Ruski pilot: Mogli su da nam sednu na krilo

Izvor: Mondo, 25.Nov.2015, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski pilot: Mogli su da nam sednu na krilo

Spaseni pilot ruskog aviona koji je oboren u Siriji izjavio je da je posada poznavala područje u kojem je avion oboren kao svoj dlan i da nije bilo nikavih upozorenja Turske. Jedan ruski marinac poginuo tokom akcije spasavanja.

MORE: Rescued pilot of downed Su-24 says his plane didn't cross into Turkey’s airspace https://t.co/649F83MEzRpic.twitter.com/5gnvC77n0x

— RT (@RT_com) November 25, 2015

Konstantin Muraktin, navigator aviona "Su-24M", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << oborenog u Siriji, isključuje mogućnost narušavanja vazdušnog prostora Turske čak i "na sekundu".

This is the Russian jet pilot who survived being shot down by the Turkish army https://t.co/0FDgIvU4nfpic.twitter.com/72gfXPWtAf

— Daily Mail Online (@MailOnline) November 25, 2015

"Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane, ni vizuelnih niti preko radija", rekao je navigator. 

"Nemoguće je da smo narušili turski vazdušni prostor makar i na sekund. Leteli smo na visini od 6.000 metara po potpuno vedrom vremenu i potpuno sam kontrolisao rutu kojom smo se kretali", rekao je Muraktin.

On je, kako prenose ruski mediji, dodao da namerava da ostane i nastavi da služi u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji.

Muraktin je naveo da oblast kojom je leteo pre obaranja poznaje kao svoj dlan i ponavlja da Turci nisu uputili nikakvo upozorenje.

"Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenja, pa zato nismo ni menjali kurs. Morate da shvatite razliku u brzini taktičkog bombardera 'Su-24' i aviona 'F-16' (sa kojeg je ispaljena raketa koja je oborila ruski avion). Da su hteli da nas upozore, mogli su da nam 'sednu na krilo'", rekao je Muraktin novinarima u ruskoj bazi u Latakiji u Siriji.

"Raketa je iznenada udarila zadnji deo aviona. Stigla je niotkuda. Nismo imali vremena ni za manevar izbegavanja", kaže Muratkin.

Dok je pogođeni avion padao, dva pilota su se katapultirala.

Kapetan Sergej Rumjancev je ubijen, a pobunjenička turkmenska brigada tvrdi da ga je ubila dok se spuštao padobranom.

Muraktin je izbavljen u operaciji koja je trajala 12 sati, a sproveli su je zajednički ruski i sirijski specijalci.

U akciji spasavanja poginuo je jedan ruski marinac.

Muratkin (39), dobitnik nagrade "Najbolji navigator" na ruskom najvećem takmičenju te vrste, kaže da će tražiti povratak u borbene misije čim se oporavi.

"Moram da se osvetim za pogibiju mog kapetana", kaže Muratkin.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preživeli pilot Su-24: Nije bilo nikakvih upozorenja!

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2015

Spaseni ruski pilot čiji je Su-24 oboren u Siriji tvrdi da nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane...Preživeli ruski pilot izjavio je da je posada poznavala područje u kom je došlo do katastrofe kao "svojih pet prstiju". Istakao je da isključuje mogućnost narušavanja vazdušnog prostora...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.