Rusija i Sirija proširile sporazum o korištenju baze Tartus

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2017, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Sirija proširile sporazum o korištenju baze Tartus

Rusija će punkt za materijalno-tehničku zaštitu svoje flote u sirijskoj luci Tartus štititi iz vazduha i s mora, a Sirija s kopna, navedeno je u sporazumu koji su potpisali predstavnici dveju zemalja.

Sporazum Rusije i Sirije o širenju teritorije ovog punkta u Tartusa i grupe vojnih brodova Rusije, koja obuhvata sirijsko more, unutrašnje vode i luke, potpisan je 18. januara, a objavljen u petak.

Prema dokumentu, za spoljnu zaštitu obalskih granica punkta zaduženi su snage i sredstva Sirije, dok će spoljne morske granice štititi ruske vojne snage, koje su zadužene i za protivvazdušnu odbranu.

Rusija, prema sporazumu, ima mogućnost da izvan punkta razmešta privremene mobilne jedinice za zaštitu i odbranu luke Tartus. Ruska strana, takođe, ima pravo da remontuje, usavršava, rekonstruiše i uklanja nepokretnu imovinu, da se bavi kapitalnom izgradnjom i da postavlja plovne pristane, kao i da izvodi podvodne radove u luci Tartus u Siriji, navedeno je u sporazumu.

Sirija je preuzela na sebe rešavanje primedbi trećih strana u vezi s delatnošću punkta za materijalno-tehničku zaštitu ruske vojne mornarice u Tartusu. Punkt ima puni imunitet u odnosu na sirijsku jurisdikciju, navedeno je u saopštenju.

Rusija i Sirija potpisale su protokol za sporazum o avio-bazi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji, koji podrazumeva razmeštanje ruskih aviona na delu aerodroma Hmejmim, sledi iz teksta protokola, objavljenog u petak na portalu za pravne informacije.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.