmice, optužujući Siriju za granatiranje. 
 
In response to projectiles launched @ Israel from Syria, IDF targeted the Syrian military artillery position that was the source of the fire
— IDF (@IDFSpokesperson) July 1, 2017 Moments ago, an errant projectile from internal fighting in Syria hit an open area in the Northern Golan Heights. No injuries reported.
— IDF (@IDFSpokesperson) July 1, 2017  
Izraelske snage su saopštile da je napad bio usmeren na "sirijske artiljerijske položaje" kao odmazda za dve granate koje su pale na izraelski deo Golanske visoravni. 

"Jedan projektil lansiran iz Sirije pao je na otvoreni prostor na severu Golanske visoravni", navodi se u saopštenju. Kako je navedeno, "zalutali projektil" na osnovu kojeg je otvorena uzvratna vatra je "rezultat unutrašnje borbe u Siriji", dodaje se u saopštenju.

Sličan incident se dogodio sat kasnije, kada je druga granata pogodila isto područje.

U ovom incidentu takođe nije bilo povređenih ni materijalne štete, kako su saopštike izraelske snage.

Borbe na u rejonu Golanske visoravni

Uništena kolona terorista - Sirijski piloti su uništili kolonu terorista u blizini gradskog aerodroma u Deir ez Zoru.

Sukob između sirijske vojske u opkoljenom gradu i terorista na aerodromu se dešava često. Za obe strane je aerodrom od strateškog značaja. Sirijski vojnici mogu dobiti pojačanje i naoružanje isključivo vazdušnim putem.

Sirijska avijacija uništila kolonu terorista kod Deir ez Zora

Dejstvo sirijske vojske



Pregled političkih i drugih vesti za 01.07.



Moskva: Izveštaj OZHO o upotrebi hemijskih supstanci u Siriji zasnovan na sumnjivim podacima  Izveštaj specijalne misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja o upotrebi hemijskih supstanci u Siriji zasnovan je na sumnjivim podacima, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Nažalost, nakon prvog čitanja pomenutog dokumenta prinuđeni smo da konstatujemo da su njegovi zaključci i dalje zasnovani na veoma sumnjivim podacima dobijenim od iste one opozicije i famoznih nevladinih organizacija kao što su ’Beli šlemovi’, ne na mestu tragedije, nego u nekoj ’susednoj zemlji‘“, saopštilo je Ministarstvo. 

Zbog toga, kako je navedeno u dokumentu, „ne čudi što sadržaj izveštaja specijalne misije OZHO u velikoj meri ima tendenciozni karakter koji navodi na pomisao da u delatnosti te strukture postoji politička narudžbina“. 

„Obratili smo pažnju na ishitrenu reakciju stalne predstavnice SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli na konačni izveštaj specijalne misije poslat 29. juna ove godine ’petorici‘ stalnih članova Saveta bezbednosti UN o incidentu u naselju Han Šejhunu 4. aprila ove godine“, navedeno je u saopštenju. 

Niki Hejli je izjavila da je izveštaj OZHO „dokazao ono što je već bilo poznato, a to je da je protiv naroda Sirije upotrebljeno hemijsko oružje“. 

U komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije navodi se da „najblaže rečeno, izaziva čuđenje entuzijazam američke stalne predstavnice povodom nekakve ’nepovredive istine‘, navodno već utvrđene radom specijalne misije OZHO“. 

U komentaru Ministarstva je naglašeno da je za Rusiju „nejasan čitav niz, na prvi pogled, definisanih odredbi u izveštaju o tragediji u Idlibu, koje čitaoca neupućenog u sve okolnosti tog događaja posredno podstiču na samo jedan mogući zaključak — da su sirijske vladine snage odgovorne za ono što se dogodilo“. 

Putin razgovarao s Erdoganom o situaciji u Siriji  Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o ključnim aspektima rešavanja krize u Siriji, uključujući pregovore u Astani, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Održan je telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Nastavljen je razgovor o ključnim aspektima rešavanja sirijske krize, uz osvrtanje na peti međunarodni sastanak o Siriji koji će početkom jula, pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana biti održan u Astani“, navedeno je u saopštenju. 

Turski predsednik je danas razgovarao telefonom i s američkim kolegom Donaldom Trampom, a jedno od pitanja koje su razmatrali jeste rešavanje sukoba zemalja Persijskog zaliva s Katarom, saopštila je Bela kuća. 

Navedeno je da bi glavni uslov za rešavanje krize trebalo da bude „rad svih zemalja u oblasti prekidanja finansiranja terorizma i borba protiv ekstremističke idelogije“. 

„Predsednik Tramp istakao je važnost svih saveznika SAD i partnera koji pojačavaju napore u borbi protiv terorizma i ekstremizma u svim njegovim formama“, navela je Bela kuća.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 01.07.

Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2017

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 01.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.