RUSIJA HITNO POSLALA POJAČANJA U SIRIJU: Stigli avioni i helikopteri, nova faza rata samo što nije počela! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2022, 22:40

RUSIJA HITNO POSLALA POJAČANJA U SIRIJU: Stigli avioni i helikopteri, nova faza rata samo što nije počela! (FOTO/VIDEO)

Burno leto pred Sirijom

Rusija je odgovorila na pretnje Turske raspoređivanjem borbenih aviona i helikoptera u severoistočnoj Siriji. Ruska vojska je rasporedila pojačanja na aerodromu u Kamišliju u severoistočnoj Siriji kao odgovor na nedavne pretnje Turske regionu.

Prema ruskim i sirijskim izvorima, pojačanje uključuje veći broj lovaca Su-34 i jurišnih helikoptera Ka-52. Prošle godine, ruska vojska je pojačala svoje prisustvo na aerodromu u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kamišliju, pretvarajući ga u svoju glavnu bazu na severoistoku Sirije.

On the background of #Turkish threats of launching a new war in northern #Syria, the #Russianarmy deploys new warplanes at #Qamishli Airport, including SU-34 fighter-bombers and Ka-52 assault helicopters

Supposedly, these aircraft provide fire support to the #Syrianarmy.#Russia pic.twitter.com/ngZso1cHNC

— خالد اسكيف (@khalediskef) May 28, 2022

Do raspoređivanja je došlo usred izveštaja o tekućim pripremama turske vojske i njenih zastupnika za pokretanje nove velike operacije protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima u severnoj i severoistočnoj Siriji.

the warplanes of Russian forces to Qamishli International Airport. pic.twitter.com/OO9McaqSAr

— Spriteer (@spriteer_774400) May 27, 2022

U onome što izgleda kao pokušaj da upozore Tursku da ne čini takav potez, jedinice Sirijske arapske armije i ruske vojne policije izvele su jutros zajedničku patrolu sa borcima SDF duž linija fronta u severoistočnom regionu. Patrolu je pratilo nekoliko ruskih jurišnih helikoptera.

Pre zajedničke patrole, ratni avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga bacili su više "blic bombi" na područja pod turskom okupacijom u severoistočnom regionu u znak jasnog upozorenja turskim snagama i militantima.

Qamishli Airport. Russian toys pic.twitter.com/MHW1gGLsXs

— Spriteer (@spriteer_774400) May 27, 2022

Govoreći posle sastanka vlade 23. maja, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Ankara pokrenuti vojnu operaciju u Siriji kako bi povezala dve oblasti koje su već pod turskom kontrolom u severnim i severoistočnim regionima zemlje.

Russian heliz from Qamishli airport towards Tal Tamer. Situation tense in northern Syria as many anticipate major military developments pic.twitter.com/dtt8aCpiOL

— Obaida Hitto (@ObaidaHitto) May 27, 2022

Od tada, turska vojska i njeni zastupnici rasporedili su velike snage u dva regiona i pojačali svoje artiljerijske udare na područja pod kontrolom SDF-a. SAD su upozorile Tursku da ne pokreće novu operaciju u Siriji. Međutim, za razliku od ruskih i sirijskih snaga, koalicija predvođena SAD nije preduzela nikakve poteze da odvrati tursku vojsku i njene saveznike. Turska neće moći da pokrene novu vojnu operaciju protiv SDF-a u Siriji bez zelenog svetla SAD.

Vašington bi Ankari mogao dati zeleno svetlo ako povuče svoj prigovor na ulazak Finske i Švedske u NATO. Zbog toga je jedina šansa SDF-a da preživi verovatno da poboljša svoje odnose sa Moskvom i Damaskom, koji održavaju velike snage u severnom i severoistočnom regionu.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.