Ruski avioni napali iz Irana, obaveštena i koalicija

Izvor: VOA, 16.Avg.2016, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avioni napali iz Irana, obaveštena i koalicija

Međunarodna koalicija za borbu protiv Islamske države, koju predvode Sjedinjene Države, otvorila je put za ruske bombardere da prelete iračku teritoriju na putu za Siriju, iz vazdušne baze u Iranu.   Portparol koalicije, poručnik Kris Garver, rekao je novinarima da su Rusi obavestili koaliciju o planiranom letu kroz irački vazdušni prostor, u skladu sa Memorandumom o razumevanju koji su potpisale Rusija i Sjedinjene Države.   “Obavestili su nas da prolaze i osigurali smo bezbednost leta, dok su bombarderi prolazili kroz ovo područje i kretali se ka svojoj meti i zatim kada su se vraćali iz Sirije", naglasio je Garver. Ruski ratni avioni prvi put su danas poleteli iz iranske vazdušne baze da bi izvršili napade na ekstremiste u Siriji. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su bombarderi Tu-22M3 i Su-34 poleteli iz vazdušne baze Hamedan, koja je se nalazi oko 280 kilometara jugozapadno od iranske prestonice Teherana. U saopštenju ministarstva navodi se da je u vazdušnim napadima pogođeno “pet vellikih skladišta sa oružjem, municijom i gorivom” i kampovi za obuku Islamske države i Džabhat-al Nusre u pokrajinama Alepo, Deir Ezor i Idlib. Ruske snage izvode vazdušne napade na ciljeve u Siriji od kraja septembra prošle godine i ovo je prvi put da za borbu protiv ekstremista koriste baze u Iranu. Šef iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost Ali Šamkani je, prema navodima državnih medija, rekao da Iran i Rusija imaju stratešku saradnju u borbi protiv terorizma i da dele objekte u okviru te misije.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski avioni lete iz Irana na Siriju

Izvor: Večernje novosti, 17.Avg.2016, 11:01

Avio-baza "Hamadan" udomila bombardere su-34 koje Moskva koristi za napade na islamiste. Nova polazna stanica znači manje kerozina a više bombi! MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKAMINISTARSTVO odbrane u Moskvi je juče potvrdilo da avioni TU-22M3 i bombarderi SU-34 poleću u ratne akcije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.