Rusija u G8 o krizi u Siriji, Iranu

Izvor: B92, 01.Jan.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u G8 o krizi u Siriji, Iranu

Moskva -- Rusko predsedavanje G8, koje počinje danas, pomoći će da se učvrste napori za mirno rešavanja krize u Siriji i iranskog nuklearnog pitanja, kaže Aleksej Puškov.

Izrazivši ubeđenje da Rusija može efikasno da postavi realističnu agendu za G8, predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume ističe da je apsolutno očigledno da Rusija ne samo što zaslužuje svoje mesto u toj grupi, već je postala i jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenih lidera, prenosi agencija Itar-Tass.

Rusija preuzima predsedavanje grupom osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta u prilično kritičnom trenutku, kada je suštinski napredak po pitanju Sirije i Irana postao vidljiv, ali još nije postignut, kazao je Puškov.

Prema njegovim rečima, Rusija kao predsedavajuća G8 može da odredi tempo učvršshivanja pozitivnih tendencija koje su se formirale u svetskoj politici krajem 2013. godine.

Puškov je ukazao da svet sada na Rusiju gleda drugačije nego pre dve ili tri godine zato što je 2013. bila izuzetno uspešna godina u oblasti ruske spoljne politike.

"Sprečili smo vojnu intervenciju u Siriji predloživši inicijativu sa ciljem uništenja sirijskog hemijskog oružja, odigrali smo značajnu ulogu u diplomatskom rešavanju iranskog pitanja, postigli smo veliki uspeh u postsovjetskom regionu što je dokazano, pre svega, pristupanjem Jermenije Carinskoj uniji i odlukom Ukrajine da ne žrtvuje odnose sa Rusijom u ime evropskih integracija", podsetio je on.

Puškov veruje da su ta dostignuća učinila Rusiju svetskim liderom, a njenog predsednika političarem koji je nadmašio predsednika SAD 2013. godine kad je reč o uticaju na globalna pitanja.

Tokom ruskog predsedavanja u 2014. godini, biće organizovano više od 100 događaja, a glavni događaj je samit te grupe, koji će biti održan u Sočiju 4. i 5. juna ove godine, navodi ruska agencija.

Na tom samitu, Rusija planira da partnerima predstavi obimnu agendu radi otvorene i suštinske diskusije kako bi se dšlo do konkretnih odluka, što je i najvažnije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Kao predsedavajuća, Rusija predlaže da bi članice G8 trebalo da razviju sveobuhvatne i kooperativne mehanizme kontrole najvećih opasnosti, a važno je obuhvatiti čitav lanac - od predviđanja i sprečavanja određenih pretnji do savladavanja njihovih potencijalnih posledica, istakao je Putin.

G8 je nezvanični forum najvećih svetskih ekonomija - Rusije, SAD, Britanije, Francuske, Japana, Nemačke, Kanade i Italije, uz učešće lidera EU, osmišljen kako bi se koordinisali pristupi najhitnijim pitanjima na globalnoj sceni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Puškov: Cilj Rusije na čelu G8 mirno rešavanje pitanja Sirije, Irana

Izvor: Blic, 02.Jan.2014, 00:25

Rusko predsedavanje G8, koje počinje danas, pomoći će da se učvrste napori za mirno rešavanja krize u Siriji i iranskog nuklearnog pitanja, rekao je danas predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov...Izrazivši ubeđenje da Rusija može efikasno da postavi realističnu agendu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.