Rusija se povukla iz Mehanizma obaveštavanja o humanitarnim lokacijama i pokretima u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2020, 22:54

Rusija se povukla iz Mehanizma obaveštavanja o humanitarnim lokacijama i pokretima u Siriji

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja je objasnio zašto se Moskva povukla iz Mehanizma obaveštavanja o humanitarnim lokacijama i pokretima u Siriji, prenose RIA Novosti.
"Ovaj mehanizam je bio dobrovoljni sporazum. On nema mandat Saveta bezbednosti ili bilo kojeg drugog pravnog osnova. Više puta smo ukazivali na nedostatke Mehanizma. To se neprestano ignoriše", rekao je diplomata.
   
Kao što je ranije izjavio zamenik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Mark Loukok, Rusija je 23. juna obavestila organizaciju da više ne učestvuje u mehanizmu. Rusija je Mehanizam više puta kritikovala. Kako je istakao Nebenzja, često je korišćen za dezinformacije, a takođe su teroristi često koristili objekte koji su definisani kao humanitarni. Pored toga, Nebenzja je ukazao na neusklađenost koordinata koje su navele UN i objekata koji su tamo trebali biti. Kako je podsetio, UN su u jesen 2019. oformile komisiju za istraživanje napada na civilnu infrastrukturu na severozapadu Sirije. Tada su zapadne zemlje za napade optužile Rusiju i sirijske vlasti. Nebenzja je na konferenciji za novinare pokazao fotografije koje dokazuju da su optužbe protiv Rusije lažne, te naveo da se ignorišu dokazi. Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane je sprovelo sopstvenu istragu i potvrdilo da neki od objekata koje pominje komisija nisu pogođeni.

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.