Rusi se oglasili: Nemamo mi ništa s tim S-300

Izvor: B92, 11.Maj.2018, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi se oglasili: Nemamo mi ništa s tim S-300

Rusija ne pregovara sa sirijskom vladom o isporuci S-300, naprednog raketnog sistema zemlja-vazduh, piše ruski list "Izvestija" .

List se poziva na pomoćnika ruskog predsednika za vojnotehničku saradnju Vladimira Kožina.

Rojters taj potez vidi kao očigledan preokret Moskve i podseća da su Kožinovi komentari usledili nakon što je ranije ove nedelje u poseti Rusiji boravio izraelski premijer Benjamin Netanijahu koji je, tvrdi agencija, lobirao kod Putina da ne prebacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rakete u Siriju.

"Za sada, mi ne razgovarao ni o kakvim isporukama novih modernih (protivvazdušnih) sistema", navodi "Izvestija" da je rekao Kožin.

On je dodao da sirijska vojska već ima "sve što joj je potrebno". Rusija je prošlog meseca nagovestila da će snadbeti oružjem sirijskog predsednika Bašara al-Asada, nakon što su zapadne zemlje izvršile vazdušne napade na Siriju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su napadi uklonili bilo kakvu moralnu obavezu Rusije da uskrati Siriji rakete, dok je ruski list "Komersant" objavio, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da bi Rusija mogla da počne da snadbeva Siriju raketnim sistemima S-300 u bliskoj budućnosti.

Britanska agencija, međutim, zaključuje da Kožinovi komentari nagoveštavaju da se lobiranje izraelskog premijera kod Putina, za sada, isplatilo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.