Rusi naoružavaju Siriju

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi naoružavaju Siriju

„Mi ćemo biti spremni da Siriju snabdevamo oružjem koje je iznad svega odbrambene prirode i koje ni na koji način ne ugrožava strateški balans snaga u regionu,“ izjavio je u Sočiju za državnu televiziju Vesti ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U Sočiju su juče počeli razgovori između predsednika Bašara al Asada i ruskog predsednika Dmitrija Medvedjeva u okviru višednevnog sirijsko-ruskog samita, javila je sirijska agencija Sana. Ovo je Asadov prvi susret sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ruskim predsednikom, kojem je preneo „pozdrave sirijskog naroda i čestitke zbog zadobijenog poverenja ruskog naroda“.

Komentarišući razgovore između Asada i Medvedjeva, Lavrov je u Sočiju dao poduži intervju za državnu televiziju Vesti. „Predsednici su razgovarali o čitavom nizu naših bilateralnih veza: trgovačkim i ekonomskim, a naročitu pažnju su posvetili energetskom sektoru. Razmatrane su veze koje se razvijaju u vojno-tehničkoj saradnji, kao i humanitarna pitanja, uključujući i verski faktor, imajući na umu na veliku ulogu koju pravoslavno hrišćanstvo igra u životima Rusa i Sirijaca,“ izjavio je Lavrov.

„Mi već imamo nekoliko potpisanih ugovora sa Sirijom i oni se trenutno realizuju. Mi smo voljni - a predsednik je ovo danas potvrdio - da razmotrimo zahteve sirijske strane u pogledu dostavljanja novih tipova naoružanja. Naša pozicija je jasna i Dmitrij Anatoljevič Medvedjev je danas ovo potvrdio u sasvim jasnim terminima: mi ćemo biti spremni da Siriju snabdevamo oružjem“, izjavio je Lavrov.

Pred susret dva predsednika, ruska agencija za vojne vesti Interfaks-AVN citirala je izvor iz vojne diplomatije koji je izjavio da se pripremaju ugovori za dostavljanje modernih tipova naoružanja Siriji, pre svega PVO sistemi i protivtenkovski raketni sistemi. Sirija je takođe zainteresovana za borbene avione tipa Su-30 i Mig-29SMT, kao za Mig-31E presretač - i druge vrste naoružanja, javlja Interfaks.

Komanda Ratne mornarice Ruske Federacija ne namerava da komentariše izveštaje jednog broja zapadnih medija o tome da će Rusija praviti svoju pomorsku bazu u sirijskoj luci Tartus na Mediteranu, javila je agencija Interfaks-AVN.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.