Razgovarajte, ne bombardujte

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razgovarajte, ne bombardujte"

Ženeva -- Bivši visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija pozvao je danas SAD i druge zemlje da se uzdrže od bombardovanja Sirije zbog napada hemijskim oružjem.

On je pozvao da umesto toga odlučnije porade na postizanju političkog rešenja u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Bivši zamenik šefa UN Hans Kristof fon Sponek objavio je taj poziv u onlajn izdanju švajcarskog dnevnika "Tamp" (Temps), uz podršku njegovih bivših kolega u UN Denisa Holideja, Saida Zulfikara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Samira Radvana i Samira Baste, preneo je AFP.

"Istinska hrabrost se ne sastoji u slanju krstarećih raketa...ona se sastoji u radikalnom prekidu sa tom ubilačkom logikom", napisao je fon Sponek koji je koordinisao humanitarne akcije UN u Iraku od 1998. do 2000.godine.

Veliki deo međunarodne zajednice, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, okrivio je sirijski režim za napad hemijskim oružjem 21. avgusta u blizini Damaska, u kojem je poginulo više stotina ljudi.

Britanski parlament je stavio veto na planove premijera Dejvida Kamerona za vojnu intervenciju, ali su Pariz i Vašington saopštili da nameravaju da kazne režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, bez obzira što je američki predsednik Barak Obama odložio vojnu akciju dok ne dobije podršku Kongresa.

Ccak i ako vlade zapadnih zemalja dobiju potvrdu da je sirijski režim kriv za taj napad otrovnim gasom, "postoji razlog da se ostane skeptičan i da se imaju na umu svi sporni ili fabrikovani izgovori, korišćeni za opravdanje ranijih ratova", naglasio je fon Sponek, misleći na američku invaziju na Irak 2003, utemeljenu na lažnim izveštajima istražnih službi.

"Prošlo je vreme kada su SAD i nekoilicina njihovih saveznika delovali kao svetska policija. Svet je postao raznolikiji i narodi sveta žele više suvereniteta, ne manje", naglasio je on.

"Vlade Sirije, Irana i Rusije iznele su predloge za pregovore koje je Zapad primio s prezirom", dodao je fon Sponek.

"Oni koji kažu: 'Ne možemo razgovarati ili pregovarati s Asadom' zaboravljaju da ljudi isto kažu za 'niz režima i revolucionarnih pokreta, kao što su, između ostalih, Sovjetski Savez, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), Irska republikanska armija (IRA) i bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela i njegov pokret Afrički nacionalni kongres (ANC)'", istakao je fon Sponek.

Umesto ulaska u konflikte eksplozijama bombi, zapadni moćnici treba da se usredsrede na pomoć stranama u tim konfliktima kako bi one izgladile razlike.

"Kad je reč o Izraelu, da pregovara sa Palestincima, da se organizuje konferencija Zzeneva 2 kako bi se okončao konflikt u Siriji i da se razgovara da Irancima o njihovom nuklearnom programu", predložio je fon Sponek.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zvaničnik UN: Razgovarajte, ne bombardujte

Izvor: Blic, 02.Sep.2013

Bivši visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija pozvao je danas SAD i druge zemlje da se uzdrže od bombardovanja Sirije zbog uništavajućeg napada hemijskim oružjem i da umesto toga odlučnije porade na postizanju političkog rešenja u toj ratom zahvaćenoj zemlji...Bivši zamenik šefa UN Hans Kristof...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.