Rusija pravi „nevidljivu kupolu“ iznad Sirije

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pravi „nevidljivu kupolu“ iznad Sirije

U Siriji će biti uspostavljen sistem klasične protivvazdušne odbrane po kome je Sovjetski Savez bio čuven. Proverena sovjetska shema će se ovde koristiti u spoju sa najnovijim sistemima radioelektronske borbe.

To je u intervjuu za izdanje „Armeйskiй standart“ rekao Vladimir Mihejev, savetnik prvog zamenika generalnog direktora koncerna „Radioэlektronnыe tehnologii“, prenosi Russia beyond.


On je na početku razgovora podsetio da u Siriji odavno dejstvuju ruska sredstva za radioelektronsku borbu, a sada će taj kontingent dobiti pojačanje. Zajedno sa sistemima S-300 u region su pristigli i novi sistemi koji, između ostalog, mogu da ometaju radio-komunikaciju na veoma visokim frekvencijama.


„One koji potencijalno mogu povrediti vazdušni prostor Sirije ova okolnost automatski lišava mogućnosti efikasne upotrebe svoje savremene borbene tehnike – u vazduhu, na kopnu i na moru“, objasnio je ekspert.


On je ujedno dao do znanja da potencijalne neprijatelje Rusije u ovom regionu očekuje gomila iznenađenja u vidu otkazivanja radara, sistema veze i upravljanja, navigacije, lociranja i prenosa podataka.


„Neće biti ometani samo avioni koji pokušaju da uđu u ovaj prostor radi osmatranja. Ako bude potrebno, iznenada će otkazati i oružje koje ti avioni mogu da nose“, precizirao je Mihejev. „Pametne bombe i rakete će prve biti na udaru sredstava radioelektronske borbe“.


U Siriji će zapravo funkcionisati sistem PVO sličan onome koji je dejstvovao u SSSR-u, a smatra se da je on bio najbolji na svetu.


Ruski ekspert je ujedno saopštio da će u Siriji biti postavljeni sistemi za osmatranje i opstrukciju upotrebe protivničkog sofistiviranog ubojnog naoružanja. Oni su jedinstveni po tome što sistem beleži avion kao cilj i dodeljuje mu odgovarajući broj dok ovaj još rula pistom.


Štaviše, „ocenjuju se njegove karakteristike, a borbene mogućnosti se unose na elektronsku kartu, tako da sistem PVO već spremno očekuje dotični avion“. U slučaju opasnosti počinje i elektronsko dejstvo na neprijateljsku letelicu.


Ruski vojni stručnjaci su svesni da će se njihovim sredstvima za radioelektronsku borbu suprotstaviti odgovarajuća protivnička sredstva. Biće to pravi elektronski rat, ali je ruska armija spremna za takve scenarije.


Mihejev smatra da je Rusija u proteklih nekoliko decenija ostvarila veliki napredak u oblasti savremenih sistema za radioelektronsku borbu i da je po tom pitanju prevazišla konkurenciju sa Zapada.


„Uzrok je u tome što su se pojedine zemlje malo opustile po tom pitanju. Recimo, šta će Americi nekakve radioelektronske inovacije ako ona ratuje samo protiv slabijeg i tehnički loše opremljenog neprijatelja? Sa druge strane, mi smo uložili maksimum u te projekte, radili smo za budućnost, sa maksimalnim zahtevima. I sada, kada je osvanuo dan ’okršaja’, mi smo se neočekivano pojavili sa našim novim projektima, i to dosta ozbiljnim. Svi naši sistemi, bilo vazduhoplovni, brodski ili kopneni, su potpuno digitalizovani“.


Neće biti preterano ako se kaže da je u pitanju radioelektronsko oružje budućnosti. Na primer, postoje sistemi koji mogu da dejstvuju na bazu podataka neprijateljskog objekta.


„Ovako to izgleda ’na terenu’: mi u tu bazu ubacujemo nekorektnu orijentaciju, podmećemo pogrešnu grupu satelita prema kojoj se objekat kreće prema cilju“, priča ekspert. „Takva lažna informacija zbunjuje raketu, ona ’poludi’ i najverovatnije aktivira samouništenje. A moguće je i na odgovarajući način apdejtovati neprijateljski objekat i tako potpuno izbeći neprijateljski napad“.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.