Rusija objavila ključna saznanja o hemijskom napadu blizu Alepa

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija objavila ključna saznanja o hemijskom napadu blizu Alepa

05.09.2013. - Izrazita sličnost sa oružjem koje prave pobunjenici

Istraživanja iz Kan Al-Ašala pokazuju da hemikalije, koje su korišćene u napadu ne pripadaju standardnoj municiji sirijske vojske, a da granata, koja je nosila supstancu pripada onoj koju pravi borbena grupa pobunjenika, izjavilo je rusko MSP.

U saopštenju, koje je u sredu izdalo ovo ministarstvo, posebno se skreće pažnja na "masovno generisanje različitih informacija u cilju stavljanja odgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji u Damasku, iako još uvek nisu poznati rezultati istrage koju provodi UN."

Takvim sredstvima "se utire put za vojnu akciju protiv Damaska", istaklo je ministarstvo.

Ali uzorci uzeti sa mesta napada 19. marta i analizirani od strane ruskih stručnjaka ukazuju da je projektil, koji je nosio smrtonosni nervni agens sarin, najverovatnije ispaljen u Kan al-Ašalu od strane pobunjenika, navodi se u izjavi ministarstva, a što je u glavnim crtama izloženo u izveštaju koji se sastoji od 100 strana, a koji je Rusija dostavila UN-u.

Ključne tačke izveštaja su date kako sledi:

• granata korišćena u incidentu "ne pripada standardnoj municiji sirijske vojske, a prema vrsti i parametrima nenavođene rakete, u pitanju je primitivno proizvedena raketa od strane tzv. Bašair Al-Naser brigade na severu Sirije ";

• RDX, koji je takođe poznat kao heksogen ili ciklonit, je korišćen kao rasprsno punjenje za granatu , a on se "ne koristi u standardnoj hemijskoj municiji";

• uzorci zemljišta i granate sadrže "neindustrijski sintetizovani nervni agent sarin i diizopropilfluorofosfat " koji su "koristile zapadne države za proizvodnju hemijskog oružja tokom Drugog svetskog rata."

Nalazi izveštaja su "veoma specifični", jer se uglavnom sastoje od naučnih i tehničkih podataka iz analizirane sonde ", istaklo je ministarstvo, dodajući da bi ovi podaci mogli "značajno pomoći " UN-ovoj istrazi incidenta.

Fokusirajući se na napad na Kan al-Ašal 19. marta, u kojem je poginulo najmanje 26 civila i vojnika sirijske vojske, a 86 osoba je povređeno, rusko ministarstvo spoljnih poslova je takođe kritikovalo "manjkavi selektivni pristup“ pojedinih država u izveštavanju o skorašnjim incidentima navodnog korišćenja hemijskog oružja u avgustu.

Preterivanje oko navodnog napada na istočno predgrađe Damaska je pokazalo "očigledne pokušaje da se baci veo preko incidenata trovanja gasom sirijskih vojnika 22, 24 i 25. avgusta", saopštilo je ministarstvo, dodajući da je Sirija predala UN-u sve dokaze vezane za to.

Stanje vojnika koji su, prema Damasku, pretrpeli trovanje nakon otkrivanja rezervoara sa tragovima sarina, je ispitano i dokumentovano od strane inspektora UN, istaklo je ministarstvo, dodajući da "svaka objektivna istraga o incidentu koji se desio 21. avgusta u prigradskom naselju Gouta je nemoguća, bez razmatranja svih činjenica".

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, je u utorak rekao da su istražitelji UN spremni da se vrate u Siriju da istraže nekoliko drugih slučajeva navodne upotrebe hemijskog oružja, uključujući i incident koji se desio 19. marta u Kan al-Ašalu.

 

Izvor: RT    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.